Tadić: Rano spekulisati o dijalogu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je u ovom trenutku "rano spekulisati" o modalitetu budućeg dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2010.

20:18

Default images

Tadić je najavio da će o tom dijalogu biti reči na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 23. septembra.

"Moja obaveza je da pojasnim građanima i političkoj javnosti da je rano spekulisati o modalitetu dijaloga Beograda i Prištine: prvo treba formulisati format i teme tog dijaloga", rekao je Tadić.

Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, sve strane su sačuvale elemente vlastite politike, ali su i definisale proces koji treba da reši, kako je rekao, pitanje života ljudi na Kosovu.

"Samo tako možemo da uđemo u mirniji politički proces i da budemo deo EU", naglasio je Tadić.

Na sastanku sa Eštonovom, kao i u nizu drugih bilateralnih razgovora u Njujorku, dodao je Tadić, biće reči i o procesu pridruživanja Srbije EU, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala, regionalnoj stabilnosti i ostvarenju milenijumskih ciljeva UN.

Tadić je napomenuo da će na Generalnoj skupštini UN govoriti o dostignućima Srbije u ostvarenju milenijumski ciljeva, pre svega o onome šta je Srbija postigla u borbi protiv siromaštva, a na predavanju u Harvard klubu govoriće o dosadašnjim i budućim stranim investicijama u Srbiji.

"Potraga za optuženicima je prioritet"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je potraga za haškim optuženicima jedna od temeljnih tačaka rada Vlade Srbije i njega kao predsednika i dodao da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

"Čak i ako od sutra ne bi postojao Haški tribunal mi bismo nastavili traganje za optuženima za ratne zločine, jer je to naša unutrašnja zakonodavna obaveza, moralna obaveza i pretpostavka pomirenja u regionu", rekao je Tadić.

Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da bi EU trebalo da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji dok se ne okonča saradnja s Tribunalom, Tadić je kazao da "nikakva politika uslovljavanja ne proizvodi veću aktivnost u Srbiji u traganju za haškim optuženicima".

"To je jedna od temeljnih tačaka ove Vlade i mene kao predsednika Srbije. Ja sam potpuno opredeljen da se proces saradanje s Haškim tribunalom završi i da se na prostoru jugoistočne Evrope izgradi ambijent koji nas lišava istorijskih konflikata", zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: