Vojna saradnja Srbije i Nigerije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i nigerijski ministrar princ Adetokunb Kajode potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

15:09

Default images

Dvojica ministara razgovarali su o prodaji naoružanja srpske odbrambene industrije, saradnji u oblasti vojne medicine i razmeni iskustava koje Nigerija ima u mirovnim misijama.

Nakon potpisivanja sporazuma, Dragan Šutanovac je rekao da se nada da će sporazum doprineti vojno-ekonomskoj saradnji, ali i omogućiti da dve zemlje kooperaciju ostvare i u drugim oblastima.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je rekao da je Nigerija zainteresovana za nabavku naoružanja srpske odbrambene industrije, kao i za iskustva koja Srbija ima u oblasti vojne medicine i vojnog školstva.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana, pre svega, za bogata iskustva koja Nigerija ima u mirovnim misijama.

On je kazao da se nada da će u narednom periodu delegacije Vlade Srbije i Privredne komore otputovati u Nigeriju kako bi se informisale o mogućnostima unapređenja saradnje između dve zemlje i u ostalim oblastima privrede.

Nigerijski ministar princ Adetokunb Kajode je rekao da je danas potpisani sporazum odličan osnov za nastavak saradnje, ne samo dve vojske i dva ministarstva, već i dve države u celini.

Kajode je rekao da je Nigerija zainteresovana za to da kupi neke odbrambene sisteme iz Srbije a da, u budućnosti, postoji šansa i za razmenu tehnologija i zajednički nastup na tržištu.

On je rekao da je njegova zemlja naročito zainteresovana za razmenu znanja iz vojne medicine, jer je to oblast po kojoj je, kako je kazao, Srbija poznata u svetu.

Ministar odbrane Nigerije je rekao da je vojska te zemlje jedan od ključnih faktora kada je u pitanju učešće u mirovnim misijama u Africi i da poseduje centar za obuku koji je sertifikovan od UN.

On je pozvao ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca da poseti Nigeriju, a predstavnike Vojske Srbije da se upoznaju sa kapacitetima tog centra za mirovne operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: