Istraga protiv 8 pripadnika JSO

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv osam lica zbog organizovanja pobune Jedinice za specijalne operacije.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

00:47

Default images

Organizatorima oružane pobune preti kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora, a učesnicima od tri do 15 godina zatvora.

Četvoricu je sinoć saslušao istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, posle čega im je odredio pritvor do 30 dana i doneo rešenje o sprovođenju istrage, napomenuo tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Saslušanje je trajalo nekoliko časova, a završeno je oko ponoći.

Istražni sudija je doneo rešenja o određivanju pritvora i pokretanju istrage protiv nekadašanjeg načelnika za bezbednost JSO, a sada pripadnika BIA Veselina Lečića, pripadnika Žandarmerije Miće Petrakovića, pripadnika Protivterorističke jedinice Vladimira Potića i penzionera Dragoslava Krsmanovića.

Lečićev branilac Vladan Vukčević najavio je posle saslušanja da će uložiti žalbu na rešenje o sprovođenju istrage, kao i na pritvor, ocenivši da "zahtev za sprovođenje istrage liči na pamflet".

Istraga će biti sprovedena i protiv nekadašnjih komadanata JSO Milorada Ulemeka Legije, Duška Maričića Gumara i Zvezdana Jovanovića, koji služe višedecenijske kazne u zatvoru i trebalo bi da budu saslušani naknadno.

Osmi osumnjičeni nije saslušan jer zasad nije dostupan pravosudnim organima, rekao je Radisavljević i ukazao da zbog toga ne želi da precizira o kome je reč.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu zbog sumnje da su organizovali oružanu pobunu zajedno sa vođom zemunskog kriminalnog klana Dušanom Spasojevićem.

Tužilaštvo ih tereti jer su organizovali pobunu jedinice koja je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu u Kuli, ispostavili zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika.

Jedinica je uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala auto-put kod Vrbasa.

Narednih dana je to ponovila i blokadom auto-puta kroz Beograd kod Sava centra, odbijajući istovremeno i naređenja da se vrati u svoju bazu u Kuli.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Pobuna je trajala nedelju dana, a pripadnici JSO su tokom nje blokirali put kod Vrbasa i deo auto-puta kod Sava centra u Beogradu. Okončana je dogovorom sa vladom Srbije.

Ulemek, Jovanović i Maričić su u požarevačkom zatvoru, gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zvog ubistva premijera Đinđića i drugih zločina.

Ulemek je bio komandant JSO do juna 2001, kada je na to mesto došao Maričić. Ulemek je prvosnažno osuđen kao organizator ubistva premijera Zorana Djindjića, a Jovanović kao neposredni ubica.

Maričić je pravosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i za pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: