Kfor za akciju, Srbi dežuraju

Srbi na severu Kosova i večeras dežuraju na barikadama na pravcima koji vode do administrativnih prelaza. Kfor: Spremni za akciju ako se ne ulone barikade.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 18.10.2011.

12:41

Default images

Konačnu odluku o zahtevu Kfora da se sa severa Kosova uklone barikade odbornici 4 srpske opštine doneće na sastanku koji se održava u sredu u 11 u Zubinom potoku.

“Ono što očekujemo jeste da jedinstveno zastupamo interese Srba sa Kosova i da ne dozvolimo instaliranje institucija iz Prištine i da ne dozvolimo da Jarinje i Brnjak postanu granični prelazi” , kaže Branko Ninić, predsednik opštine Leposavića.

Ninić je uveren da nasilnog uklanjanja barikada neće biti i podseća da se Kforu mora omogućiti normalno funkcionisanje i prolaz do Jarinja i Brnjaka kao i da će dogovor o tome biti jedna od glavnih tema najavljene sednice.

Prema rečima predsednika opšztne Leposavić, Odluke odbornika biće prenete predstavnciima KFOra u sredu u 14 časova.

Kfor je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko opštinski sastanak ne donese zadovoljavajuće rezultate.

"Kfor je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja. Usredsređeni smo na omogućavanje normalnog života civilima" , navodi se u saopštenju. Srbi nisu pustili konvoj Kfora, koji je oko 14 h pokušao da pređe preko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Rok za uklanjanje barikada pomeren je do sutra.
Srbi kazali da će propustiti Kfor kada se sa prelaza povuku kosovski carinici i policajci.

Srbi su predstavnicima Kfora preneli da će braniti barikadu telima ako Kfor pokuša da je ukloni, ali da će sve puteve na severu Kosova osloboditi za saobraćaj čim se sa prelaza povuku kosovski službenici.

Na to su im vojnici odgovorili da će takav stav preneti komandi Kfora i da će razgovore nastaviti sutra.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić saopštio je da se sa potpukovnikom snaga Kfora Klausom Gladom dogovorio da se transport Kfora vrati u svoju bazu.

"Neće biti nikakvih akcija Kfora ni danas, ni sutra dok traje sednica. Predstavnici lokalnih vlasti žele u miru bez pritisaka da razgovaraju i na taj način pronađu rešenje", rekao je Ristić novinarima okupljenim kod barikade. Predstavnik Kfora informacije o dogovoru sa kosovskim Srbima nije želeo ni da potvrdi ni da opovrgne.

Dva konvoja Kfora koja su danas krenula ka kosovskim prelazima Brnjak i Jarinje kako bi proverili slobodu kretanja, saopštio je portparol Kfora Frenk Martin i dodao da koraci koje će misija učiniti zavise od stanja na terenu.

"Kfor time namerava da proveri slobodu kretanja. Naše dalje akcije zavisiće od situacije na terenu", rekao je Martin.

Četiri opštine na severu Kosova razmatraju mogućnost da se snagama Kfora omogući kretanje preko teritorije tih opština, ali samo za snabdevanje jedinica u tom delu Kosova, a ne i pune sloboda kretanja.

O tome bi danas trebalo da se izjasne čelnici lokalne samouprave, a sutra bi taj predlog trebalo da se nađe pred odbornicima četiri opštine.

Ranije danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Kfor da odloži akciju uklanjanja barikada do odluke skupštine četiri opštine na severu, ocenjujući da bi nasilno uklanjanje barikada nosilo rizik daljeg zaoštravanja situacije.

Po rečima državnog sekretara u Ministarstvu za KiM Olivera Ivanovića sutra bi predstavnici lokalne samouprave, nakon sednice skupštine opština, trebalo da sa predstavnicima Kfora postignu dogovor.

Dogovor bi se odnosio, po rečima Ivanovića, na to da Kfor neće transportovati kosovske carinike, da neće dozvoliti naoružanim jedinicama da dođu na sever Kosova, kao i da neće asistirati Euleksu u dovođenju predstavnika kosovskih institucija.

Povoljnom ishodu situacije na severu nada se i šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu Borislav Stefanović.

"Nadamo se ishodu koji će dovesti do uređenja protoka robe na severu, ali regulative koja je statusno neutralna, bez kosovske carine, i onda ćemo moći da pronađemo način za podelu prihoda i na to koji zakoni će biti primenjeni", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: