Utorak, 09.11.2010.

14:31

Preporuke EU i reforma pravosuđa

Najviši državni funkcioneri su saglasni u oceni da će izveštaj Evropske komisije doprineti poboljšanju reforme pravosuđa u Srbiji.

Izvor: B92

Preporuke EU i reforma pravosuða IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Bolje se nije ni moglo očekivati od neiskusne Malovićke i Nate Mesarović, sudije koja je za period od TRI godine zadužila i rešila samo 2 predmeta (sa 1+14 optuženih lica). A posebno kada im je sponzor ekspert za pravosuđe u liku kliničkog psihologa.

jednom oterana

pre 13 godina

Ti " ne-reizabrani ", iako se radilo o opstem izboru, zaboravili su sta su radili, ni manje ni vise nego porucivali: " Bolje idi, rekao je neko od gore." Sram ih bilo, neka cute. Oni nisu pravili greske, oni su radili komunalni posao, i to u vreme kada je na svaki nagovestaj ljuljanja stolica onih iz dss i povratka ds u vlast bio poteban samo mig, da bilo koga ko nije bio za njih pociste.

Ambruš Šandor

pre 13 godina

....o, Gospode, čuješ li, kako akteri sprovedene Reforme pravosuđa u Srbiji, komentarišu, segement stanja Pravsuđa u Srbi, u okviru ji zadnjeg Izveštaj Komisije EU o Srbiji? O, Gospode, sigurno se sećaš, kako su od Prvog i najodgovrnijeg u Državi, reagovali na kritike, primedbe, žalbe stručno-pravosudno,kompetentnih Pojedinaca i Institucija u Srbiji, po istom pitanju, pre godinu dana,...., šest meseci, ...šest dana,...juče.
Da li su to isti ljudi? Može li im se verovati, da će i uz nadzor "mentora iz EU", koje prizivaju u pomoć, da ponovo, ne pogreše, jer predhodno, ako su i grešili nisu to,činili namerno, već iz neobaveštenosti šta je to "europejsko pravosuđe"....Iako im ja ne mogu verovati, još manje mogu uticati na to, da ne budi oni, ti, koji će ispravljati svoje "brljotine"...

Vesna

pre 13 godina

"Zahvalni smo Evropi sto nam ukazuje na greske"E nije nego. A mi smo gomila morona koja nije u stanju da uoci svoje greske. Mslili smo da ce mo moci da se provucemo sa nasim korumpiranim divljim pravosudjem i svesno smo pokusali da varamo. Nama je pored kompletne reforme pravosudnih organa potrebna i kompletna reforma moralnih normi.

trnovit put

pre 13 godina

Pod pritiskom Evrope konacno priznase greske, ali niko se ne usudi da kaze da li ce neko za te greske i da odgovara? Da ne bude "oni su se malo sigrali" i nikom nista!

Grk Zorba

pre 13 godina

Molim Vas da radi istine objavite izveštaj EK u celini, ili u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tek tada će građani Srbije uvideti koga su izabrali da vrši vlast u ovoj zemlji. Ovo što se desilo u Pravosudnoj Akademiji, ravno je totalnoj perverziji, koja po lažima nadmašuje Barona Mathauzena. Pratite Grčke tv stanice, koje su prenele da je izveštaj EK negativan i da se od vlasti u Srbiji ultimativno zahteva da poništi reizbor sudija i da smeni odgovorne državne funkcionere, zbog neuspešne reforme pravosuđa. Borise spasi Srbiju!

Peđa

pre 13 godina

Nata Mesarević je 6. oktobra ove godine izjavila za medije da očekuje pozitivan izveštaj EK u vezi reforme pravosuđa. Danas, nakon objavljivanja tog izveštaja, se pokazalo koliko je njena procena bila pogrešna kao uostalom i sve što je uradila u tzv. reformi. Za razliku od razrešenih sudija kojima je lepila etikete mesecima nakon obavljenog reizbora gospođa ima ''sertifikat'' iz ni manje ni više nego Evropske unije da je nestručna i neosposobljena. A po današnjoj njenoj izjavi zaključujem da misli da će baš ona ispravljati greške koje je sama napravila a koje po svom obimu i sadržini metaforički rečeno predstavljaju tornado koji je opustošio srpsko pravosuđe. Još jedna apsolutno pogrešna procena.

Daniela

pre 13 godina

Ej, Nata Mesarovic ima nesto da kaze! Nata - moja plata je moja stvar - Mesarovic! 4000 evra, sram da je bude! Kada budu izbori podseticu DS na Natu Mesarovic, Miladina Kovacevica, Deltasavljevica i jos po neke... Ta imena cu im napisati na listicu!

Branislava Jankovic

pre 13 godina

Evropski standard je STALNOST SUDIJSKE FUNKCIJE. Zato SVE NEREIZABRANE SUDIJE MORAJU BITI VRACENE U SUDOVE.Ta serija se zove Povratak otpisanih, moj predsednice. Velika pobeda Dragane Boljevic, Drustva sudija i svih nereizabranih sudija koji nisu klonuli duhom ni posle 11 meseci od izbacivanja na ulicu zbog politicke cistke u pravosudju Srbije, zvanoj tzv. opsti izbor sudija.

Lično upoznat

pre 13 godina

Izrečene kritike na reformu pravosudja (opšti reizbor) bi bile znatno teže da je Evropi poznato da reizabrane sudije, da bi se dodvorile svojim političkim moćnicima, bezobzirno krše Preporuku br. R. (94) 12, načelo I (opšta načela nezavisnosti sudija), to jest proglašavaju nezakonitim pravnosnažne odluke svojih kolega, samo da bi sebi obezbedili nezasluženo napredovanje a ispunili želju političara da eleminišu neposlušne sudije. Ako se za ovo sazna u Evropi, a svi su uslovi da hoće, čekaćemo sto godina da nas eventualno prime.

Sladjana

pre 13 godina

Dakle, šta reći, osim da svi zajedno imaju pendžetirane obraze. Mogli su barem da se sklone negde u ćošak i išamaraju kako bi pocvrneli od stida zbog izveštaja, pa onda da daju izjave.

Svetozar

pre 13 godina

Nase pravosudje i tuzilastvo su odraz korupcije, nestrucnosti i politicke zavisnosti.
Jedini nacin da se sve tri stavke otklone je da se otpuste svi tuzioci i sve sudije i da zamolimo svaku clanicu EU da nam pozajmi po 2-3 sudije i 2-3 tuzioca na po par godina.
Ove Sudije i ove Tuzioce iz EU bi placala nasa drzava i to vise nego sto zaradjuju u svojim zemljama kako bismo ih motivisali da dodju ovde.
Uz njih kao njihove pomagace, treba zaposliti decu koja su tek diplomirala da nauce zanat u tih par godina i da za par godina za iste pare preuzmu posao.
Ovo bi bio jedini nacin da se u ovakvoj zabokrecini od drzave regulise sudstvo i tuzilastvo i na ovaj nacin bi imali institucije kao Svajcarska u roku od 6 meseci ali nasi politicari ne zele dobro sudstvo i tuzilastvo i to je svima jasno.
Dosta vise demagogije.

mica

pre 13 godina

Mili Boze kakvo se drustvo skupilo da proslavi izvestaj EK o napretku Srbije, skandalozno je i sramotno da su ti ljudi jos na slobodi

ogorčen građanin

pre 13 godina

Ovde još nedostaje svojim komentarom onaj zamaivač Tomo Zorić pa da bljutav ukus reformatora bude potpun. Hajde Tomo javi se pa da ugođaj bude vrhunski.

Ujče Žitko

pre 13 godina

Javi se Boško! Boško, majstore, Boško majstore. Boško, ma ti si car, kralj, da te nema Srbija bi bila tužna zemlja.Bole, kaži gi na ovija iz Evropu da lžev, kaži gi Bole, živ ti ja. Nesi ti Boško Ristić, ti si Boško Prstić. Legendo na pravosudje, razreši gi ovija iz Evropu, ajde ako smeš.

Kritičar

pre 13 godina

Gledam, gledam da li je ono neki humoristički skeč na RTS 1-Vesti. Jedan drži svesku sa 50 strana oštrih kritika za koje kaže da su "sitne primedbe" EU na uslove za prijem, drugi kaže da smo spremni da reformu "dovršimo na evropski način" i da hoće da nagradi reformatore (???!!!), treća kaže da "prijatelji iz EU" imaju dobronamerne primedbe, četvrta tvrdi da joj nije bilo lako da izvede reformu do pred kraj, a svi se usiljeno smeškaju i nonšalantno njišu glavama kao loši glumci u trećerazrednim pozorištima. Još nam samo fali trulo povrće da ih kao i sve loše glumce u starovremskim tragi-komedijama "nagradimo" za prenaglašenu glumu.

Pogrešno čitanje

pre 13 godina

Predsedniče, ako je EU model koji Srbija želi da sledi pa šta joj je stajalo na putu do sada da to učini?!
Ili, čemu "zamena teze" o saglasnosti najviših državnih funkcionera sa ocenom izveštaja EK, koji govori da je dosadašnja reforma pravosuđa bila manjkava do zla boga?!
To što mislite, da je moguće dostići EU standarde sa ovako manjkavom reformom pravosuđa i njenim protagonistima, grdno se varate?!

Vranjanka

pre 13 godina

Sada sam po prvi put na dnevniku RTV1 videla da uopšte pričaju o "greškama" u reformi pravosuđa, a B92 o tome otvoreno govori već godinu dana!!! Da li to znači da "Nacionalni servis Srbije" kasni u programu za B92 godinu dana, ili da mu fali servis tona i slike???

Ujče Žitko

pre 13 godina

Poredjali se kako tegle sas ajvar, da gi otvoriš neće znaješ koja više bzdi. Pa se gledav umilno, pa koristev izrazi koji niki ne rzume a ja gi gledam, gledam pa mi se prosto priide u klozet, poteralo ME. Ne sm naviknaja da me neki gleda u oči i lže, da me pravi budalu pred pamet, odma mi padne muka u stomak, počne da mi vrije, takv sm čovek. Ne me nervirav ovija što kradev, nema pa krade al me mnogo nervirav lopovi u dušu, e od tija će puknem na grbinu.

Tetka Stana

pre 13 godina

A ja sam mislila da su radikali ti koji koče naš ulazak u EU, ali tek sa vidim koja grupa i sa kim na čelu taj ulazak sprečava. Ko zna, ima nešto što im ne odgovara da uđu u EU. Valjda bi tada imali neku kontrolu iznad sebe, nekog kome bi polagali račune. Ovako, "sam car sam gospodar". Valjda se zato tako zadovoljno smeškaju, i ne pada im na pamet da isprave reformu, niti bilo koji uslov da ispune za ulazak u EU, već nam se podsmevaju kada kažu da su potrebne sitne popravke koje će biti po evropskim standardima.

PROAKTIVNA

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se min istarka sluzi tim frazama u svojim izjavama, neka kaze jasno pogresili smo ,dajem ostavku i kraj price i ona Nata i taj Homen, zasitili se para neka idu vec jednom jer su sve upropastili. Radnici im propadaju od posla sa 19.000 din. plate a oni su proaktivni. Sramota jos veca, pricaju nebuloze za velike pare. Celo pravosudje je totalni haos, izabrani cute jer su im platice 1500 evra, neizabrani primaju a ne rade a radnici koji rade najvise, bez jubilarnih nagrada , bez toplog obroka,bez regresa, nistaaaaaa

Zoran

pre 13 godina

A sto tek sada pocinjete sa proaktivnim delovanjem? Sta se dogadjalo u svim, proslim godinama? Da li bar malo pocrvenite nocu, u kuci, ispod jorgana?

b_m

pre 13 godina

Ako je i bilo ikakvih sumnji, sada je potpuno jasno da je predsednik Tadić (u najmanju ruku) saučesnik u zajedničkom _ poduhvatu koji se kod nas iz milošte zove "reforma pravosuđa".

Slučajni Očevidac

pre 13 godina

Šta nam govori umilni Predsednikov pogled upućen na ovoj slici dragoj gospa Nati? Da je naš Predsednik zadovoljan reformom, da su i ona i njena koleginica izvrsno obavile posao, da ih on ceni, uvažava i obožava, pa prema tome ovi iz Evrope nema šta da se bune i čude, jer je stvar završena i nema tu više šta da se priča!!

Lazar Dragin

pre 13 godina

Gospodja Nata:..izjavila je da; "nije srećna država koja je morala da izvrši opšti izbor sudija", ali i navela da je cilj reforme, ne da se stvori poslušno, već nezavisno, stručno i dostojanstveno sudstvo.
Ako gospodja pogleda presudu VKS Kz.59/10 lako ce zakljuciti dali je pravosudje poslusno ili je (ne)zavisno.. Na prituzbe na rad VKS neodgovara gospodja Nata, kome je upucena,niti njen zamenik, niti sudija, vec neki tamo "savetnik" (komesar) kod sekretara, sto je vise ljudska nego pravna bruka naj viseg suda u R.Srbiji. Eto konkretan dokaz da je pravosudje u RS i dalje poslusno i da nam i dalje nisu otvorena vrata za pravdu kako nam je pre izbora obecavala g.Nata..

Sudija Ris

pre 13 godina

Evropska Komisija je jasno rekla da je reizbor sudija izvršen sa ogromnim nedostatcima i da je pored nedostavljanja odluka neizabranim sudijama glavni kamen spoticanja to što uopšte nisu jasni kriterijumi po kojima je vršen izbor sudija. Predsednik Srbije je jasno rekao da će se primedbe uvažiti ali sada imamo jedan drugi, mnogoveći problem. Taj problem se ogleda u tome što je Ustavni sud Srbije zauzeo stav da će se na javnim raspravama pred istim povodom žalbi sudija raspravljati samo o onim činjenicama koje je VSS izneo u obrazloženim odlukam i da se neće moći rasprvljati o izabranim sudijama koje takodje nisu ispunjavale kriterijume za izbor sudija a ipak su izabrane. Ako se neće raspravljati o izabranim sudijama kako će se onda utvrditi da li su kriterijumi pravilno primenjeni i da li je neki sudija neopravdano ostao bez posla. Sada je težnja VSS-a i Ministarstva pravde usmerena ka tome da Ustavni sud što pre donese konačnu odluku makar bilo i ukidajuću a samo da bi se prestalo sa plaćanjem, nknade neizabranim sudijama te da se primoraju da sebi traže novi posao. Takodje ukazujem i izabranim sudijama koji su glasali protiv mog predloga da se za dve godine ponovo izvrši reizbor sudija da se toga ne plaše jer ako su zaiista dobre onda nemaju razloga za strah a ako su do posla došli na nezakonit način uz proviziju onda je njihov strah opravdan ali onda i nisu za sudiju.

Pastir Kostja

pre 13 godina

Evo vam odgovora Srbijo šta Predsednik misli o Izveštaju EK. Ovo me je dotuklo, moram priznati! Izgleda da ću ipak morati da spakujem kofere. Postaje neizdrživo.

Savest

pre 13 godina

Sve ovo što vam je navela EK, gospodine Predsedniče vama je još počewtkom januara meseca ove godine naveo i gospodin Cvijan ali ga vi izbaciste iz stranke i poslaste u SNS.Kao vaša savest budući da takvih pored sebe nemte predlažem da se izvinite Cvijanu a da gospodinu Ristiću, gospodjama Malović i Mesarović na jedan kulturan način pokžete izlazna vrata iz DS-a, Ministarstva pravde i VSS-a. Ako ovo ne uradite , plašim se da će vaša politička situacija vrlo brzo biti loša. One što su vas skoro godinu dana lagali da je reizbor sudija izvršen u skladu saa zakonom morate odstraniti kao i one što su vam prećutali činjenicu o neplaćenim računima.

Zvonko

pre 13 godina

The Itchy & Scratchy & Poochie Show (4F12; 8. сезона, 14. епизода). У разговору о увођењу новог лика у цртани филм „The Itchy & Scratchy“, у којем се користе речи „парадигма“ и „проактивно“, један од судионика, глас common sensea, каже: „Excuse me, but 'proactive' and 'paradigm'? Aren't these just buzzwords that dumb people use to sound important?“ („Опростите, али 'проактивно' и 'парадигма'? Нису ли то само звучне речи које глупи људи употребљавају да би звучали важно?“)

Milica

pre 13 godina

Ja nemam nikakve veze sa Pravosuđem, čak ni sa sudovima, ali tekst ove vesti me je maksimalno izveo iz takta. Ovo pišem zbog toga što imam priličan broj prijatelja u Evropi, koji takođe prate vesti i nerviraju se, zbog toga što se ovde sve to prezentuje na sasvim izvitoperen i do krajnosti perfidan i izopačen načon. Pa ljudi moji, EU ih je totalno obrukala i posramila, oštro ih je iskritikovala, a oni se prave kao da su dobili u najmanju ruku pohvale za sve ono što su u reformi totalno zabrljali na našu veliku sramotu!!!

mica

pre 13 godina

Zahvaljujuci deformatorima pravosudja mnoge dostojne, strucne i nezavisne sudije su ostale bez posla i bez nade da ce ga naci jer su osramocene izjavama uglednih clanova VSS, samo LEX SPECIALIS moze da popravi nastali haos u pravosudju.

Nare

pre 13 godina

Vratite dostojanstvo pravosudju.
Sa drzavnim sluzbenicima cija su primanja 20.000 dinara, bez prava na regres i topli obrok, bez prava na placanje prekovremenog rada, necete daleko dogurati.

Mileva

pre 13 godina

Dušan Petrović, Boško Ristić, Vladan Batić i dr.advokati bliski vlastima, preko Nate Mesarević, Snežane Malović, Z.Dolovac, uspešno su izvršili reformu pravosuđa, toliko uspešno da kasnimo za C.Gorom godinu dana u pogledu kandidature za članstvo u EU. Mreža sudova kao i njihova unutrašnja organizacija urađena je po njihovom modelu. Praktično je ukinuta svaka nadležnost Vrhovnog suda, ustanovljen je Vrhovni kasacioni sud koji nema gotovo nikakvu praktičnu nadležnost. Iz Vrhovnog suda izbačene su najbolje sudije. Sva vlast data je apelacionim sudovima, koje očigledno kontrolišu pomenuti advokati. Cela reforma pravosuđa svedena je na ostvarenje interesa advokatske vrhuške bliske DS. Zbog toga ne treba nikoga da čudi da se osnovne primedbe EK odnose na reformu pravosuđa. Ako želimo reformu pravosuđa da sprovedemo po standardima EU, onda ne treba kao predsednik države davati podršku onima koji su sve upropratili. Predsednicu Vrhovnog Kasacionog suda i VSS-a pod hitno treba umiroviti, proaktivnu ministarku vratiti na doobuku kod svojih mentora (pomenutih advokata), pažljivo preko nadležnih organa utvrditi ulogu svakog od njih u reizboru sudija i tužioca, a reizbor sudija i tužioca ponoviti u celini. Naravno to se neće desiti jer nije u interesu vladajuće stranke, a da li je u interesu države i građana Srbije to njima očigledno nije bitno.

Deki

pre 13 godina

Dzaba vam usaglasavanje sa Briselom kad je nase pravosudje pod uticajem tajkuna, tajkuncica i politicara.Tu Brisel nazalost ne moze da pomogne nego upravo vlast koja to ne moze ili nece, svejedno.

Milan Krstić

pre 13 godina

Predsednik države, parlament pa pravosudje...to bi trebalo otprilike da bude redosled po važnosti.
Na žalost pravosudje je degradirano godinama, novac ide na razne stvari a ne na prava mesta, sudije se plaše, zatvorski čuvari se plaše i to sve zbog toga što se zlikovci izvlače jer ili policija ili tužilaštvo ili sudstvo ne radi tj. ne odradi posao do kraja kako treba.
Pored toga slaba je komunikacija medju zatvorskim čuvarima, policijom i pravosudnom stražom gde treba strogim merama a u skladu sa zakonom staviti do znanja svim licima koja se procesuiraju da nisu toliko jaki.
Jer svi su oni bahati i koriste strah i dobre advokate da im smanje ili da izbegnu zaslužene kazne.
Rešenje je preraspodela sredstava na veće plate zaposlenih u pravosudju, osnivanje pravosudne policije, veća javnost u radu sudova i procesima, kažnjavanje najoštrije i po sistemu presuda danas za tri dana svih koji nasrnu na bilo koje lice u sistemu zaštite.

E1

pre 13 godina

Gospodo, vi imate toliko zaostalog posla da prvo morate da radite aktivno da biste postigli rezultate retroaktivno.
Proaktivno je za vas misaona imenica.

In medias res

pre 13 godina

Ako se primedbe EK u vezi reforme pravosuđa odnose na nedefinisane kriterijume za izbor sudija, kao i na suviše uopštena (cirkularna) objašnjenja neizabranim sudijama, onda delovanje Ministarstva pravde na "pozitivne" primedbe EK nikako ne može da bude proaktivno, već retroaktivno. Dakle, ne traži EK da neki budući izbor sudija bude u skladu sa evropskim vrednostima, već da se sporni izbor sudija, obavljen u nedavnoj prošlosti, uskladi sa praksom u EU, dakle retroaktivno poništi i obavi novi izbor, koji će poštovati demokratske procedure koje preporučuje EK. Suština je u tome da sudstvo treba da bude nazavisno, a ne da bude partokratski kadrirano, kao što je sada slučaj.

Mima

pre 13 godina

Pravosudje nam je jako nezavisno i efikasno narocito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?! Ne razumem kakvi pozitivni komentari na reformu pravosudja? Kako pravosudni sistem moze da bude efikasan kad na 2 i po miliona slucajeva radi samo oko hiljadu sudija u zemlji? Osim toga za koliko krivicnih prijava optuznica nikada ne bude podignuta, a koliko se optuznica nikad ne procesuira, pa zatim imamo zastarelost predmeta, izricanje kazni ispod zakonskog minimuma i jos mnoštvo zakonskih manipulacija...Sumnjam da ce ta cuvena genijalna reforma promeniti bilo sta.

Dipl.pravnik

pre 13 godina

Ako bas zeli da deluje proaktivno, nasa ministarka bi odmah trebala podneti ostavku, jer, ruku na srce, nije dorasla svojoj funkciji.
Verujem da bi kao manekenka imala daleko vise uspeha, a razlozi za ovu moju preporuku su odavno opstepoznati.

mission impossible

pre 13 godina

Wow! Proaktivno??? Sve ste vec odradili pa sad cete unapred i ono sto se ne trazi?!
Daj bar ispostujte te zakone koje ste doneli, uradite ono sto zakon nalaze, a ne krivice zastarevaju koliko ste vi aktivni.
Evo, meni je komsinica zapalila kucu, ali ne, zbog nase aktivne drzave vec 10 godina ne moze da se pokrene proces i zastarela joj je krivica. I ko ce sada da odgovara za to?
Muka mi je bre od vas. MUKA!

zoran

pre 13 godina

Što se korupcije tiče, pokazali ste se kad je Miladin Kovačević u pitanju. Za zlikovce koji su izvršili egzekuciju smaknuća Brisa Tatona, tek ćemo videti. I tu mi baš ne miriše previše na pravdu.

Danilo

pre 13 godina

Imam VSS, al da nije izmišljeno google-anje ne bih našao "prevod" za izraz "proaktivnog delovanja". Evo za ostale, intelektualno ministarki nedorasle čitaoce šta to znači, pa da mogu da prate tekst:
Proaktivno - inicira promene u svom bliskom okruženju.

Milica

pre 13 godina

Ja nemam nikakve veze sa Pravosuđem, čak ni sa sudovima, ali tekst ove vesti me je maksimalno izveo iz takta. Ovo pišem zbog toga što imam priličan broj prijatelja u Evropi, koji takođe prate vesti i nerviraju se, zbog toga što se ovde sve to prezentuje na sasvim izvitoperen i do krajnosti perfidan i izopačen načon. Pa ljudi moji, EU ih je totalno obrukala i posramila, oštro ih je iskritikovala, a oni se prave kao da su dobili u najmanju ruku pohvale za sve ono što su u reformi totalno zabrljali na našu veliku sramotu!!!

Danilo

pre 13 godina

Imam VSS, al da nije izmišljeno google-anje ne bih našao "prevod" za izraz "proaktivnog delovanja". Evo za ostale, intelektualno ministarki nedorasle čitaoce šta to znači, pa da mogu da prate tekst:
Proaktivno - inicira promene u svom bliskom okruženju.

Dipl.pravnik

pre 13 godina

Ako bas zeli da deluje proaktivno, nasa ministarka bi odmah trebala podneti ostavku, jer, ruku na srce, nije dorasla svojoj funkciji.
Verujem da bi kao manekenka imala daleko vise uspeha, a razlozi za ovu moju preporuku su odavno opstepoznati.

mission impossible

pre 13 godina

Wow! Proaktivno??? Sve ste vec odradili pa sad cete unapred i ono sto se ne trazi?!
Daj bar ispostujte te zakone koje ste doneli, uradite ono sto zakon nalaze, a ne krivice zastarevaju koliko ste vi aktivni.
Evo, meni je komsinica zapalila kucu, ali ne, zbog nase aktivne drzave vec 10 godina ne moze da se pokrene proces i zastarela joj je krivica. I ko ce sada da odgovara za to?
Muka mi je bre od vas. MUKA!

E1

pre 13 godina

Gospodo, vi imate toliko zaostalog posla da prvo morate da radite aktivno da biste postigli rezultate retroaktivno.
Proaktivno je za vas misaona imenica.

b_m

pre 13 godina

Ako je i bilo ikakvih sumnji, sada je potpuno jasno da je predsednik Tadić (u najmanju ruku) saučesnik u zajedničkom _ poduhvatu koji se kod nas iz milošte zove "reforma pravosuđa".

mica

pre 13 godina

Zahvaljujuci deformatorima pravosudja mnoge dostojne, strucne i nezavisne sudije su ostale bez posla i bez nade da ce ga naci jer su osramocene izjavama uglednih clanova VSS, samo LEX SPECIALIS moze da popravi nastali haos u pravosudju.

Kritičar

pre 13 godina

Gledam, gledam da li je ono neki humoristički skeč na RTS 1-Vesti. Jedan drži svesku sa 50 strana oštrih kritika za koje kaže da su "sitne primedbe" EU na uslove za prijem, drugi kaže da smo spremni da reformu "dovršimo na evropski način" i da hoće da nagradi reformatore (???!!!), treća kaže da "prijatelji iz EU" imaju dobronamerne primedbe, četvrta tvrdi da joj nije bilo lako da izvede reformu do pred kraj, a svi se usiljeno smeškaju i nonšalantno njišu glavama kao loši glumci u trećerazrednim pozorištima. Još nam samo fali trulo povrće da ih kao i sve loše glumce u starovremskim tragi-komedijama "nagradimo" za prenaglašenu glumu.

Sudija Ris

pre 13 godina

Evropska Komisija je jasno rekla da je reizbor sudija izvršen sa ogromnim nedostatcima i da je pored nedostavljanja odluka neizabranim sudijama glavni kamen spoticanja to što uopšte nisu jasni kriterijumi po kojima je vršen izbor sudija. Predsednik Srbije je jasno rekao da će se primedbe uvažiti ali sada imamo jedan drugi, mnogoveći problem. Taj problem se ogleda u tome što je Ustavni sud Srbije zauzeo stav da će se na javnim raspravama pred istim povodom žalbi sudija raspravljati samo o onim činjenicama koje je VSS izneo u obrazloženim odlukam i da se neće moći rasprvljati o izabranim sudijama koje takodje nisu ispunjavale kriterijume za izbor sudija a ipak su izabrane. Ako se neće raspravljati o izabranim sudijama kako će se onda utvrditi da li su kriterijumi pravilno primenjeni i da li je neki sudija neopravdano ostao bez posla. Sada je težnja VSS-a i Ministarstva pravde usmerena ka tome da Ustavni sud što pre donese konačnu odluku makar bilo i ukidajuću a samo da bi se prestalo sa plaćanjem, nknade neizabranim sudijama te da se primoraju da sebi traže novi posao. Takodje ukazujem i izabranim sudijama koji su glasali protiv mog predloga da se za dve godine ponovo izvrši reizbor sudija da se toga ne plaše jer ako su zaiista dobre onda nemaju razloga za strah a ako su do posla došli na nezakonit način uz proviziju onda je njihov strah opravdan ali onda i nisu za sudiju.

In medias res

pre 13 godina

Ako se primedbe EK u vezi reforme pravosuđa odnose na nedefinisane kriterijume za izbor sudija, kao i na suviše uopštena (cirkularna) objašnjenja neizabranim sudijama, onda delovanje Ministarstva pravde na "pozitivne" primedbe EK nikako ne može da bude proaktivno, već retroaktivno. Dakle, ne traži EK da neki budući izbor sudija bude u skladu sa evropskim vrednostima, već da se sporni izbor sudija, obavljen u nedavnoj prošlosti, uskladi sa praksom u EU, dakle retroaktivno poništi i obavi novi izbor, koji će poštovati demokratske procedure koje preporučuje EK. Suština je u tome da sudstvo treba da bude nazavisno, a ne da bude partokratski kadrirano, kao što je sada slučaj.

zoran

pre 13 godina

Što se korupcije tiče, pokazali ste se kad je Miladin Kovačević u pitanju. Za zlikovce koji su izvršili egzekuciju smaknuća Brisa Tatona, tek ćemo videti. I tu mi baš ne miriše previše na pravdu.

Ujče Žitko

pre 13 godina

Javi se Boško! Boško, majstore, Boško majstore. Boško, ma ti si car, kralj, da te nema Srbija bi bila tužna zemlja.Bole, kaži gi na ovija iz Evropu da lžev, kaži gi Bole, živ ti ja. Nesi ti Boško Ristić, ti si Boško Prstić. Legendo na pravosudje, razreši gi ovija iz Evropu, ajde ako smeš.

Mileva

pre 13 godina

Dušan Petrović, Boško Ristić, Vladan Batić i dr.advokati bliski vlastima, preko Nate Mesarević, Snežane Malović, Z.Dolovac, uspešno su izvršili reformu pravosuđa, toliko uspešno da kasnimo za C.Gorom godinu dana u pogledu kandidature za članstvo u EU. Mreža sudova kao i njihova unutrašnja organizacija urađena je po njihovom modelu. Praktično je ukinuta svaka nadležnost Vrhovnog suda, ustanovljen je Vrhovni kasacioni sud koji nema gotovo nikakvu praktičnu nadležnost. Iz Vrhovnog suda izbačene su najbolje sudije. Sva vlast data je apelacionim sudovima, koje očigledno kontrolišu pomenuti advokati. Cela reforma pravosuđa svedena je na ostvarenje interesa advokatske vrhuške bliske DS. Zbog toga ne treba nikoga da čudi da se osnovne primedbe EK odnose na reformu pravosuđa. Ako želimo reformu pravosuđa da sprovedemo po standardima EU, onda ne treba kao predsednik države davati podršku onima koji su sve upropratili. Predsednicu Vrhovnog Kasacionog suda i VSS-a pod hitno treba umiroviti, proaktivnu ministarku vratiti na doobuku kod svojih mentora (pomenutih advokata), pažljivo preko nadležnih organa utvrditi ulogu svakog od njih u reizboru sudija i tužioca, a reizbor sudija i tužioca ponoviti u celini. Naravno to se neće desiti jer nije u interesu vladajuće stranke, a da li je u interesu države i građana Srbije to njima očigledno nije bitno.

Pastir Kostja

pre 13 godina

Evo vam odgovora Srbijo šta Predsednik misli o Izveštaju EK. Ovo me je dotuklo, moram priznati! Izgleda da ću ipak morati da spakujem kofere. Postaje neizdrživo.

Sladjana

pre 13 godina

Dakle, šta reći, osim da svi zajedno imaju pendžetirane obraze. Mogli su barem da se sklone negde u ćošak i išamaraju kako bi pocvrneli od stida zbog izveštaja, pa onda da daju izjave.

Branislava Jankovic

pre 13 godina

Evropski standard je STALNOST SUDIJSKE FUNKCIJE. Zato SVE NEREIZABRANE SUDIJE MORAJU BITI VRACENE U SUDOVE.Ta serija se zove Povratak otpisanih, moj predsednice. Velika pobeda Dragane Boljevic, Drustva sudija i svih nereizabranih sudija koji nisu klonuli duhom ni posle 11 meseci od izbacivanja na ulicu zbog politicke cistke u pravosudju Srbije, zvanoj tzv. opsti izbor sudija.

Peđa

pre 13 godina

Nata Mesarević je 6. oktobra ove godine izjavila za medije da očekuje pozitivan izveštaj EK u vezi reforme pravosuđa. Danas, nakon objavljivanja tog izveštaja, se pokazalo koliko je njena procena bila pogrešna kao uostalom i sve što je uradila u tzv. reformi. Za razliku od razrešenih sudija kojima je lepila etikete mesecima nakon obavljenog reizbora gospođa ima ''sertifikat'' iz ni manje ni više nego Evropske unije da je nestručna i neosposobljena. A po današnjoj njenoj izjavi zaključujem da misli da će baš ona ispravljati greške koje je sama napravila a koje po svom obimu i sadržini metaforički rečeno predstavljaju tornado koji je opustošio srpsko pravosuđe. Još jedna apsolutno pogrešna procena.

Deki

pre 13 godina

Dzaba vam usaglasavanje sa Briselom kad je nase pravosudje pod uticajem tajkuna, tajkuncica i politicara.Tu Brisel nazalost ne moze da pomogne nego upravo vlast koja to ne moze ili nece, svejedno.

Savest

pre 13 godina

Sve ovo što vam je navela EK, gospodine Predsedniče vama je još počewtkom januara meseca ove godine naveo i gospodin Cvijan ali ga vi izbaciste iz stranke i poslaste u SNS.Kao vaša savest budući da takvih pored sebe nemte predlažem da se izvinite Cvijanu a da gospodinu Ristiću, gospodjama Malović i Mesarović na jedan kulturan način pokžete izlazna vrata iz DS-a, Ministarstva pravde i VSS-a. Ako ovo ne uradite , plašim se da će vaša politička situacija vrlo brzo biti loša. One što su vas skoro godinu dana lagali da je reizbor sudija izvršen u skladu saa zakonom morate odstraniti kao i one što su vam prećutali činjenicu o neplaćenim računima.

Vranjanka

pre 13 godina

Sada sam po prvi put na dnevniku RTV1 videla da uopšte pričaju o "greškama" u reformi pravosuđa, a B92 o tome otvoreno govori već godinu dana!!! Da li to znači da "Nacionalni servis Srbije" kasni u programu za B92 godinu dana, ili da mu fali servis tona i slike???

mica

pre 13 godina

Mili Boze kakvo se drustvo skupilo da proslavi izvestaj EK o napretku Srbije, skandalozno je i sramotno da su ti ljudi jos na slobodi

ogorčen građanin

pre 13 godina

Ovde još nedostaje svojim komentarom onaj zamaivač Tomo Zorić pa da bljutav ukus reformatora bude potpun. Hajde Tomo javi se pa da ugođaj bude vrhunski.

Nare

pre 13 godina

Vratite dostojanstvo pravosudju.
Sa drzavnim sluzbenicima cija su primanja 20.000 dinara, bez prava na regres i topli obrok, bez prava na placanje prekovremenog rada, necete daleko dogurati.

Slučajni Očevidac

pre 13 godina

Šta nam govori umilni Predsednikov pogled upućen na ovoj slici dragoj gospa Nati? Da je naš Predsednik zadovoljan reformom, da su i ona i njena koleginica izvrsno obavile posao, da ih on ceni, uvažava i obožava, pa prema tome ovi iz Evrope nema šta da se bune i čude, jer je stvar završena i nema tu više šta da se priča!!

PROAKTIVNA

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se min istarka sluzi tim frazama u svojim izjavama, neka kaze jasno pogresili smo ,dajem ostavku i kraj price i ona Nata i taj Homen, zasitili se para neka idu vec jednom jer su sve upropastili. Radnici im propadaju od posla sa 19.000 din. plate a oni su proaktivni. Sramota jos veca, pricaju nebuloze za velike pare. Celo pravosudje je totalni haos, izabrani cute jer su im platice 1500 evra, neizabrani primaju a ne rade a radnici koji rade najvise, bez jubilarnih nagrada , bez toplog obroka,bez regresa, nistaaaaaa

Mima

pre 13 godina

Pravosudje nam je jako nezavisno i efikasno narocito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?! Ne razumem kakvi pozitivni komentari na reformu pravosudja? Kako pravosudni sistem moze da bude efikasan kad na 2 i po miliona slucajeva radi samo oko hiljadu sudija u zemlji? Osim toga za koliko krivicnih prijava optuznica nikada ne bude podignuta, a koliko se optuznica nikad ne procesuira, pa zatim imamo zastarelost predmeta, izricanje kazni ispod zakonskog minimuma i jos mnoštvo zakonskih manipulacija...Sumnjam da ce ta cuvena genijalna reforma promeniti bilo sta.

Tetka Stana

pre 13 godina

A ja sam mislila da su radikali ti koji koče naš ulazak u EU, ali tek sa vidim koja grupa i sa kim na čelu taj ulazak sprečava. Ko zna, ima nešto što im ne odgovara da uđu u EU. Valjda bi tada imali neku kontrolu iznad sebe, nekog kome bi polagali račune. Ovako, "sam car sam gospodar". Valjda se zato tako zadovoljno smeškaju, i ne pada im na pamet da isprave reformu, niti bilo koji uslov da ispune za ulazak u EU, već nam se podsmevaju kada kažu da su potrebne sitne popravke koje će biti po evropskim standardima.

Pogrešno čitanje

pre 13 godina

Predsedniče, ako je EU model koji Srbija želi da sledi pa šta joj je stajalo na putu do sada da to učini?!
Ili, čemu "zamena teze" o saglasnosti najviših državnih funkcionera sa ocenom izveštaja EK, koji govori da je dosadašnja reforma pravosuđa bila manjkava do zla boga?!
To što mislite, da je moguće dostići EU standarde sa ovako manjkavom reformom pravosuđa i njenim protagonistima, grdno se varate?!

Ujče Žitko

pre 13 godina

Poredjali se kako tegle sas ajvar, da gi otvoriš neće znaješ koja više bzdi. Pa se gledav umilno, pa koristev izrazi koji niki ne rzume a ja gi gledam, gledam pa mi se prosto priide u klozet, poteralo ME. Ne sm naviknaja da me neki gleda u oči i lže, da me pravi budalu pred pamet, odma mi padne muka u stomak, počne da mi vrije, takv sm čovek. Ne me nervirav ovija što kradev, nema pa krade al me mnogo nervirav lopovi u dušu, e od tija će puknem na grbinu.

Lično upoznat

pre 13 godina

Izrečene kritike na reformu pravosudja (opšti reizbor) bi bile znatno teže da je Evropi poznato da reizabrane sudije, da bi se dodvorile svojim političkim moćnicima, bezobzirno krše Preporuku br. R. (94) 12, načelo I (opšta načela nezavisnosti sudija), to jest proglašavaju nezakonitim pravnosnažne odluke svojih kolega, samo da bi sebi obezbedili nezasluženo napredovanje a ispunili želju političara da eleminišu neposlušne sudije. Ako se za ovo sazna u Evropi, a svi su uslovi da hoće, čekaćemo sto godina da nas eventualno prime.

Vesna

pre 13 godina

"Zahvalni smo Evropi sto nam ukazuje na greske"E nije nego. A mi smo gomila morona koja nije u stanju da uoci svoje greske. Mslili smo da ce mo moci da se provucemo sa nasim korumpiranim divljim pravosudjem i svesno smo pokusali da varamo. Nama je pored kompletne reforme pravosudnih organa potrebna i kompletna reforma moralnih normi.

Grk Zorba

pre 13 godina

Molim Vas da radi istine objavite izveštaj EK u celini, ili u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tek tada će građani Srbije uvideti koga su izabrali da vrši vlast u ovoj zemlji. Ovo što se desilo u Pravosudnoj Akademiji, ravno je totalnoj perverziji, koja po lažima nadmašuje Barona Mathauzena. Pratite Grčke tv stanice, koje su prenele da je izveštaj EK negativan i da se od vlasti u Srbiji ultimativno zahteva da poništi reizbor sudija i da smeni odgovorne državne funkcionere, zbog neuspešne reforme pravosuđa. Borise spasi Srbiju!

Milan Krstić

pre 13 godina

Predsednik države, parlament pa pravosudje...to bi trebalo otprilike da bude redosled po važnosti.
Na žalost pravosudje je degradirano godinama, novac ide na razne stvari a ne na prava mesta, sudije se plaše, zatvorski čuvari se plaše i to sve zbog toga što se zlikovci izvlače jer ili policija ili tužilaštvo ili sudstvo ne radi tj. ne odradi posao do kraja kako treba.
Pored toga slaba je komunikacija medju zatvorskim čuvarima, policijom i pravosudnom stražom gde treba strogim merama a u skladu sa zakonom staviti do znanja svim licima koja se procesuiraju da nisu toliko jaki.
Jer svi su oni bahati i koriste strah i dobre advokate da im smanje ili da izbegnu zaslužene kazne.
Rešenje je preraspodela sredstava na veće plate zaposlenih u pravosudju, osnivanje pravosudne policije, veća javnost u radu sudova i procesima, kažnjavanje najoštrije i po sistemu presuda danas za tri dana svih koji nasrnu na bilo koje lice u sistemu zaštite.

Zvonko

pre 13 godina

The Itchy & Scratchy & Poochie Show (4F12; 8. сезона, 14. епизода). У разговору о увођењу новог лика у цртани филм „The Itchy & Scratchy“, у којем се користе речи „парадигма“ и „проактивно“, један од судионика, глас common sensea, каже: „Excuse me, but 'proactive' and 'paradigm'? Aren't these just buzzwords that dumb people use to sound important?“ („Опростите, али 'проактивно' и 'парадигма'? Нису ли то само звучне речи које глупи људи употребљавају да би звучали важно?“)

Daniela

pre 13 godina

Ej, Nata Mesarovic ima nesto da kaze! Nata - moja plata je moja stvar - Mesarovic! 4000 evra, sram da je bude! Kada budu izbori podseticu DS na Natu Mesarovic, Miladina Kovacevica, Deltasavljevica i jos po neke... Ta imena cu im napisati na listicu!

Lazar Dragin

pre 13 godina

Gospodja Nata:..izjavila je da; "nije srećna država koja je morala da izvrši opšti izbor sudija", ali i navela da je cilj reforme, ne da se stvori poslušno, već nezavisno, stručno i dostojanstveno sudstvo.
Ako gospodja pogleda presudu VKS Kz.59/10 lako ce zakljuciti dali je pravosudje poslusno ili je (ne)zavisno.. Na prituzbe na rad VKS neodgovara gospodja Nata, kome je upucena,niti njen zamenik, niti sudija, vec neki tamo "savetnik" (komesar) kod sekretara, sto je vise ljudska nego pravna bruka naj viseg suda u R.Srbiji. Eto konkretan dokaz da je pravosudje u RS i dalje poslusno i da nam i dalje nisu otvorena vrata za pravdu kako nam je pre izbora obecavala g.Nata..

Zoran

pre 13 godina

A sto tek sada pocinjete sa proaktivnim delovanjem? Sta se dogadjalo u svim, proslim godinama? Da li bar malo pocrvenite nocu, u kuci, ispod jorgana?

trnovit put

pre 13 godina

Pod pritiskom Evrope konacno priznase greske, ali niko se ne usudi da kaze da li ce neko za te greske i da odgovara? Da ne bude "oni su se malo sigrali" i nikom nista!

Svetozar

pre 13 godina

Nase pravosudje i tuzilastvo su odraz korupcije, nestrucnosti i politicke zavisnosti.
Jedini nacin da se sve tri stavke otklone je da se otpuste svi tuzioci i sve sudije i da zamolimo svaku clanicu EU da nam pozajmi po 2-3 sudije i 2-3 tuzioca na po par godina.
Ove Sudije i ove Tuzioce iz EU bi placala nasa drzava i to vise nego sto zaradjuju u svojim zemljama kako bismo ih motivisali da dodju ovde.
Uz njih kao njihove pomagace, treba zaposliti decu koja su tek diplomirala da nauce zanat u tih par godina i da za par godina za iste pare preuzmu posao.
Ovo bi bio jedini nacin da se u ovakvoj zabokrecini od drzave regulise sudstvo i tuzilastvo i na ovaj nacin bi imali institucije kao Svajcarska u roku od 6 meseci ali nasi politicari ne zele dobro sudstvo i tuzilastvo i to je svima jasno.
Dosta vise demagogije.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Bolje se nije ni moglo očekivati od neiskusne Malovićke i Nate Mesarović, sudije koja je za period od TRI godine zadužila i rešila samo 2 predmeta (sa 1+14 optuženih lica). A posebno kada im je sponzor ekspert za pravosuđe u liku kliničkog psihologa.

Ambruš Šandor

pre 13 godina

....o, Gospode, čuješ li, kako akteri sprovedene Reforme pravosuđa u Srbiji, komentarišu, segement stanja Pravsuđa u Srbi, u okviru ji zadnjeg Izveštaj Komisije EU o Srbiji? O, Gospode, sigurno se sećaš, kako su od Prvog i najodgovrnijeg u Državi, reagovali na kritike, primedbe, žalbe stručno-pravosudno,kompetentnih Pojedinaca i Institucija u Srbiji, po istom pitanju, pre godinu dana,...., šest meseci, ...šest dana,...juče.
Da li su to isti ljudi? Može li im se verovati, da će i uz nadzor "mentora iz EU", koje prizivaju u pomoć, da ponovo, ne pogreše, jer predhodno, ako su i grešili nisu to,činili namerno, već iz neobaveštenosti šta je to "europejsko pravosuđe"....Iako im ja ne mogu verovati, još manje mogu uticati na to, da ne budi oni, ti, koji će ispravljati svoje "brljotine"...

jednom oterana

pre 13 godina

Ti " ne-reizabrani ", iako se radilo o opstem izboru, zaboravili su sta su radili, ni manje ni vise nego porucivali: " Bolje idi, rekao je neko od gore." Sram ih bilo, neka cute. Oni nisu pravili greske, oni su radili komunalni posao, i to u vreme kada je na svaki nagovestaj ljuljanja stolica onih iz dss i povratka ds u vlast bio poteban samo mig, da bilo koga ko nije bio za njih pociste.

Danilo

pre 13 godina

Imam VSS, al da nije izmišljeno google-anje ne bih našao "prevod" za izraz "proaktivnog delovanja". Evo za ostale, intelektualno ministarki nedorasle čitaoce šta to znači, pa da mogu da prate tekst:
Proaktivno - inicira promene u svom bliskom okruženju.

Svetozar

pre 13 godina

Nase pravosudje i tuzilastvo su odraz korupcije, nestrucnosti i politicke zavisnosti.
Jedini nacin da se sve tri stavke otklone je da se otpuste svi tuzioci i sve sudije i da zamolimo svaku clanicu EU da nam pozajmi po 2-3 sudije i 2-3 tuzioca na po par godina.
Ove Sudije i ove Tuzioce iz EU bi placala nasa drzava i to vise nego sto zaradjuju u svojim zemljama kako bismo ih motivisali da dodju ovde.
Uz njih kao njihove pomagace, treba zaposliti decu koja su tek diplomirala da nauce zanat u tih par godina i da za par godina za iste pare preuzmu posao.
Ovo bi bio jedini nacin da se u ovakvoj zabokrecini od drzave regulise sudstvo i tuzilastvo i na ovaj nacin bi imali institucije kao Svajcarska u roku od 6 meseci ali nasi politicari ne zele dobro sudstvo i tuzilastvo i to je svima jasno.
Dosta vise demagogije.

Dipl.pravnik

pre 13 godina

Ako bas zeli da deluje proaktivno, nasa ministarka bi odmah trebala podneti ostavku, jer, ruku na srce, nije dorasla svojoj funkciji.
Verujem da bi kao manekenka imala daleko vise uspeha, a razlozi za ovu moju preporuku su odavno opstepoznati.

mica

pre 13 godina

Zahvaljujuci deformatorima pravosudja mnoge dostojne, strucne i nezavisne sudije su ostale bez posla i bez nade da ce ga naci jer su osramocene izjavama uglednih clanova VSS, samo LEX SPECIALIS moze da popravi nastali haos u pravosudju.

Daniela

pre 13 godina

Ej, Nata Mesarovic ima nesto da kaze! Nata - moja plata je moja stvar - Mesarovic! 4000 evra, sram da je bude! Kada budu izbori podseticu DS na Natu Mesarovic, Miladina Kovacevica, Deltasavljevica i jos po neke... Ta imena cu im napisati na listicu!

jednom oterana

pre 13 godina

Ti " ne-reizabrani ", iako se radilo o opstem izboru, zaboravili su sta su radili, ni manje ni vise nego porucivali: " Bolje idi, rekao je neko od gore." Sram ih bilo, neka cute. Oni nisu pravili greske, oni su radili komunalni posao, i to u vreme kada je na svaki nagovestaj ljuljanja stolica onih iz dss i povratka ds u vlast bio poteban samo mig, da bilo koga ko nije bio za njih pociste.

zoran

pre 13 godina

Što se korupcije tiče, pokazali ste se kad je Miladin Kovačević u pitanju. Za zlikovce koji su izvršili egzekuciju smaknuća Brisa Tatona, tek ćemo videti. I tu mi baš ne miriše previše na pravdu.

Mileva

pre 13 godina

Dušan Petrović, Boško Ristić, Vladan Batić i dr.advokati bliski vlastima, preko Nate Mesarević, Snežane Malović, Z.Dolovac, uspešno su izvršili reformu pravosuđa, toliko uspešno da kasnimo za C.Gorom godinu dana u pogledu kandidature za članstvo u EU. Mreža sudova kao i njihova unutrašnja organizacija urađena je po njihovom modelu. Praktično je ukinuta svaka nadležnost Vrhovnog suda, ustanovljen je Vrhovni kasacioni sud koji nema gotovo nikakvu praktičnu nadležnost. Iz Vrhovnog suda izbačene su najbolje sudije. Sva vlast data je apelacionim sudovima, koje očigledno kontrolišu pomenuti advokati. Cela reforma pravosuđa svedena je na ostvarenje interesa advokatske vrhuške bliske DS. Zbog toga ne treba nikoga da čudi da se osnovne primedbe EK odnose na reformu pravosuđa. Ako želimo reformu pravosuđa da sprovedemo po standardima EU, onda ne treba kao predsednik države davati podršku onima koji su sve upropratili. Predsednicu Vrhovnog Kasacionog suda i VSS-a pod hitno treba umiroviti, proaktivnu ministarku vratiti na doobuku kod svojih mentora (pomenutih advokata), pažljivo preko nadležnih organa utvrditi ulogu svakog od njih u reizboru sudija i tužioca, a reizbor sudija i tužioca ponoviti u celini. Naravno to se neće desiti jer nije u interesu vladajuće stranke, a da li je u interesu države i građana Srbije to njima očigledno nije bitno.

Nare

pre 13 godina

Vratite dostojanstvo pravosudju.
Sa drzavnim sluzbenicima cija su primanja 20.000 dinara, bez prava na regres i topli obrok, bez prava na placanje prekovremenog rada, necete daleko dogurati.

Milica

pre 13 godina

Ja nemam nikakve veze sa Pravosuđem, čak ni sa sudovima, ali tekst ove vesti me je maksimalno izveo iz takta. Ovo pišem zbog toga što imam priličan broj prijatelja u Evropi, koji takođe prate vesti i nerviraju se, zbog toga što se ovde sve to prezentuje na sasvim izvitoperen i do krajnosti perfidan i izopačen načon. Pa ljudi moji, EU ih je totalno obrukala i posramila, oštro ih je iskritikovala, a oni se prave kao da su dobili u najmanju ruku pohvale za sve ono što su u reformi totalno zabrljali na našu veliku sramotu!!!

b_m

pre 13 godina

Ako je i bilo ikakvih sumnji, sada je potpuno jasno da je predsednik Tadić (u najmanju ruku) saučesnik u zajedničkom _ poduhvatu koji se kod nas iz milošte zove "reforma pravosuđa".

Zoran

pre 13 godina

A sto tek sada pocinjete sa proaktivnim delovanjem? Sta se dogadjalo u svim, proslim godinama? Da li bar malo pocrvenite nocu, u kuci, ispod jorgana?

PROAKTIVNA

pre 13 godina

Ne mogu da verujem da se min istarka sluzi tim frazama u svojim izjavama, neka kaze jasno pogresili smo ,dajem ostavku i kraj price i ona Nata i taj Homen, zasitili se para neka idu vec jednom jer su sve upropastili. Radnici im propadaju od posla sa 19.000 din. plate a oni su proaktivni. Sramota jos veca, pricaju nebuloze za velike pare. Celo pravosudje je totalni haos, izabrani cute jer su im platice 1500 evra, neizabrani primaju a ne rade a radnici koji rade najvise, bez jubilarnih nagrada , bez toplog obroka,bez regresa, nistaaaaaa

Sladjana

pre 13 godina

Dakle, šta reći, osim da svi zajedno imaju pendžetirane obraze. Mogli su barem da se sklone negde u ćošak i išamaraju kako bi pocvrneli od stida zbog izveštaja, pa onda da daju izjave.

Grk Zorba

pre 13 godina

Molim Vas da radi istine objavite izveštaj EK u celini, ili u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tek tada će građani Srbije uvideti koga su izabrali da vrši vlast u ovoj zemlji. Ovo što se desilo u Pravosudnoj Akademiji, ravno je totalnoj perverziji, koja po lažima nadmašuje Barona Mathauzena. Pratite Grčke tv stanice, koje su prenele da je izveštaj EK negativan i da se od vlasti u Srbiji ultimativno zahteva da poništi reizbor sudija i da smeni odgovorne državne funkcionere, zbog neuspešne reforme pravosuđa. Borise spasi Srbiju!

E1

pre 13 godina

Gospodo, vi imate toliko zaostalog posla da prvo morate da radite aktivno da biste postigli rezultate retroaktivno.
Proaktivno je za vas misaona imenica.

Deki

pre 13 godina

Dzaba vam usaglasavanje sa Briselom kad je nase pravosudje pod uticajem tajkuna, tajkuncica i politicara.Tu Brisel nazalost ne moze da pomogne nego upravo vlast koja to ne moze ili nece, svejedno.

In medias res

pre 13 godina

Ako se primedbe EK u vezi reforme pravosuđa odnose na nedefinisane kriterijume za izbor sudija, kao i na suviše uopštena (cirkularna) objašnjenja neizabranim sudijama, onda delovanje Ministarstva pravde na "pozitivne" primedbe EK nikako ne može da bude proaktivno, već retroaktivno. Dakle, ne traži EK da neki budući izbor sudija bude u skladu sa evropskim vrednostima, već da se sporni izbor sudija, obavljen u nedavnoj prošlosti, uskladi sa praksom u EU, dakle retroaktivno poništi i obavi novi izbor, koji će poštovati demokratske procedure koje preporučuje EK. Suština je u tome da sudstvo treba da bude nazavisno, a ne da bude partokratski kadrirano, kao što je sada slučaj.

Milan Krstić

pre 13 godina

Predsednik države, parlament pa pravosudje...to bi trebalo otprilike da bude redosled po važnosti.
Na žalost pravosudje je degradirano godinama, novac ide na razne stvari a ne na prava mesta, sudije se plaše, zatvorski čuvari se plaše i to sve zbog toga što se zlikovci izvlače jer ili policija ili tužilaštvo ili sudstvo ne radi tj. ne odradi posao do kraja kako treba.
Pored toga slaba je komunikacija medju zatvorskim čuvarima, policijom i pravosudnom stražom gde treba strogim merama a u skladu sa zakonom staviti do znanja svim licima koja se procesuiraju da nisu toliko jaki.
Jer svi su oni bahati i koriste strah i dobre advokate da im smanje ili da izbegnu zaslužene kazne.
Rešenje je preraspodela sredstava na veće plate zaposlenih u pravosudju, osnivanje pravosudne policije, veća javnost u radu sudova i procesima, kažnjavanje najoštrije i po sistemu presuda danas za tri dana svih koji nasrnu na bilo koje lice u sistemu zaštite.

Slučajni Očevidac

pre 13 godina

Šta nam govori umilni Predsednikov pogled upućen na ovoj slici dragoj gospa Nati? Da je naš Predsednik zadovoljan reformom, da su i ona i njena koleginica izvrsno obavile posao, da ih on ceni, uvažava i obožava, pa prema tome ovi iz Evrope nema šta da se bune i čude, jer je stvar završena i nema tu više šta da se priča!!

Savest

pre 13 godina

Sve ovo što vam je navela EK, gospodine Predsedniče vama je još počewtkom januara meseca ove godine naveo i gospodin Cvijan ali ga vi izbaciste iz stranke i poslaste u SNS.Kao vaša savest budući da takvih pored sebe nemte predlažem da se izvinite Cvijanu a da gospodinu Ristiću, gospodjama Malović i Mesarović na jedan kulturan način pokžete izlazna vrata iz DS-a, Ministarstva pravde i VSS-a. Ako ovo ne uradite , plašim se da će vaša politička situacija vrlo brzo biti loša. One što su vas skoro godinu dana lagali da je reizbor sudija izvršen u skladu saa zakonom morate odstraniti kao i one što su vam prećutali činjenicu o neplaćenim računima.

Vranjanka

pre 13 godina

Sada sam po prvi put na dnevniku RTV1 videla da uopšte pričaju o "greškama" u reformi pravosuđa, a B92 o tome otvoreno govori već godinu dana!!! Da li to znači da "Nacionalni servis Srbije" kasni u programu za B92 godinu dana, ili da mu fali servis tona i slike???

Ujče Žitko

pre 13 godina

Javi se Boško! Boško, majstore, Boško majstore. Boško, ma ti si car, kralj, da te nema Srbija bi bila tužna zemlja.Bole, kaži gi na ovija iz Evropu da lžev, kaži gi Bole, živ ti ja. Nesi ti Boško Ristić, ti si Boško Prstić. Legendo na pravosudje, razreši gi ovija iz Evropu, ajde ako smeš.

mica

pre 13 godina

Mili Boze kakvo se drustvo skupilo da proslavi izvestaj EK o napretku Srbije, skandalozno je i sramotno da su ti ljudi jos na slobodi

Lično upoznat

pre 13 godina

Izrečene kritike na reformu pravosudja (opšti reizbor) bi bile znatno teže da je Evropi poznato da reizabrane sudije, da bi se dodvorile svojim političkim moćnicima, bezobzirno krše Preporuku br. R. (94) 12, načelo I (opšta načela nezavisnosti sudija), to jest proglašavaju nezakonitim pravnosnažne odluke svojih kolega, samo da bi sebi obezbedili nezasluženo napredovanje a ispunili želju političara da eleminišu neposlušne sudije. Ako se za ovo sazna u Evropi, a svi su uslovi da hoće, čekaćemo sto godina da nas eventualno prime.

Branislava Jankovic

pre 13 godina

Evropski standard je STALNOST SUDIJSKE FUNKCIJE. Zato SVE NEREIZABRANE SUDIJE MORAJU BITI VRACENE U SUDOVE.Ta serija se zove Povratak otpisanih, moj predsednice. Velika pobeda Dragane Boljevic, Drustva sudija i svih nereizabranih sudija koji nisu klonuli duhom ni posle 11 meseci od izbacivanja na ulicu zbog politicke cistke u pravosudju Srbije, zvanoj tzv. opsti izbor sudija.

Ambruš Šandor

pre 13 godina

....o, Gospode, čuješ li, kako akteri sprovedene Reforme pravosuđa u Srbiji, komentarišu, segement stanja Pravsuđa u Srbi, u okviru ji zadnjeg Izveštaj Komisije EU o Srbiji? O, Gospode, sigurno se sećaš, kako su od Prvog i najodgovrnijeg u Državi, reagovali na kritike, primedbe, žalbe stručno-pravosudno,kompetentnih Pojedinaca i Institucija u Srbiji, po istom pitanju, pre godinu dana,...., šest meseci, ...šest dana,...juče.
Da li su to isti ljudi? Može li im se verovati, da će i uz nadzor "mentora iz EU", koje prizivaju u pomoć, da ponovo, ne pogreše, jer predhodno, ako su i grešili nisu to,činili namerno, već iz neobaveštenosti šta je to "europejsko pravosuđe"....Iako im ja ne mogu verovati, još manje mogu uticati na to, da ne budi oni, ti, koji će ispravljati svoje "brljotine"...

mission impossible

pre 13 godina

Wow! Proaktivno??? Sve ste vec odradili pa sad cete unapred i ono sto se ne trazi?!
Daj bar ispostujte te zakone koje ste doneli, uradite ono sto zakon nalaze, a ne krivice zastarevaju koliko ste vi aktivni.
Evo, meni je komsinica zapalila kucu, ali ne, zbog nase aktivne drzave vec 10 godina ne moze da se pokrene proces i zastarela joj je krivica. I ko ce sada da odgovara za to?
Muka mi je bre od vas. MUKA!

Mima

pre 13 godina

Pravosudje nam je jako nezavisno i efikasno narocito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?! Ne razumem kakvi pozitivni komentari na reformu pravosudja? Kako pravosudni sistem moze da bude efikasan kad na 2 i po miliona slucajeva radi samo oko hiljadu sudija u zemlji? Osim toga za koliko krivicnih prijava optuznica nikada ne bude podignuta, a koliko se optuznica nikad ne procesuira, pa zatim imamo zastarelost predmeta, izricanje kazni ispod zakonskog minimuma i jos mnoštvo zakonskih manipulacija...Sumnjam da ce ta cuvena genijalna reforma promeniti bilo sta.

Pastir Kostja

pre 13 godina

Evo vam odgovora Srbijo šta Predsednik misli o Izveštaju EK. Ovo me je dotuklo, moram priznati! Izgleda da ću ipak morati da spakujem kofere. Postaje neizdrživo.

Zvonko

pre 13 godina

The Itchy & Scratchy & Poochie Show (4F12; 8. сезона, 14. епизода). У разговору о увођењу новог лика у цртани филм „The Itchy & Scratchy“, у којем се користе речи „парадигма“ и „проактивно“, један од судионика, глас common sensea, каже: „Excuse me, but 'proactive' and 'paradigm'? Aren't these just buzzwords that dumb people use to sound important?“ („Опростите, али 'проактивно' и 'парадигма'? Нису ли то само звучне речи које глупи људи употребљавају да би звучали важно?“)

Sudija Ris

pre 13 godina

Evropska Komisija je jasno rekla da je reizbor sudija izvršen sa ogromnim nedostatcima i da je pored nedostavljanja odluka neizabranim sudijama glavni kamen spoticanja to što uopšte nisu jasni kriterijumi po kojima je vršen izbor sudija. Predsednik Srbije je jasno rekao da će se primedbe uvažiti ali sada imamo jedan drugi, mnogoveći problem. Taj problem se ogleda u tome što je Ustavni sud Srbije zauzeo stav da će se na javnim raspravama pred istim povodom žalbi sudija raspravljati samo o onim činjenicama koje je VSS izneo u obrazloženim odlukam i da se neće moći rasprvljati o izabranim sudijama koje takodje nisu ispunjavale kriterijume za izbor sudija a ipak su izabrane. Ako se neće raspravljati o izabranim sudijama kako će se onda utvrditi da li su kriterijumi pravilno primenjeni i da li je neki sudija neopravdano ostao bez posla. Sada je težnja VSS-a i Ministarstva pravde usmerena ka tome da Ustavni sud što pre donese konačnu odluku makar bilo i ukidajuću a samo da bi se prestalo sa plaćanjem, nknade neizabranim sudijama te da se primoraju da sebi traže novi posao. Takodje ukazujem i izabranim sudijama koji su glasali protiv mog predloga da se za dve godine ponovo izvrši reizbor sudija da se toga ne plaše jer ako su zaiista dobre onda nemaju razloga za strah a ako su do posla došli na nezakonit način uz proviziju onda je njihov strah opravdan ali onda i nisu za sudiju.

Lazar Dragin

pre 13 godina

Gospodja Nata:..izjavila je da; "nije srećna država koja je morala da izvrši opšti izbor sudija", ali i navela da je cilj reforme, ne da se stvori poslušno, već nezavisno, stručno i dostojanstveno sudstvo.
Ako gospodja pogleda presudu VKS Kz.59/10 lako ce zakljuciti dali je pravosudje poslusno ili je (ne)zavisno.. Na prituzbe na rad VKS neodgovara gospodja Nata, kome je upucena,niti njen zamenik, niti sudija, vec neki tamo "savetnik" (komesar) kod sekretara, sto je vise ljudska nego pravna bruka naj viseg suda u R.Srbiji. Eto konkretan dokaz da je pravosudje u RS i dalje poslusno i da nam i dalje nisu otvorena vrata za pravdu kako nam je pre izbora obecavala g.Nata..

Tetka Stana

pre 13 godina

A ja sam mislila da su radikali ti koji koče naš ulazak u EU, ali tek sa vidim koja grupa i sa kim na čelu taj ulazak sprečava. Ko zna, ima nešto što im ne odgovara da uđu u EU. Valjda bi tada imali neku kontrolu iznad sebe, nekog kome bi polagali račune. Ovako, "sam car sam gospodar". Valjda se zato tako zadovoljno smeškaju, i ne pada im na pamet da isprave reformu, niti bilo koji uslov da ispune za ulazak u EU, već nam se podsmevaju kada kažu da su potrebne sitne popravke koje će biti po evropskim standardima.

Pogrešno čitanje

pre 13 godina

Predsedniče, ako je EU model koji Srbija želi da sledi pa šta joj je stajalo na putu do sada da to učini?!
Ili, čemu "zamena teze" o saglasnosti najviših državnih funkcionera sa ocenom izveštaja EK, koji govori da je dosadašnja reforma pravosuđa bila manjkava do zla boga?!
To što mislite, da je moguće dostići EU standarde sa ovako manjkavom reformom pravosuđa i njenim protagonistima, grdno se varate?!

Ujče Žitko

pre 13 godina

Poredjali se kako tegle sas ajvar, da gi otvoriš neće znaješ koja više bzdi. Pa se gledav umilno, pa koristev izrazi koji niki ne rzume a ja gi gledam, gledam pa mi se prosto priide u klozet, poteralo ME. Ne sm naviknaja da me neki gleda u oči i lže, da me pravi budalu pred pamet, odma mi padne muka u stomak, počne da mi vrije, takv sm čovek. Ne me nervirav ovija što kradev, nema pa krade al me mnogo nervirav lopovi u dušu, e od tija će puknem na grbinu.

Kritičar

pre 13 godina

Gledam, gledam da li je ono neki humoristički skeč na RTS 1-Vesti. Jedan drži svesku sa 50 strana oštrih kritika za koje kaže da su "sitne primedbe" EU na uslove za prijem, drugi kaže da smo spremni da reformu "dovršimo na evropski način" i da hoće da nagradi reformatore (???!!!), treća kaže da "prijatelji iz EU" imaju dobronamerne primedbe, četvrta tvrdi da joj nije bilo lako da izvede reformu do pred kraj, a svi se usiljeno smeškaju i nonšalantno njišu glavama kao loši glumci u trećerazrednim pozorištima. Još nam samo fali trulo povrće da ih kao i sve loše glumce u starovremskim tragi-komedijama "nagradimo" za prenaglašenu glumu.

ogorčen građanin

pre 13 godina

Ovde još nedostaje svojim komentarom onaj zamaivač Tomo Zorić pa da bljutav ukus reformatora bude potpun. Hajde Tomo javi se pa da ugođaj bude vrhunski.

Vesna

pre 13 godina

"Zahvalni smo Evropi sto nam ukazuje na greske"E nije nego. A mi smo gomila morona koja nije u stanju da uoci svoje greske. Mslili smo da ce mo moci da se provucemo sa nasim korumpiranim divljim pravosudjem i svesno smo pokusali da varamo. Nama je pored kompletne reforme pravosudnih organa potrebna i kompletna reforma moralnih normi.

Peđa

pre 13 godina

Nata Mesarević je 6. oktobra ove godine izjavila za medije da očekuje pozitivan izveštaj EK u vezi reforme pravosuđa. Danas, nakon objavljivanja tog izveštaja, se pokazalo koliko je njena procena bila pogrešna kao uostalom i sve što je uradila u tzv. reformi. Za razliku od razrešenih sudija kojima je lepila etikete mesecima nakon obavljenog reizbora gospođa ima ''sertifikat'' iz ni manje ni više nego Evropske unije da je nestručna i neosposobljena. A po današnjoj njenoj izjavi zaključujem da misli da će baš ona ispravljati greške koje je sama napravila a koje po svom obimu i sadržini metaforički rečeno predstavljaju tornado koji je opustošio srpsko pravosuđe. Još jedna apsolutno pogrešna procena.

trnovit put

pre 13 godina

Pod pritiskom Evrope konacno priznase greske, ali niko se ne usudi da kaze da li ce neko za te greske i da odgovara? Da ne bude "oni su se malo sigrali" i nikom nista!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Bolje se nije ni moglo očekivati od neiskusne Malovićke i Nate Mesarović, sudije koja je za period od TRI godine zadužila i rešila samo 2 predmeta (sa 1+14 optuženih lica). A posebno kada im je sponzor ekspert za pravosuđe u liku kliničkog psihologa.