Danska: Dogovorena nova Vlada

Danska premijerka Hele Torning-Šmidt izjavila je da je sa političkim saveznicima postigla dogovor o formiranju tropartijske koalicione vlade

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

17:06

Default images

Predsednica Socijaldemokrata Torning-Šmidt, koja je pobedila na izborima pre dve sedmice, rekla je da je završila program vlade i da će kasnije danas obavestiti kraljicu Margaretu da je spremna da formira vladu.

"To je veoma dobar program vlade koji će odvesti Dansku napred", izjavila je premijerka za dansku televiziju TV2, prenele su agencije.

Novu vladu levog centra činiće Socijaldemokrati, Socijalistička narodna partija i Socijalno-liberalna partija, a koalicija će u parlamentu imati podršku Crveno-zelene alijanse, koja je ostvarila veliki uspeh na izborima, ali nije učestvovala u pregovorima za formiranje vlade.

Koaliciona vlada će za Crveno-zelenom alijansom imati parlamentarnu većinu od 92 od 179 poslanika.

Torning-Šmidt će novi program vlade i imena novih ministara objaviti u ponedeljak.

Danska televizija prenosi da vladini planovi uključuju smanjenje poreza na prihod i jačanje ekonomije javnim investicijama vrednim 1,8 milijardi dolara, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 40 odsto do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: