"Otkazivanja Prajda neće biti"

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić za B92 kaže da otkazivanja Parade neće biti i da ga je izjava gradonačelnika Beograda šokirala.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.09.2011.

08:47

Default images

U međuvremenu su objavljena i bezbednosna uputstva za sve učesnike ovogodišnjeg Prajda.

Pozivom da se svi skupovi najavljeni za nedelju otkažu Dragan Đilas je, smatra Miletić, praktično izjednačio Paradu ponosa sa skupovima koje organizuju oni koji su prošle godine izazvali nasilje i rušili Beograd.

Miletić je rekao i da je interesantno da se takva izjava pojavila tek u četvrtak, samo tri dana pred Paradu ponosa.

"Organizacioni odbor Parade ponosa neće otkazivati paradu i smatra da je izjava gradonačelnika Đilasa potpuno šokantna, budući da je on u svojoj izjavi stavio znak jednakosti između svih skupova najavljenih za ovaj vikend. Moram podsetiti da su najavljeni skupovi organizacija koje su organizovale nasilje prošle godine i čiji su lideri osuđeni za to nasilje", kazao je Miletić. "Organizatori Parade ne mogu biti krivi ni za kakvo nasilje, niti mogu biti krivi za uništavanje imovine, budući da je jasno sudskim odlukama utvrđeno ko je to radio, a država je trebalo mnogo bolje da se postara da se to spreči ove godine", dodao je on.

Podsetimo, ministar policije Ivica Dačić i gradonačelnik Dragan Đilas naveli su u četvrtak da bi bilo bolje da organizatori odustanu od svih najavljenih skupova za vikend.

"Prava jesu svima garantovana zakonom i ja ih nikome ne osporavam, ali moram da podsetim da svako pravo nosi sa sobom i neku odgovornost. Upravo na tu odgovornost se pozivam kada molim organizatore svih okupljanja da od njih odustanu. Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni", rekao je Đilas.

Uputstvo za Paradu

Organizatori Parade ponosa objavili su danas da je prilikom dolaska u park Manjež, odakle počinje parada 2. oktobra, potrebno poštovati
niz bezbednosnih preporuka.

Kako se navodi u uputstvu za dolazak na Paradu ponosa, koje je dostavljeno i novinarima, nakon 11 časova kapije parka Manjež će biti zatvorene i više niko neće moći da uđe. Takođe, skup će biti zatvoren i tokom šetnje, pa niko neće moći naknadno da se priključi Paradi.

Sve ulice oko parka Manjež biće zatvorene za saobraćaj, pa se preporučuje dolazak javnim prevozom ili pešice. Ne preporučuje se dolazak prečicama ili u većim grupama, a poželjno je i doći sa što manje stvari, u uobičajenoj odeći.

Preporuka je da se na skup dođe i bez vidljivih obeležja LGBT pokreta, a preporučuje se i da se sva obeležja i legitimacije Parade ponosa
skinu odmah posle skupa.

Organizatori Parade ponosa građane pozivaju da uklone automobile iz ulica kojim će proći parada ponosa i obaveštavaju da će gradski
saobraćaj na tim deonicama biti zaustavljen 2. oktobra od četiri do sedamnaest časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: