Savet posle verifikacije mandata

Bošnjaci mogu formirati nacionalni savet ukoliko na kostitutivnoj sednici verifikuju dve trećine mandata, kaže državna sekretarka Aniko Hajnrih Muškinja.

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

15:24

Default images

"Ministarstvo je poštovalo zahtev poverenice za ravnopravnost i iz Poslovnika za konstituisanje BNV izbacilo odredbu o neophodnih dve trećine mandata“, kaže ona.

Kako je objasnila, u poslovnicima za formiranje drugih nacionalnih saveta nije postojala odredba o dve trećine mandata za konstituisanje i takva je obaveza bila utvrđena samo za Bošnjake.

Posle zahteva poverenice Nevene Petrušić, ministar Svetozar Čiplić doneo je odluku o izmeni tog poslovnika, ali promena neće izmeniti praksu.

"Novi poslovnik biće naredne nedelje objavljen na sajtu Ministarstva (www.ljudskaprava.gov.rs)", navela je državna sekretarka i naglasila da su svi ostali saveti formirani verifikacijom više od dve trećine mandata na konstitutivnim sednicama.

Ministar Čiplić je ranije odbacio navode poverenice Petrušić da je prvobitnim poslovikom bošnjačka nacionalna manjina diskriminisana i najavio da će pozvati sve tri liste na konstitutivnu sednicu.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica (BZK) glavnog muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu 13, a Bošnjački preporod blizak Rasimu Ljajiću pet.

Kontitutivna sednica prvobitno je zakazana i održana 7. jula, a poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata.

Toj sednici je prisustvovalo 17 većnika BZK i dvojica iz Preporoda, ali Ministarstvo je osporilo legitimitet tog Veća zbog navodne zloupotrebe mandata dvojice većnika Preporoda.

Posle odluke o izmeni poslovnika Zukorlić je izjavio da je za BZK konstituisanje Veća završeno, kao i da će ta lista bojkovati eventualne nove izbore.

Seadetin Mujezinović iz Bošnjačkog preporoda potvrdio je spremnost na razgovore sa druge dve liste i najavio da će svih pet većnika prisustvovati (novoj) konstututivnoj sednici, dok je Bošnjačka lista Čiplića pozvala da raspiše nove izbore pošto je istekao zakonski rok za konstituisanje Veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: