Ponovljeni zahtevi za zabranu

Više medijskih udruženja zahtevalo je od države da konačno zabrani rad ekstremističkih grupa.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

15:21

Default images

Na meti tih grupa su svi koji ne misle kao oni, ali one nisu zabranjene i pored inicijativa državnih organa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, asocijacija Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od države da konačno zabrani rad i delovanje ekstremističkih, klerofašističkih, neonacističkih i rasističkih grupa u Srbiji.

Najnoviji slučaj prebijanja novinara Teofila Pančića i činjenica da uhapšeni napadači pripadaju jednoj od ekstremističkih organizacija, poslednji je u moru slučajeva prebijanja građana Srbije samo zato što su, po mišljenju tih ekstremista koji propovedaju zločinačku ideologiju arijevske rase, po nečemu “drugačiji”, navodi se u saopštenju ovih udruženja.

Na meti ekstremista su male verske zajednice, osobe drugačije nacionalne pripadnosti, LGBT populacija, aktivisti nevladinih organizacija, pojedini političari, intelektualci...

Na meti su već godinama i novinari koji pišu i izveštavaju kritički, o čemu svedoči primer naše koleginice Brankice Stanković, autorke emisije “Insajder”, koja već mesecima mora da se kreće isključivo uz pratnju policije, zbog pretnji koje je dobila od ekstremista, odnosno od “navijača”.

U saopštenju se podseća da je Skupština Srbije usvojila Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i da je tužilaštvo prošle godine pokrenulo inicijativu za zabranu tih organizacija i zatražilo mišljenje Ustavnog suda Srbije za zabranu ekstremističkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: