Studenti pregovaraju sa Obradovićem

Više od sto studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu provelo noć u zgradi fakulteta. Predstavnici studenata počeli sastanak sa ministrom Žarkom Obradovićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.10.2011.

21:17

Default images

Pored Obradovića, sastanku prisustvuju i pomoćnik ministra Slobodan Jauković i državni sekretar Radovoje Mitrović.

Kako su studenti jutros rekli agenciji Beta, blokada nastave na Filozofskom fakultetu "nije vandalizam nekolicine lenjih i uvek besnih studenata, već mnogo više od obustave nastave".

Studenti su naveli da se na fakultetima održavaju filmske i čitalačke sekcije, tribine i diskusije, kao i da starije kolege pomažu mlađim u spremanju gradiva.

Plenum studenata Filozofskog fakulteta, na kome će odlučivati o sledećim aktivnostima, najavljen je za 21 sat.

Grupa članova Plenuma studenata Filozofskog fakulteta okupila se sinoć oko 19 sati na tom fakultetu, gde će ostati tokom noći i sprečiti održavanje nastave.

Oko 1.000 studenata juče je protestovalo u centru Beograda.

Na Filološkom fakultetu već četvrti dan traje blokada nastave zbog sličnih zahteva, a rukovodstvo fakulteta tvrdi da većinu na protestu čine studenti koji uopšte nisu sa Filološkog fakulteta.

Prema rečima dekanice Aleksandre Vraneš, među onima koji protestuju ima najmanje studenata sa Filološkog, a većinu čine studenti s drugih fakulteta.

Dekanica Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš zamolila je studente da se vrate na nastavu jer, kako je istakla, apsolutno ne postoji mogućnost da im budu nadoknađene izgubljene obaveze i vreme.

"Najlepše molim studente da dođu u učionice i slušaju predavanja svojih nastavnika. Pozivam 12.500 naših studenata da redovno pohađaju nastavu, jer apsolutno neće biti moguće da nadoknade propušteno vreme i obaveze", rekla je Aleksandra Vraneš.

Ona je navela da Filološki fakultet radi po zakonu i da je izašao u susret svim opravdanim zahtevima svojih studenata.

Dodala je da "lica koja su sada u protestu" na Filološkom fakultetu barikadama onemogućavaju i otežavaju izvođenje nastave ulazeći "čak i u kabinete nastavnika, isterujući studente iz njihovih kabineta ili ograničavajući konsultacije na 15 minuta".

Ona je navela da je agencija angažovana da vodi računa o bezbednosti imovine fakulteta sačinila izveštaj u kojem se navodi da je bezbednost studenata i imovine ugrožena i naložila Upravi fakulteta da o tome upozna protivpožarnu službu Beograda i Republički inspektorat za protivpožarna dejstva.

Nastava se, kako je rekla, odvija "onoliko koliko oni to dozvole".

Ukoliko današnji pregovori ne uspeju, studenti najavljuju nastavak protesta.

Protest u Beogradu dobio je podršku studenata iz Niša i Kragujevca, kao i studenata Novog Sada, koji potpisuju peticiju za ispunjenje istih zahteva.

Rektor: "Prekinite taj cirkus"

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu.

"Taj cirkus bi trebalo prekinuti i omogućiti deci da uče školu. Pozivam državu da se odgovorno ponaša i zaštiti državnu imovinu, studente i nastavnike. To više nema nikakve veze sa studentima, tamo možda ima desetak studenata, a Filološki fakultet ima 12.000 studenata od kojih se 10, 15 njih pridružilo blokadi, a možda su i članovi organizacije Marks 21", rekao je Kovačević agenciji Beta.

Kovačević je rekao da za njega štrajk na Filološkom fakultetu "više praktično ne postoji", jer je taj fakultet izašao u susret zahtevima studenata u okviru svojih ingerencija.

"Filološki fakultet nije vlastan da nekome da budžet, on samo može nekoga da oslobodi školarine ako je zahtev opravdan i svi studenti koji su osvojili 48 bodova, čak i ako su bili van te kvote, oslobođeni su školarine za ovu godinu, oni ne mogu da idu na budžet, a budžet je donela Vlada Srbije", naveo je Kovačević.

Kovačević je ukazao da organizacija Marks 21 ometa časove i preti se nastavnicima i studentima i izrazio bojazan da bi moglo doći do "nekog akcidenta", poput toga da se zapali zgrada.

"Oni nisu voljni ni da se predstave niti da preuzmu odgovornost za ono što rade i to tako ne može. Mora da se umeša država kao vlasnik Univerziteta i Prosvetna inspekcija mora da se uključi u rešavanje tog problema", rekao je Kovačević.

Rektor je rekao da organizacija Marks 21 poznaje samo kolektivnu odgovornost, "zbog koje je marksizam i propao".

"Ja sam bio u komunističkoj partiji, pa to znam bolje od njih, znači, postoji samo personalna odgovornost i da svako odgovara za ono što radi", rekao je Kovačević.

"Studenti oslobođeni školarine žive tačno u komunizmu, jer za njih je školovanje bukvalno besplatno, jer ih mi častimo", objasnio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: