Dodik: Referendum nije još na redu

Premijer Srpske Milorad Dodik je izjavio da je referendum o secesiji srpskog entiteta od BiH ozbiljno pitanje, ali da u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

Izvor: B92

Subota, 06.11.2010.

16:57

Default images

Dodik je odbacio opasnost novog rata u BiH kao "pretnje praznim pištoljem", i poručio da je posvećen mirnom rešenju sporova i dijalogu.

"Branićemo naš status, autonomiju političkim sredstvima", kazao je Dodik.

Dodik, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima u BiH izabran za predsednika RS, rekao je da BiH, kako su je napravili "trećerazredni, ali dobro plaćeni međunarodni zvaničnici, sa mesečnom platom od nekoliko desetina hiljada evra", nije održiva.

Velike probleme u BiH stvorila je Kancelarija visokog predstavnika, smatra Dodik, najviše okrivljujući Pedija Ešdauna, koji je "nepovratno uništio istorijski koncept Bosne".

Budućnost BiH je, prema Dodiku, u dogovoru dva entiteta i tri naroda.

"Jedini mogući put je dogovor između lokalnih igrača. To je jedini način da se postigne stabilnost", rekao je Dodik.

Premijer RS je naveo da mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o BiH, misleći da je ta država bila "mala Jugoslavija".

"Zašto bi bilo ko mislio da ukoliko velika Jugoslavija nije mogla da preživi, mala može?", upitao je Dodik.

Rat je stvorio još veće razlike i tenzije u BiH, čije je društvo duboko podeljeno između hrišćanstva i islama i čije stanovništvo nema zajednički praznik oko kojeg bi se složilo da slavi kao nacionalni, dodao je Dodik.

Premijer RS je naveo da je za budućnost zajedničke zemlje najbolje razgovarati o svemu, bez tabua, koji su, prema njegovom mišljenju, na prvom mestu krivi za konflikt.

Dodik je za mariborski "Večer" rekao da je RS bolje mesto za strana ulaganja od BiH.

"RS je pogodnija za slovenačke kompanije za poslovnu saradnju nego BiH, gde slovenačke kompanije nisu dobrodošle i tretirane kao ovde", izjavio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: