Dijalog - Politička korist Beogradu

Prvi efekti dijaloga između Prištine i Beograda će biti političke prirode na putu Srbije ka statusu zemlje kandidata za EU, piše danas prištinska štampa.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

12:18

Default images

„Za Kosovo situacija je veoma komplikovana zbog toga što ga ne priznaje pet zemalja EU, piše danas prištinski dnevni list "Zeri" citirajući međunarodne izvore.

"Neke olakšice za Srbiju bi pomogle predsedniku Borisu Tadiću i snagama oko njega da dobiju još jedan mandat na narednim izborima u Srbiji“, dodaje taj list.

Dnevnik citira neimenovane međunarodne izvore koji navode da međunarodna zajednica „želi da vidi Srbiju orijentisanu ka Briselu, a ne ka Moskvi, kako se plaši da se može desiti ako se na vlast vrate stare političke snage".

Sa druge strane eventualni dobici za Kosovo tokom prve faze dijaloga mogu biti rešenja za neka pitanja koja su vezana za trgovinu i saobraćaj.

Za Beograd su sada neprihvatljivi simboli i pečati države Kosovo, ali "međunarodni predstavnici očekuju fleksibilnost srpske strane, od koje će se u prvoj fazi dijaloga tražiti neki simbolični koraci u odnosu na Kosovo", naveli su izvori dnevnika "Zeri".

I dok Srbija računa na dobijanje statusa kandidata, a aktuelna politička klasa na još jedan mandat, kosovska strana može se suočiti sa ozbiljnim problemima i sa situacijom kada treba da odluči da li da nastavi pregovore ili ne.

"Nepriznavanje Kosova od strane pet članica EU može biti potencijalni rizik za izolovanje Kosova i Kosovo ne može insistirati da tokom procesa dijaloga traži priznavanje. Takođe nije viđena ni odlučnost da se insistira da Kosovo dobije barem liberalizaciju viza kao `nagradu' za konstruktivnost u odnosu na dijalog sa Beogradom", rekli su međunarodni izvori.

Kosovo se takođe suočava sa nedostatkom unutrašnjeg političkog konsensusa oko početog dijaloga, ukazuje list.

Međunarodni izvori u Prištini su rekli da "vlada Kosova nije učinila sve što je bilo potrebno da osigura konsenzus sa opozicijom".

"Opozicija ne podržava ovaj dijalog i to će predstavljati `teret' za budućnost ovog procesa. Jedinstvo kosovske strane će biti neophodno tokom perioda kada će se razgovarati o severu Kosova i paralelnim strukturama", rekli su međunarodni izvori za današnje izdanje dnevnika "Zeri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: