Tači: Preuzećemo vlast od Euleksa

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da će kosovska vlada 16. septembra početi da sprovodi plan operacija za početak kontrole punktova na Jarinju i Brnjaku.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

10:52

Default images

"To je akcioni plan za uspostavljanje granične kontrole na prelazima 1 i 31 na Jarinju i Brnjaku”, rekao je Tači na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini.

Akcioni plan je, naveo je Tači, dogovoren sa Euleksom i Kforom.

"Postigli smo potpunu saglasnost. Kfor i Euleks će delovati u skladu sa mandatom, a kosovski organi, policija i carina će imati izvršni i komandni mandat i tehnički će nadgledati kontrolu robe i putnika", kazao je Tači.
On je ocenio da su preterane procene da zbog akcije kosovske vlade i otpora lokalnog stanovništva može da dođe do krvoprolića.

Tači ni jednom rečju tokom predstavljanja plana za uspostavljanje kontrole na puntovima 1 i 31 nije pomenuo slanje policijskih trupa na sever Kosova, ali je kazao da će kosovske institucije biti beskompromisne prema kriminalnim strukturama u tom delu Kosova.

On je poručio žiteljima severnog dela Kosova da akcija i plan kosovske vlade nisu upereni protiv njih, već da imaju za cilj da stvore uslove za bolji život i uklanjanje kriminala.

Tači je za Beograd rekao da njegovi predstavnici pokazuju “frustracije i da treba da odustanu od destabilizacije stanja na severu”.

Tači je ranije za list "Koha ditore" rekao da će Euleksa ulogu glavnog zakonskog subjekta na severu Kosova preuzimaju kosovske institucije.

“Prvo će početi da funkcioniše granični prelaz 31 ( kod Brnjaka) koji će biti pod vlašću i pod policijskom i carinskom komandom Kosova, dok će na prelazu 1 ( kod Jarinja ) početi tehničke pripreme za stvaranje uslova za rad”, naveo je Tači.

Za akciju slanja specijalnih jedinica policije na sever krajem jula, Tači je rekao da je bila pravedna, ustavna i zakonska.

“I naše angažovanje za uspostavljanje reda i mira i jačanje suvereniteta, konsolidaciju države slanjem Specijalnih snaga Kosova je dobrodošlo i biće podržano od strane Euleksa i NATO-a”, tvrdi kosovski premijer.

On je dodao da će kosovske institucije dogovor o carinskim pečatima sporovoditi sa EU i SAD, a ne sa Beogradom.

"Implementaciju sporazuma ćemo sprovesti s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom", rekao je Tači u intervjuu Radiju "Slobodna Evropa"- redakciji na albanskom jeziku.

Upitan šta će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu, ne bude spreman za sprovođenje dogovora, Tači je odgovorio da je Beograd u ovom procesu "u potpunosti bez uticaja".

On je naveo da je, posle sporazuma sa Kforom početkom avgusta, došao trenutak za primenu sporazuma za uspostavljanje kontrole na punktovima kod Jarinja i Brnjaka.

Za prihode sa tih punktova, prikupljene za robu iz Srbije, Tači je kazao da će biti uplaćivani direktno u budžet Kosova.

Barikade na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini takozvanog istočnog mosta, građani su postavili samoinicijativno, a saobraćaj između Zvečana i Kosovske Mitrovice je obustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: