SAD: Revizija čuvanja dokumenata

Posle objavljivanja dokumenata na Vikiliksu, američka administracija naložila je državnim agencijama da preispitaju procedure zaštite poverljivih informacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

18:00

Default images

Prema memorandumu u koji je agencija AP imala uvid, Kancelarija za upravu i budžet naložila je državnim agencijama da formiraju timove za procenu bezbednosti.

Državnim agencijama je naloženo da osiguraju da zaposleni nemaju veći pristup poverljivim informacijama nego što je potrebno u njihovom poslu.

Direktor Kancelarije Džejkob Lu rekao je da je nemogućnost agencija da zaštite poverljive informacije neprihvatljiva i da se neće tolerisati.

"Bilo kakvo oktrivanje poverljivih informacija predstavlja kršenje naših zakona i naše nacionalne bezbednosti", naveo je on u memorandumu.

Proces revizije načina obezbeđenja poverljivih podataka u državnim agencijama vodiće Kancelarija za upravu i budžet zajedno sa Kancelarijom za nadzor bezbednosti informacija i Kancelarijom direktora za nacionalnu bezbednost.

Memorandum je izdat dan posle početka objavljivanja na portalu Vikiliks hiljade diplomatskih depeša Stejt departmenta u kojima se mogu pročitati otvorena mišljenja američkih diplomata o svetskim liderima i američkim saveznicima i neprijateljima.

U objavljenim dokumentima takođe ima detalja o nekim američkim taktikama pritisaka kada su u pitanju žarišta u Avganistanu, Pakistanu i Severnoj Koreji.

Bela kuća juče je osudila odluku uprave Vikiliksa da objavi ova dokumenta uprkos molbi administracije da to ne učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: