Preporuke EU i reforma pravosuđa

Najviši državni funkcioneri su saglasni u oceni da će izveštaj Evropske komisije doprineti poboljšanju reforme pravosuđa u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

14:31

Default images

Obraćajući se polaznicima prve godine Pravosudne akademije, predsednik Srbije Boris Tadić pohvalio je učesnike u tom procesu, pozivajući sve da im u tom poslu pruže maksimalnu podršku.

EU je postigla visok standard u domenu pravosuđa i to je model koji Srbija želi da sledi, smatra Boris Tadić.

Prema rečima predsednika Tadića, reforma pravosuđa predstavlja odgovor države organizovanom kriminalu i kriminalizaciji društva i biće nastavljena.

“Oni predstavnici države koji u tome učestvuju zaslužuju zahvalnost i ohrabrenje. Taj proces treba da bude dovršen po standardima EU, jer mi na kraju ovog puta želimo da budemo u EU”, podsetio je Tadić.

“To nije diktat, to je naša volja jer na taj način želimo da dorpinesemo ne samo našem pravosudnom sistemu, sigurnosti društva i vladavini prava, već i boljitku za naše građane”, poručio je on.

Unapređenje dijaloga sa Briselom

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da će to Ministarstvo delovati proaktivno kada su u pitanju pozitivne, ali i negativne preporuke Evropske komsije i najavila da će u Brisel poslati predstavnika za pravosuđe, radi unapređenja dijaloga.
Delovaæemo proaktivno, poruèuje Snežana Maloviæ (Tanjug)
“Sarađivaćemo sa Evropom u svakom segmentu i presretati probleme koji proističu iz korenite promene našeg sudskog sistema”, rekla je ministarka.

“Zahvalni smo prijatejima iz Evrope, pre svega Evropskoj komisiji, koji su odlučni da nam na trnovitom putu reforme, pomognu pohvalama za napretke ali i što je važnije, da nam ukažu na slabosti i na način kako da ih otklonimo”, poručila je ona.

“Uštedećemo tako vreme budućim generacijama, povećati efikasnost i delotvornost pravosuđa”, očekuje Malovićeva.

Nije cilj poslušno, već stručno sudstvo

Obraćajući se polaznicima prve godine Pravosudne akademije, predsenica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je da "nije srećna država koja je morala da izvrši opšti izbor sudija", ali i navela da je cilj reforme, ne da se stvori poslušno, već nezavisno, stručno i dostojanstveno sudstvo.
Nata Mesaroviæ priznaje da je bilo grešaka (Beta)
U pomirljivijem tonu nego ranije, Nata Mesarović je po prvi put direktno priznala da je bilo grešaka u sprovođenju reforme pravosuđa.

“Ja tražim razumevanje jer ako se vrše korenite promene, ne samo mreže sudova, već i zakonodavnog okvira Ustava i organizacije sistema vlasti i to svih oblika, onda se treba dati podrška, podstrek i naći razumevanje za neke greške koje siguno nisu namerne i za koje vam obećavam, s ovog mesta, da će VSS i sudstvo u Srbiji učiniti sve da se te greške podvedu pod evropske standarde i isprave”, poručila je ona.

Ukupno 22 kandidata sa teritorije čitave Srbije, danas su zvanično započeli početnu, dvogodišnju obuku, kako bi se pripremili za buduće funkcije u pravosuđu, kao sudije osnovnih sudova, zamenika javnih tužilaca i sudija za prekršaje.

Pravosudnu akademiju podržala je i EU posebnim projektom koji se u našoj zemlji sprovodi od prošle godine.

Stranke: Putokaz ili proceduralna stvar

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da je izveštaj proceduralna i tehnička stvar, kojom Evropska unija iz godine u godinu "deklarativno" pokazuje svoju opredeljenost da primi Srbiju u članstvo.

Prema njegovim rečima, izveštaj ne predstavlja nikakav napredak ka članstvu u EU, "već konstataciju stanja u državi koja će, verovatno, u narednih deceniju ili dve biti u pripravnosti kada je u pitanju ulazak u Uniju".

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da su rezerve Evropske komisije koje se odnose na reformu pravosuđa i brže procesuiranje slucajeva korupcije dobronamerne, posebno imajući u vidu da je generalna ocena izveštaja da je ostavren izvestan napredak.

"Izuzetno je važno da je generalna ocena da je ostvaren izvestan napredak, naročito na polju borbe protiv kriminala i regionlane saradnje", kazao je Ružić Tanjugu.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da je izveštaj Evropske komisije potvrda napretka Srbije, jer sada iznete primedbe pokazuju da je Srbija u poodmakloj fazi suštinskih reformi.

"Primedbe u ranijim izveštajima su pokazivale da je Srbija u početnim fazama reformi, sada je nedvosmisleno da su te suštinske reforme utemeljene i da postoji izvestan napredak", kazala je Kolundžija.

Prema njenim rečima, Srbija bi izveštaje EK trebalo da tumači kao "putokaze", odnosno smernice za nastavak reformi.

Šef poslaničkog kluba Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je da je najnoviji izveštaj Evropske komisije pozitivniji nego prethodni i da Srbiji "daje vetar u leđa".

"Međutim, opominje nas i na neka od ključnih pitanja koja treba rešiti pre svega zarad građana u Srbiji i države, a tek onda zbog evropskih integracija", kazao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, problemi u oblasti pravosuđa i borbi protiv korupcije, konstatovani u izveštaju, nasleđeni su, što ipak ne može biti opravdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: