Incko želi da razgovara sa Tadićem

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da vrlo rado prihvata predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da sa njim razgovara o situaciji u BiH.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 06.05.2011.

18:31

Default images

Incko je spreman da sa Tadićem razgovara o situaciji posle odluke Parlamenta RS da održi referendum o nametnutmi zakonima visokog predstavnika.

"Čuo sam za predlog predsednika Tadića, koga vrlo cenim. Vrlo rado ću prihvatiti taj poziv i već po povratku iz SAD u četvrtak ću pokušati da iz Minhena, umesto za Sarajevo, idem prvo u Beograd", rekao je Incko.

Osvrćući se na jučerašnju sednicu Saveta za primenu mira, Incko je za Tanjug rekao da je imao podršku svih članova Saveta, izuzev Rusije.

On je ponovio da je vlastima RS dat rok od sedam dana da ponište odluku o referendumu.

"Ukoliko oni to ne ponište, onda ćemo mi to učiniti", upozorio je Incko i dodao da za to ima podršku od svih.

"Dobio sam stopostotnu podršku, ne samo Saveta, nego i Vašingtona i Brisela", kazao je Incko i dodao da je jedino Rusija bila protiv.

MKG: Zabrinjavajuća situacija

Međunarodna krizna grupa u izveštaju pod nazivom “Državne institucije na udaru” navodi da se BiH suočava sa najtežom krizom od okončanja rata 1995. i dodaje da je tome doprinela i međunarodna zajednica kada je visoki predstavnik suspendovao odluku Centralne izborne komisije BiH o izboru predsednika Fedracije BiH.

U izveštaju se navodi i da Srbi treba da odustanu od referenduma, ali i da odbace svaki jednostrani čin kojim se suprotstavljaju državnim institucijama, poput povlačenja svojih predstavnika iz organa BiH.

MKG smatra da, iako je situacija veoma zabrinjavajuća, međunarodna zajednica ne treba da pokušava da njome upravlja tehničkim rešenjima ili sankcijama koje bi mogle ohrabriti sve strane da ojačaju svoje maksimalističke zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: