Sednica UN kasnila više od dva sata

Šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da je sednica GS UN kasnila, jer su se kosovski Albanci pojavili u sali, a nisu bili pozvani ni od jedne države članice UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 10.09.2010.

03:05

Default images

Jeremić je rekao da su predstavnici Srbije zahtevali da kosovski Albanci napuste salu, što oni nisu učinili, odbijajući da uđu u sastav bilo čije delegacije.

Prema njegovim rečima, spor je razrešen tako što je pet država - SAD, Nemačka, Britanija, Italija i Francuska - pozvalo predstavnike kosovskih Albanaca kao goste.

Delegacija Kosova - Hašim Tači, Skender Hiseni i Fatmir Sejdiju, bili su za vreme sednice na galeriji, na mestima za posmatrače i goste.

Pred sednicu, ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da predstavnici Kosova na sednici Generalne skupštine UN, kojoj su prisustvovali u svojstvu posmatrača, neće napustiti mesta na kojima sede, što je zahtevala delegacija Srbije.

Hiseni je prištinskoj televiziji RTV 21 u direktnom uključenju iz Njujorka rekao da je predsedavajućem Generalnoj skupštini UN Aliju Abdusalamu Trekiju iz Libije preneo izričit stav delegacije Kosova da neće napustiti mesta na kojima sede i koja su im dodeljena prema protokolu UN.

Ministar inostranih poslova Kosova je naveo da je Treki izrazio razumevanje za takav stav kosovske delegacije. Hiseni je ocenio da je ponašanje predstavnika Srbije "diplomatski skandal" nalik onima koji su se događali tokom hladnog rata.

Četiri televizijske stanice koje emituju program na celom Kosovu direktno su prenosile zbivanja u sali Generalne skupštine UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: