Skupština u ponedeljak o Dinkiću

Skupština u ponedeljak glasa o Mlađanu Dinkiću. Lider G17 nastavlja političku karijeru kao šef poslaničke grupe u parlamentu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.02.2011.

15:50

Default images

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će Mlađan Dinkić biti razrešen dužnosti ministra ekonomije i potpredsednika Vlade Srbije najverovatnije će biti održana već u ponedeljak.

U međuvremenu Dinkić je saopštio da je podneo ostavku jer želi da ubrza postupak svog izlaska iz Vlade i da ne bi opterećivao rad Skupštine.

"Želim da vlada ostane stabilna do kraja mandata i ne želim da budem doživljen kao prepreka evropskim integracijama Srbije", naveo je Dinkić u obrazloženju koje je uputio premijeru i predsednici Skupštine.

"U interesu konsolidacije privrede nakon ekonomske krize, kao predsednik G17 plus, člana vladajuće koalicije, predložiću vam kandidata za novog ministra ekonomije i regionalnog razvoja, kao i kandidate za nove ministre u resorima koji prema koalicionom sporazumu pripadaju G17 plus", rekao je Dinkić.

"Želim da Vlada ostane stabilna do kraja mandata i ne želim da budem doživljen kao preprekla evropskim integracijama Srbije", navodi Dinkić.

U međuvremenu je Mlađan Dinkić našao novi posao – on će ubuduće biti šef poslanika G17 plus u Skupštini Srbije.

Raspravljaće se isključivo o predlogu premijera

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović, međutim, kaže da će na dnevni red sednice parlamenta, koju zakazuje za ponedeljak 21. februar, staviti isključivo dokument koji joj dostavi premijer Mirko Cvetković.

"Od premijera Srbije Mirka Cvetkovića zavisi da li će poslanici raspravljati o predlogu za razrešenje ministara ekonomije i regionalnog razvoja Mladjana Dinkića ili će konstatovati njegovu ostavku", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

"U saziv ću staviti onaj dokument koji mi predsednik Vlade Srbije dostavi", rekla je predsednica Skupštine.

U Skupštinu Srbije ranije danas je stigao predlog predsednika Vlade Srbije za razrešenje Dinkića.

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, ocenio je jutros, gostujući u “Kažiprstu” RTV B92, da su nesporazumu unutar vladajuće koalicije okončani.

Prema njegovim rečima smena Dinkića je bila neophodna, a šire rekonstrukcije Vlade biće do kraja februara, odnosno najkasnije početkom marta. Pajtić je poručio i da se DS ne boji ni novih izbora.

Premijer Srbije je juče pokrenuo postupak za razrešenje Dinkića sa mesta ministra ekonomije. Cvetković je predložio i smenu državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

U međuvremenu, ostavku je podnela ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović iz G17 plus.
Čelnici opozicionih partija smatraju da je najavljena ostavka lidera G17 plus Mlađana Dinkića pokušaj da odlazak iz Vlade prikaže kao sopstvenu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: