Filmski kamp "Interakcija" u Požegi

Dvadeset studenata sa filmskih akademija iz 14 zemalja i ove godine snimiće četiri dokumentarna filma.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

17:02

Default images

U Arilju, Požegi, Čačku i Užicu, oni su počeli sa snimanjem dokumentaraca na temu ”Nasleđe“.

Sa ciljem da se kroz filmsku umetnost povežu studenti sa filmskih akademija iz celog sveta, pre pet godina pokrenut je kamp pod nazivom ”Interakcija“. Međutim, zahvaljujući ovoj ideji, mnogi strani studenti upoznali su lepše lice Srbije.

U Požegi je po peti put svečano otvoren Međunarodni filmski kamp “Interackija”.

Budući reditelj Alberto Resendiz iz Meksika, kaže da je godinama u meksičkim medijima imao priliku o Srbiji da čuje samo ono loše.

“Sve što sam znao jeste da je ovde bio rat i šta se dešavalo ranije. Iznenadilo me što ovde ima toliko umetničkih mesta. Lepo je razgovarati sa slikarima, piscima i ljudima koji se bave umetnošću uopšte. Zadivilo me kako ovde živi umetnost“, utisak je Alberta.

Do sada je snimljeno 17 dokumentarnih filmova, od kojih je sedam nagrađeno u zemlji i inostranstvu.

Direktor kampa Dejan Petrović siguran je da je osim boljeg upoznavanja učesnika i domaćina, “Interakcija” pružila i mnogo više, upravo kroz dokumentarce.

”Kroz one filmove, koji nastanu ovde na području Zapadne Srbije, a koje studenti, po završetku kampa prikažu u svojim gradovima, mislim da je to najbolji način da se promoviše na samo Zapadna Srbija, nego Srbija uopšte“, smatra Petrović.

Pored snimanja kratkometražnih dokumentaraca, u okviru “Interacije” organizuju se i mnogi prateći sadržaji, kaže programska koordinatorka Slađana Petrović-Varagić.

”Na početku kampa je otvorena izložba u Gradskoj galeriji u Požegi, izložba, koja nosi naziv ‘Interakcija - prvih pet godina’, kojom ‘Interakcija’ obeležava neki svoj mali jubilej. Večeras je u gradskoj galeriji održan koncert ansambla Flaklaud, a od 5. avgusta, kada se zapravo svi studenti skupe na ovom mestu, kreću prateći programi, koji se zovu Interskrin i Interfejs“, objašnjava ona.

Ove godine na temu “Nasleđe” biće snimljena četiri dokumentarna filma i to na području Arilja, Čačka, Požege i Užica. Nakon premijere u gradu domaćinu Požegi, beogradska pubika imaće priliku da pogleda dokumentarce u bioskopu “Reks”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: