Četvrtak, 03.11.2011.

07:52

Buzek: Srbija sama daje odgovor

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek je rekao da pitanje u Briselu nije da li će Srbija da uđe u EU, nego kada.

Izvor: Tanjug

Default images

On je dodao da odgovor na to pitanje mora dati Srbija sama.

"Srbija bi se članstvom u EU pridružila prostoru u kojem se poštuje i garantuje slobodno kretanje ljudi, usluga, dobara i kapitala", napisao je Buzek u autorskom tekstu u dnevniku "Blic".

On je dodao da Srbija ima "sve prave karakteristike da bude predvodnik u Evropi i šire - i to ne samo u tenisu".

"Političko vođstvo u 21. veku stiče se kroz sposobnost da se članovi grupa motivišu da rade na istom cilju. Srbija mora da ostane uverena da Evropska unija za Zapadni Balkan predstavlja deo tog cilja", napisao je Buzek.

On je ocenio da se " Srbija nalazi u teškoj situaciji u kojoj treba da se bavi prošlošću koja još uvek nije postala istorija".

"Ravnoteža na Zapadnom Balkanu je još uvek krhka. To posebno vredi za dijalog Beograda i Prištine. Videli smo da je potencijal za opipljive rezultate prisutan jedino ako drugi događaji ne neutralizuju ravnopravnost svih učesnika. Barikade i nasilje na severu Kosova predstavljaju oštro upozorenje na to da je potrebno obnoviti napore za pomirenje, ali i na činjenicu da od sukoba koristi ima jedino zločin", naveo je Buzek. Buzek je uoči posete Beogradu rekao da bi reforme trebalo da budu usmerene na jačanje vladavine prava, regionalnu saradnju i jačanje konkurencije.

"Korupcija se mora napadati na svim nivoima", dodao je Buzek.

Navodeći da su balkanske zemlje različitim tempom napredovale na putu ka evropskoj porodici, Buzek je pozvao da se taj napredak nastavi i ubrza u 2012. godini.

Kako je najavljeno na sajtu predsednika EP, planirano je da Buzek u Beogradu razgovara s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović i potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Predviđeno je, takođe, da se Buzek obrati poslanicima Narodne skupštine, kao i da, zajedno sa šefom Misije EU Vensanom Dežerom, učestvuje u debati pod nazivom "Uloga Evropskog parlamenta u evropskim integracijama".

Njega već čekaju poslanici Srpske radikalne stranke, ali u majicama s likom Vojislava Šešelja, na kojima piše "Srbija čeka Šešelja" .

Balkansku turneju Buzek je započeo juče posetom Zagrebu, gde je razgovarao s rukovodstvom Hrvatske, a u petak će otputovati u Sarajevo, gde će razgovarati sa tročlanim Predsedništvom BiH i drugim zvaničnicima. Predviđeno je i da održi govor na temu "Demokratizacija Evrope - uticaj parlamenta i civilnog društva".

Buzek će u subotu, kako je najavljeno, obići Potočare, gde će položiti venac u memorijalnom centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: