U Srbiji ima 60 kriminalnih grupa

U Srbiji danas, prema podacima policije, postoji oko 60 kriminalnih grupa, koje imaju više od 3.000 pripadnika, a najjača od njih deluje u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

12:35

Default images

Primat na narko-tržištu ima grupa na čijem čelu je Luka Bojović, piše današnji "Blic".

Prema evidenciji u MUP-u Srbije, jake organizacije koje se bave švercom narkotika u zemlji i inostranstvu postoje i u Jagodini, Kruševcu i Novom Pazaru, navodi beogradski dnevnik.

Na narko-tržištu u Beogradu, najjači igrač je Luka Bojović, pod čijom kontrolom, navodi se, i "nadzorom desetorice njegovih najbližih saradnika" deluju ostale kriminalne organizacije.

U Beogradu je dominantno pet kriminalnih organizacija, koje imaju po oko 30 članova - zemunska, sa Karaburme, Voždovca, Novog Beograda i Zvezdare, koje konstantno vode borbu za teritoriju i "vodeće" su u prodaji kokaina, heroina, marihuane i ekstazija.

U međusobnom ratu lokalnih grupa je poslednjih godina ubijeno čak desetak "jakih igrača".

Kako navodi beogradski dnevnik, droga se nabavlja preko sigurnih veza u inostranstvu, heroin iz Turske i Bugarske, a kokain preko kanala iz Latinske Amerike, odakle brodovima stiže u Evropu.

U Beogradu se distribuira preko nekoliko jakih grupa, koje pod kontrolom drže ulično tržište, a droga se najčešće kupuje preko obezbeđenja splavova i klubova.

Najjača kriminalna grupa u unutrašnjosti Srbije deluje u Jagodini, a pod njenom kontrolom su i tržišta Paraćina i Ćuprije.

Ta grupa se bavi organizovanim švercom heroina i kokaina, a njen vođa ima dobre veze u narko-organizacijama Turske, Bugarske i Irana, odakle se narkotici i nabavljaju i dalje šalju kroz Srbiju ka zapadnoj Evropi.

Za poslednjih nekoliko godina, koliko deluje, ovaj klan je napravio jaku dilersku mrežu u Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Holandiji.

I u Kruševcu postoji jaka "narko-ekipa", čiji je vođa primat u gradu preuzeo posle razbijanja Jotkine grupe. Heroin i kokain ovaj klan nabavlja iz Bugarske, a zarađeni novac ulaže u nekretnine, kafiće, hotele, kokarnice, ali i u zelenašenje i preprodaju automobila.

Osim te, u Kruševcu deluje još jedna manja grupa, čiji je vođa osuđivan za ubistvo. Za tu grupu, prema pisanju "Blica", rade i pojedini bivši policajci, a pod svojom kontrolom drže narko-tržište Vrnjačke Banje, gde uglavnom prodaju kokain.

Leskovac i Prijepolje, prema policijskim podacima, drže kriminalne grupe koje su u bliskim odnosima sa odbeglim Darkom Šarićem. Na čelu leskovačkog klana je bio Boban Stojiljković, koji je uhapšen pre tri meseca, a koji je drogu nabavljao iz Makedonije, Bugarske, Grčke i Kosova.

Veze sa Šarićem ima i vođa kriminalne grupe iz Prijepolja, koji je aktivnosti započeo u Italiji, a zatim biznis nastavio u Beogradu. Posao sa Šarićem zasnivao se na švercu heroina, koji je do Prijepolja prebacivan iz Pljevalja.

Leskovac i Prijepolje važe i za tranzitne centre heroina i marihuane, koji se švercuju iz Preševa i Bujanovca.

U Novom Pazaru deluje čak pet jakih grupa koje trguju heroinom koji nabavljaju u Turskoj, dok tržište Novog Sada i dalje "drži" Veternički klan.

Jedan od gradova sa najvećim brojem narkomana, prema podacima policije, jeste Kragujevac, čija najveća grupa deluje u Aranđelovcu, koji važi za crnu tačku po pitanju delovanja kriminalnih grupa koje se bave trgovinom droge, ali i razbojništvima, krađama i preprodajom kradenih automobila.

Prema pisanju "Blica", niškim kriminalcima upravlja Zlatko Ajković, koga je Srbija pre nekoliko meseci izručila Crnoj Gori, gde mu se sudi zbog ubistva u Cirihu, a poznat je po vezama sa crnogorskim narko-klanovima.

Najzad, Valjevo, posle hapšenja izvesnog Laze Bombaša, vođe jedne od najačih narko-grupa, sada pod kontrolom drže kriminalne organizacije iz Šapca i Loznice, čiji članovi važe za veoma opasne kriminalce naoružane heklerima.

Jaka grupa koja heroinom i kokainom trguje na međunarodnom nivou deluje i u Vranju. Narkotike ova grupa nabavlja od Albanaca u Makedoniji i Kosova i Metohije i distribuira ih ka zapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: