Kući samo sa 1.000 dinara

Deca koja prose po beogradskim ulicama ne smeju kući ako ne donesu 1.000 dinara od prošnje, u suprotnom dobijaju batine, piše „Blic“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

09:34

Default images

Prema tvrdnjama trinaestogodišnjeg dečaka koji je razgovarao s reporterima „Blica“, u izrabljivanju dece postoje nepisana pravila.

On, zajedno sa drugim dečakom, koji ima tek četiri godine, stoji na semaforu na jednoj raskrsnici u centru Beograda i svakodnevno moli za novac vozače automobila koji se zaustave na crvenom svetlu.

On kaže da ima trinaest godina, da je s Kosova i da su mu roditelji otišli u Norvešku. Njegov drug sa kojim moli za novac ima četiri godine i komšija mu je.

„Živeo sam kod drugara u Krnjači čiji me je otac maltretirao i terao da prosim. Ima ukupno sedmoro dece i sve ih vodi da prose. Najstarijeg, koji ima sedam godina, najviše muči. Doskoro nije hteo patike da mu kupi, nego je prosio bos. Čuo sam da ih je odveo u Crnu Goru na more. Tamo je sad najveća zarada“, priča dečak dok prljavim rukama stavlja sitniš u džep.

Drugi mališan, ne stariji od četiri godina, prisiljen je da satima stoji na ulici na preko trideset stepeni.

„Svako dete mora da donese najmanje 1.000 dinara na kraju dana. Ako donese manje para, dobiće batine. Tako je kod svih. Ponekad nas kontrolišu starija braća, ali najčešće svi donesu koliko treba, jer posle toliko batina nikom ne pada na pamet da zabušava“, kaže stariji dečak.

On kaže da je grad podeljen i da ne sme "da prosi gde hoće".

„Nama kažu gde smemo da budemo. Svaki gazda ima svoj deo gde deca rade za njega. Policija nas je u početku terala sa ove raskrsnice, ali uglavnom samo prođu. Ipak, mi se okrećemo i čim ih vidimo, sklanjamo se“, priča on.

Osim prosjačenja na raskrsnicama, jedan od češćih načina prisiljavanja dece na prošnju je i sviranje po autobusima.

Mališani, nekad stari svega pet-šest godina, obično ulaze na prednja vrata. Dok starije dete svira harmoniku, drugi mališan pruža kapu ispred putnika.

Vozači autobusa im najčešće to dozvoljavaju, ali postoje i oni koji na prve taktove zaustavljaju autobus.

Nakon što sakupe novac, izlaze na tačno određenu stanicu gde ih čeka stariji član porodice, obično majka, koja ih kontroliše i, naravno, uzima novac.

Podsetimo, „Blic“ je nedavno pisao i o zloupotrebi dece koje se dešavala na 50. saboru trubača u Guči, nakon čega je policija u Čačku privela Rajnu S. (32) i Vesnu S. (53) zbog sumnje da su izvršile krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletne osobe.

Osumnjičena Rajna S. je u petak po podne zatečena u Guči pored svog petogodišnjeg sina koji je igrao ispred kartonske kutije u koju su građani ubacivali novac.

Rajna S. i njen maloletni sin odvedeni su u policijsku stanicu u Guči, gde je Rajna saslušana u prisustvu radnika Centra za socijalni rad. Vesna S. je bila sa trogodišnjom devojčicom, koja je igrala u jednom ugostiteljskom objektu u Guči, a od gostiju su za to uzimale novac. Protiv roditelja oba deteta biće podnete krivične prijave.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je za "Blic" da ne može samo policija raditi na slučaju ugrožavanja dečjih prava, već se mora ostvariti saradnja sa socijalnim institucijama i celokupnim stanovništvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: