Novosti:Moguće uvođenje viza Srbiji

Srbiji i zemljama regiona moguće uvođenje viza zbog velikog broja azilanata, kaže izvestilac EP za vizni režim za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fejon.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

23:10

Default images

Fejon je podsetila da je Evropska komisija početkom ove godine uvela poseban mehanizam, kojim će se pratiti šta se dešava u vezi s viznom liberalizacijom, pišu Novosti.

Ona je istakla da "u slučaju ozbiljnog kršenja obaveza, zemlje članice bi mogle da traže stavljanje Srbije ili neke druge zemlje na crnu šengen listu".

"Ta mogućnost postoji i bojim se da će, bez ozbiljne odgovornosti vlade u Beogradu i građana, taj postupak vraćanja viza biti i kraći, jer pojedine zemlje, kao što su Francuska i Holandija, žele da ubrzaju proceduru", rekla je Fejon.

Prema njenim rečima rasprava će biti održana 24. februara na Savetu ministara za unutrašnje poslove u Briselu.

Kako je rekla "taj predlog je već neko vreme u opticaju. Važio bi za vanredne situacije, ukoliko, na primer, bude mnogo tražilaca azila. Donošenjem ovakve odluke, zaobišao bi se Evropski parlament".

"To bi, praktično, bila odluka da se vizna liberalizacija samo ”zaledi”, i to za određeno vreme, možda na nekoliko nedelja ili meseci. Ovaj princip je predložen da bi odluke mogle da se donose brzo, bez promene uredbe i celog procesa odlučivanja. Bila bi potrebna samo saglasnost zemalja članica.

Fejon je naglasila da srpske vlasti moraju da poštuju preuzete obaveze, ako ne žele da se Srbija vrati na crnu šengensku listu.

Ona je upozorila da sve više ima ozbiljnih kritika zemalja članica i bojazni zbog sve većeg broja azilanata.

"Ne isključujem mogućnost da bi neke zemlje članice mogle da naprave pritisak da se opet uvede vizni režim. Nadam se da do toga neće doći", rekla je Fejon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: