Malovićeva: Izveštaj prijateljski

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je kao prijateljske i dobrodošle preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

07:32

Default images

Izveštaj se ove godine najdetaljnije osvrće na reformu pravosuđa u Srbiji, ukazujući na greške do kojih je došlo prilikom (re)izbora sudija i tužilaca.

Malovićeva je za "Večernje novisti" iznela i da će budući rad na reformi pravosuđa biti nastavljen samo u saradnji sa evropskim partnerima.

Na pitanje da li se slaže sa primedbama EK da bi zbog nedostataka prilikom reizbora moglo da bude ugroženo načelo nezavisnosti pravosuđa, ministarka Malović je za beogradski list rekla da je reforma pravosuđa sprovedena kako bi u Srbiji bili obezbeđeni nezavisnost, efikasnost i transparentnost.

Malovićeva je ukazala da su formiranje Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) i izmeštanje donošenja odluka o izboru sudija iz parlamenta na ova dva nezavisna tela, dokaz daljeg jačanja pravosuđa.

Ministarka je, međutim, primetila da je potrebno vreme da ova dva tela u potpunosti preuzmu svoju ulogu.

"Smatram da će se ti uslovi steći čim se okonča izbor za stalni sastav VSS i DVT, koji je upravo u toku. Smernice na koje nam je ukazala EK i te kako su značajne, jer je naš cilj da imamo pravosudni sistem po evropskim standardima", smatra Malovićeva.

Malovićeva je iznela da će rad na daljoj reformi pravosuđa biti nastavljen samo u saradnji sa evropskim partnerima.

"Stoga, očekujem da će već sledeći izveštaj jasno ukazati na dalji napredak i jačanje nezavisnosti pravosuđa, ali takođe je važno da se taj napredak pre svega odrazi kroz konkretne sudske presude, na osnovu kojih bi kriminalci bili adekvatno sankcionisani", smatra Malovićeva.

"Verujem da će Ministarstvo pravde ispuniti sve svoje obaveze do maja naredne godine", kazala je ministarka.

Malovićeva je iznela podatak kako je najveći deo preporuka EK već usvojen, pa će tako tokom decembra biti okončan postupak izbora za stalni sastav VSS i DVT.

"Glasanje za izborne članove stalnog sastava VSS biće obavljeno 8. decembra, a za članove stalnog sastava DVT 22. decembra. Izbor stalnog sastava VSS i DVT je bitan korak u daljem toku reforme, imajući u vidu da će stalni sastavi biti nadležni za dalji tok izbora sudija i tužilaca, i za rešavanje otvorenih pitanja i postupanje po budućim odlukama Ustavnog suda na žalbe neizabranih nosilaca pravosudne funkcije", navodi ona.

Ministarka Malović je zaključila i da će u saradnji sa predstavnicima EK biti uspostavljena i procedura koja će omogućiti preispitivanje individualnih odluka o neizabranim sudijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: