Stefanović: 400 m2 iluzije Tačija

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao da je Beograd uputio inicijativu za rešavanje problema na prelazima i da se čeka odgovor Brisela.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.09.2011.

14:19

Default images

Hašim Tači i deo međunarodne zajednice nastoje da primene dogovor iz Brisela kako njima odgovara.

"Dogovor ima tri rečenice, odnosi se samo na pečat i prateću dokumentaciju", rekao je Stefanović. On je dodao da o prelazima nije bilo reči jer, kako je naveo, Priština to nije htela.

Stefanović smatra da rešenje treba naći u dogovoru oko prelaza i kroz dijalog, kako bi se uspostavio promet robe, ali bez kosovskih carinika.

On je podsetio na sprazum od šest tačaka koji je postignut sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, u kome "decidirano stoji da su Jarinje i Brnjak posebni zbog specifičnosti terena i da tamo može da bude samo međunarodno prisustvo".

"Ovo je zloupotreba dogovora, jer je Tači imao za potrebu da kroz institucije uspostavi suverenitet, bez obzira da li će to da funkioniše ili ne", kazao je Stefanović.

On je naveo da Tači i deo međunarodne zajednice očekuju da će "iscrpljivanjem Srba" postići svoj cilj da Srbi prihvate stanje kao što je to urađeno na jugu Kosova, ali da se to neće dogoditi.

"Oni su stvorili jednu neverovatnu iluziju i dva izolovana ostrva od 200 kvadratnih metara iluzuje Hašima Tačija da ovde može nešto da kontroliše", naglasio je on dodajući da je ova situacija neodrživa i da je potrebno naći kompromis.

Kompromis nije da tamo budu organi Prištine, kako je predviđeno jednostranim potezom, poručio je Stefanović.

Kfor ne želi da bude u prvoj liniji, jer imaju svest da je to direktno kršenje njihovog mandata, a Priština je dovela Euleks u situaciju da prekrši mandat, naglasio je on dodajući da Srbi ne protestuju protiv Albanaca, već protiv institucija Prištine koje su nelegalno postavljene.

Stefanović je dodao i da protesti na severu Kosova nisu antialbanski, već da su upereni protiv institucija Kosova.

"Čekamo odgovor Brisela za rešenje problema"

Stefanović ističe da Beograd sada čeka odgovor Brisela na inicijativu za rešavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak, jer sadašnja zapaljiva situacija na severu Kosova svakako nije povoljna atmosfera za nastavak dijaloga.

"Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije", dodao je Stefanović i podsetio da nikada nije bilo kosovskih carinka na Jarinju i Brnjaku, niti je kosovska carina tamo funkcionisala.

Mi smo posvećeni dijalogu, jer je to jedini način da rešimo probleme, jedini način da se dogovorimo, kazao je Stefanović novinarima i dodao da se sada čeka pozitivan odgovor iz Brisela na "našu inicijativu i mogućnost da najzad rešimo pitanje Jarinja i Brnjaka na obostrano prihvatljiv način".

"Spremni smo da čekamo koliko je potrebno i da se desi bilo gde i bilo kada i nije potrebno držati se određenih zacrtanih rokova", podvukao je on.

Stefanović je pozitivno ocenio to što je dogovor iz Brisela o izgledu pečata sada omogućio promet robe iz Srbije.

"To je pozitivan trend i omogućuje puno snabdevanje kako naši građani južno od Ibra ne bi trpeli štetu. Time izbegavamo hermetičko zatvaranje severa i snabdevanje stanovništva", zaključio je on.

Stefanovć je, međutim, ocenio da je nemoguće nastaviti dijalog sa Prištinom i razgovarati o električnoj energiji i Telekomu u situaciji kada "imamo ovako zapaljivu situaciju, barikade i narod koji je odlučan da istraje u svojim legitimnim zahtevima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: