Malovićeva odlučno protiv korupcije

Ministarka pravde Snežana Malović obećava da će rezultati borbe protiv korupcije biti brzo vidljivi. Brisel jedva čeka na rezultate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

19:32

Default images

Posle samo tri dana na mestu koordinatorke Vlade za borbu protiv korupcije, ministarka pravde Snežana Malović obećava da će prvi rezultati ubrzo biti vidljivi.

Malovićeva je najavila da će prvi sastanak s predstavnicima svih službi koje se time bave biti već u sredu. Iz Evropske unije poručuju da jedva čekaju da vide te rezultate.

"Pisaćemo predmete koji su u pretkrivičnom postupku ili u fazi istrage. Moja uloga neće biti da ja utičem kako će se postupci voditi, ali da ću pokušati da gde god je potrebna pomoć, u smilu aktivnije veze između jednog i drugog organa da tu posredujem", kaže Malovićeva.

Malovićeva kaže da su najveće prepreke efikasnijoj borbi protiv korupcije – spor rad i loša koordinacija državnih organa.

"Na primer u nekom predmetu javnih nabavki ne mogu policija i tužilaštvo sami da rasvetle neko krivično delo, ako im ne pomogne poreska ili uprava za sprečavanje pranja novca. I to je jedan od osnovnih segmenata kordinacije. Povezivanje organa i na konkretnom predmetu, ali i na rešavanju globalnog pitanja", kaže Malovićeva.

Jedan od prvih koraka koji čeka državne organe je već odrađen, ponosno tvrdi ministar policije Ivica Dačić.

" Analiza mogućnosti svakog radnog mesta za određene koruptivne radnje i eliminisanje svega toga. Razumete, korupcijom se ne bave oni koji nemaju nikakav uticaj, već onaj koji na osnovu svog radnog mesta i političkog, ekonomskog uticaja vrše krivično delo", kaže Dačić.
Postojeća Strategija za borbu protiv korupcije doneta je još 2006. godine, pa je iz Evropske unije stigla sugestija - menjajte je, a potom i sprovedite u delo.

"Nije dovoljno imati strategiju i akcione planove, već i njihovu punu primenu i volju da se to uradi. Od velike je važnosti što sada imate jednu osobu na mestu vozača, koja mora da obezbedi da se sve mere koje se donesu u okviru akcionog plana, brzo i u punoj meri primene", kaže šef delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer.

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da nemaju razloga da sumnjaju u dobre namere, ali da dosadašnji postupci države ne ulivaju poverenje

"Prve izjave koje se tiču rasvetljavanja afera bacaju senku i sumnju na sve jer deluju da su namenjene unutrašnjoj javnosti i promociji, a ne konkretnim stvarima. Nadam se da ćemo doći do preciznijih informacija i šta država planira da uradi, jer u proteklom periodu nije radila stvari koje je mogla, nije se obazirala na konkretne promedbe i predloge, a onda se odjednom pojavi s novim idejama i to potpuno sama i nudeći svima, a da pre toga nikoga nije konsultovala", kaže Zlatko Minić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Iz EU poručuju da jedva čekaju da vide rezultate nove, koordinisane borbe protiv korupcije i dodaju da su slična iskustva iz drugih zemalja bila pozitivna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: