Ivo Sanader izručen Hrvatskoj

Austrija sinoć izručila Hrvatskoj Ivu Sanadera. Transfer bivšeg hrvatskog premijera se odvijao kopnenim putem, uz jake bezbednosne mere.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2011.

18:54

Default images

Oko 21.15 sati kolona automobila sa Ivom Sanaderom pojavila se na državnoj granici sa Slovenijom, na prelazu Bregana.

Sanader je oko 21.45 stigao u zatvor Remetinec, a kako je naveo portal "Indeks", on će biti smešten u ženski deo zatvora iz bezbednosnih razloga.

Oko 18.15 sati Sanader je izašao iz salcburškog zatvora i krenuo prema Hrvatskoj. Okupljeni novinari su videli kako izlazi crni automobil s policijskom pratnjom, te je dobijena informacija da je reč o transportu zatvorenika.

Austrijska novinska agencija potvrdila je da je Sanader krenuo i da će biti predan slovenačkoj policiji na Karavankama. Promet u tunelu Karavanke zbog primopredaje Sanadera je bio privremeno zatvoren.

Slovenački policajci su prevezli Sanadera do hrvatske granice. On je u Hrvatsku prevezen u koloni sa zatamnjenim staklima, a na Bregani su ga čekale brojne novinarske ekipe.

Sanader je uhapšen u Austriji u decembru prošle godine, na osnovu naloga za hapšenje hrvatskih vlasti, koje ga terete za korupciju i druga krivična dela počinjena tokom vremena na vlasti.

Pošto se protivio izručenju, on je više meseci proveo u Salcburgu, u pritvoru, dok nije, pred zaključenje pregovora Zagreba sa EU, ipak popustio i prihvatio pojednostavljen postupak za izručenje.

U bekstvu je bio nepunih 27 sati

Bivši hrvatski premijer pobegao je iz zemlje u decembru 2010. godine, a samo nekoliko sati pre toga Sabor mu je ukinuo imunitet i odobrio zahtev hrvatskog tužilaštva za hapšenje zbog krivičnih dela udruživanja radi izvršenja krivičnih dela i zloupotrebe položaja i vlasti.

Na zahtev hrvatsko državnog tužilaštva saborska mandatno imunitetna komisija jednoglasno je ukinula imunitet bivšem premijeru Ivu Sanaderu, čime je bilo omogućeno njegovo hapšenje. Sanader je, međutim, pre nego što je policija bila obaveštena o zahtevu tužilaštva, prešao hrvatsko-slovenačku granicu i nestao.

Za njim je ubrzo raspisana međunarodna poternica, a potraga je trajala kratko. U bekstvu je bio nepunih 27 sati. U tom periodu boravio je u tri države, a na kraju su ga bez mnogo pompe uhapsili na austrijskom auto putu. Prethodno je bivši hrvatski premijer iz Nemačke pokušao da otputuje u Vašington, ali ubrzo saznaje da mu nije odobrena američka vza, a potom neko u njegovo ime otkazuje avionsku kartu.

Inače, političku karijeru Sanadera hrvatski mediji opisali su rečenicom "od omiljenog stranačkog vođe koji je preporodio HDZ do begunca i zatvorenika".

Od trenutka kada je došao na čelo HDZ-a 2000, preporodio je stranku, ali mu popularnost mu opada tokom 2008, a autoritet slabi. Iznenada se odlučuje na odlazak sa funkcije premijera 1. jula 2009.

Pre bekstva iz zemlje i hapšenja Sanader odmrzava svoj poslanički mandat na šta ga je, kako je rekao, naterao neverovatan razvoj događaja, ali tada nije tražio saborsku platu.

16. juna iz zatovra u Salcburgu traži poslaničku platu, i Sabor odlučuje da on na to ima pravo sve dok ne bude pravosnažno osuđen. Od 1. jula bivši hrvatski premijer prima saborsku platu od 2.200 evra.

Za šta se sumnjiči

Ivo Sanader je jedan od osumnjičenih za izvlačenje desetina miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme "Fimi-media" po kojoj je afera i dobila ime.

Protiv njega je hrvatsko tužilaštvo pokrenulo i istragu zbog sumnje da je tokom rata kao zamenik ministra spoljnih poslova dobio proviziju od Hypo banke od najmanje 3,5 miliona kuna (48 miliona dinara).

Takođe je protiv Sanadera pokrenuta istraga zbog sumnje da je zajedno s vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem oštetio državnu firmu JANAF (Jadranski naftovod) za višemilionske iznose.

Nedavno je pokrenuta istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona evra mita od MOL-a kako bi mađarska naftna kompanija mogla da preuzme upravljačka prava u INA-i.

Očekuje se da će Ivo Sanader brzo biti izveden na saslušanje u Kancelariju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se izjasnio o sumnjama koje mu se stavljaju na teret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: