Četvrti dan štrajka u Sloveniji

Štrajk 80.000 službenika javnog sektora Slovenije traje već četvrti dan, Vlada danas zove sindikate ponovo za pregovarački sto.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

12:24

Default images

Pregovori predstavnika 22 sindikata javnog sektora i slovenačke Vlade, koja je potvrdila predlog zakona o dvogodišnjem zamrzavanju plata, prekinuti pre dva dana, trebalo bi da se danas nastave.

Posledice štrajka se i dalje najviše osećaju na svim slovenačkim graničnim prelazima, gde kamioni čekaju i do 18 sati u nemogućim uslovima, dok privatni automobili čekaju po par sati.

Zbog teških uslova u kojima su se našli auto-prevoznici, njihova sekcija u Zanatskoj komori Slovenije je juče najavila da će kamionima blokirati prilaze luci Kopar.

Istovremeno, slovenački sindikat policije je saopštio da su policajci, koji su takođe u štrajku, počeli kamiondžijama da dele vodu i to nameravaju da rade sve dok bude trajao štrajk. Slovenački policajci dodaju i da su, uprkos povećanju broja sati čekanja na granicama, kod vozača naišli na "veliko odobravanje i izuzetnu podršku štrajka, što ne možemo da razumemo drugačije nego kao da javnost počinje da razume da sindikati ne zahtevaju povećanje plata, nego plaćanje duga države, zbog kog smo se šest godina odricali dela plate".

Predstavnici sindikata kažu da, ukoliko ne dođe do pregovora sa Vladom, nije isključeno pooštravanje štrajka, naročito na granicama, a sindikat policije dodaje da su oni spremni da štrajkuju i do Nove godine. Pooštravanje najavljuju i zaposleni u upravnim jedinicama i zdravstvu.

Prema dosadašnjim najavama, Vlada Slovenije danas namerava da stavi van važnosti dosadašnji kolektivni ugovor sa zaposlenima u javnom sektoru i dosadašnji pregovori sa sindikatima su bili usmereni prevashodno na to da potpišu novi kolektivni ugovor, usklađen sa namerom Vlade da im zamrzne plate dok Slovenija ne postigne tropostotni privredni rast.

Protiv ovog interventnog zakona, koji je Vlada već potvrdila i treba da se nađe pred parlamentom, su juče ustale i slovenačke sudije. Predsednica Slovenačkog društva sudija Janja Roblek je rekla da bi zamrzavanje plata sudijama samo produžilo neustavno stanje u Sloveniji, zbog čega su sudije spremne da taj zakon pobijaju na Ustavnom sudu Slovenije, bar onaj njegov deo koji se odnosi na zamrzavanje sudijskih plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: