Ponedeljak, 08.11.2010.

15:25

Uspešan prvi mini "veliki prasak"

Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider - LHC) uspeo je da sudaranjem atoma stvori mini verzije "velikog praska".

Izvor: Tanjug

Default images

Eksperiment je sproveden u CERN-u uprkos upozorenjima nekih naučnih krugova da bi jedan takav test mogao da prouzrokuje lanac reakcija, pogubnih za našu planetu.

Eksperimentom su proizvedene temperature milion puta više od onih u jezgru Sunca koje izazivaju topljenje atomskih čestica, poput protona i neutrona, i stvaranje "supe" od materije.

Naučnicima ostaje sada da proučavaju čestice u nadi da će pronaći šta to atome drži na okupu i daje im masu.

Sudari su proizvedeni propuštanjem velikom brzinom snopova jona olova - atoma iz kojih su uklonjeni elektroni - kroz 27 kilometara dug podzemni tunel CERN-a koji se nalazi na granici između Švajcarske i Francuske.

Dr Dejvid Evans sa univerziteta u Birmingemu kazao je da su svi u CERN-u oduševljeni postignutim rezultatima.

"Kolizije su proizvele mini verzije 'velikog praska' kao i najviše temperature i gustine ikada ostvarene u toku nekog eksperimenta", izjavio je Evans.

On je dodao da se proces odvijao u bezbednom, kontrolisanom okruženju, proizvodeći neverovatno vrele i guste subatomske užarene lopte sa temperaturama višim od deset triliona stepeni, milion puta vrelije od samog jezgra Sunca.

Evans je objasnio da se na tim temperaturama čak i protoni i neutroni, koji tvore nukleus atoma, tope u vrelu, "gustu supu" kvarkova i gluona, poznatu pod nazivom "Kvark-gluon plazma" (QGP).

"Proučavanjem ove plazme, fizičari se nadaju da će saznati više o 'jakoj sili', jednoj od četiri fundamentalnih sila prirode", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: