Analitičari: Uvod u pad Vlade

Analtičari ocenjuju da je pokretanje postupka za razrešenje Mlađana Dinkića uvod u pad Vlade. Ekonomisti ne očekuju značajnije potrese na tržištu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.02.2011.

15:44

Default images

Analitičari procenjuju da smo posle današnjih vesti iz Nemanjine 11 bar za jedan korak bliži ponovnom izlasku na glasanje.

Analitičari su iznenađeni potezom Mirka Cvetkovića. Da li će uslediti novi izbori, kažu, zavisi od narednih poteza svih članova koalicije.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević smatra da u ovom trenutku izbori odgovaraju samo naprednjacima.

“U ovom trenutku postoji samo jedna partija kojoj izbori odgovaraju. To je SNS i siguran sam da bi, ukoliko bi ishod bili vanredni izbori, ona uspela da kapitalizuje sve što je vremenom stekla, a što nema projekciju u parlamentu. Radikalima bi u ovom trenutku izbori možda i najmanje odgovarali”, ocenjuje on. Urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković smatra da su izbori pitanje dana.

“Ovo je sad postala totalno nestabilna Vlada i realno je očekivati da je pitanje izbora pitanje dana i da je odluka na Tadiću koji na kraju krajeva zbog nefunkcionalnosti Vlade može i da raspusti Skupštinu i progalsi početak izbornog procesa”, objašnjava on.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da ovakav rasplet dešavanja u Nemanjinoj 11 nije bio neočekivan.

"Taj potez je na neki način iznuđen jer bi posle svega što se dešavalo vladu malo ko mogao da shvati kao više od cirkusa da ovakav potez nije povučen", rekao je Prokopijević.

On je dodao da se za vreme izbora smanjuju investicije, a da se sa druge strane povećava javna potrošnja i inflacija.

"Ekonomski to je dvostruka šteta, ali izbori su u nekom trenutku morali da se dese i sada se samo pomeraju godinu dana unapred", rekao je Prokopijević.

On je dodao da ne veruje da je Demokratska stranka obezbedila podršku za opstanak Vlade, navodeći da Liberalno-demokratska partija nije dovoljna za podršku, a da druge stranke ne bi podržale Vladu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković slaže se da je Srbija na korak od raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

"Srbija se sada nalazi na ivici vanrednih parlamentarnih izbora i teško je očekivati da će se posle ove inicijative dogovoriti dosadašnji partneri u vladajućoj koaliciji", ocenio je Stanković.

On očekuje i da će sve opozicione stranke podržati smenjivanje ministra Dinkića.

"DS neće imati problem sa većinom za skidanje Dinkića. Ono što će sigurno biti protivmera G17 plus jeste povlačenje iz Vlade Srbije, što sigurno otvara i pitanje većine koju ova Vlada poseduje", kazao je Stanković.

Politički analitičar Jovo Bakić takođe smatra da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora neminovno.

"Verujem da će se ići na izbore ", rekao je Bakić Tanjugu dodajući da postoji teoretska mogućnost da Srpska radikalna stranka i Liberalno-demokratska partija pruže podršku vladi da bi opstala.

Međutim, smatra Bakić, bilo bi veoma iznenađujuće da se tako nešto desi.

Ekonomista Boško Mijatović, s druge strane, ne isključuje mogućnost da DS sačuva većinu u Skupštini i time obezbedi opstanak Vlade.

Njegova je procena da je odluka o smeni Dinkića doneta u vrhu DS-a koji je, kako je rekao, u zamenu za podršku G17 plus u Skupštini našao "rezervnog igrača".

Taj "rezervi igrač", prema proceni Mijatovića, mogao bi biti LDP ili eventualno neka druga opoziciona partija.

On je ocenio da razrešenje ministra ekonomije ne bi negativno uticalo na ekonomiju zemlje i privlačenje investitora.

"Za investitore je najvažnija regularnost poslovanja i poštovanje zakona, a ne ko je na čelu nekog ministarstva", rekao je Mijatović.

Veće potrese na tržištu ne očekuje ni ekonomski analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

"Na njegovo (Dinkićevo) mesto doći će neko drugi i nastaviti gde je prethodni ministar stao i ne očekujem veće turbulencije na tržištu. To znači da se ništa neće promeniti ni nabolje, ni nagore", rekao je Đogović.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević izjavio je da je premijer dobro postupio tako što je pokrenuo razrešenja Dinkića i Ilića i ocenio da je trebalo da se ovakvi potezi dogode i ranije kad god je dolazilo do sukoba ministara u Vladi Srbije.

"Ova njihova svađa nije dobra za funkcionisanje vlade i mislim da je pametno to što je uradio Cvetković", rekao je Kovačević, ocenjujući da je to konstruktivan potez čiji je cilj da se postigne funkcionalnost vlade.

On nije hteo u ovom trenutku da predviđa da li je ova situacija uvod u ekonomsku nestabilnost zemlje.

"Treba ipak sačekati da li će on (Dinkić) otići i ko će doći. Od toga zavisi šta se može dogoditi", podvukao je on.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje sa dužnosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: