Ban ki Mun i Žbogar o Balkanu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun i slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar razgovarali su sinoć u Njujorku o prilikama na zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

10:15

Default images

Ministar Žbogar boravi u poseti SAD, u toku koje će s državnom sekretarkom Hilari Klinton i brojnim kongresmenima razgovarati pre svega o zapadnom Balkanu.

Kako prenosi slovenačka agencija STA, Žbogar je u razgovoru s generalnim sekretarom UN-a rekao da će se u drugoj polovini ove godine u pogledu Zapadnog Balkana dešavati mnogo toga.

"Svi očekujemo mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u oktobru će biti održani izbori u BiH, a Makedonija čeka na rešenje oko imena, na poziv za ulazak u NATO i početak pregovora sa Evropskom unijom", naveo je Žbogar.

Kako prenosi STA, prema mišljenju diplomata, odluka Međunarodnog suda u Hagu verovatno će biti "polovična", tako da većina očekuje da će i Kosovo i Srbija u njegovoj odluci „imati svoje argumente“.

Žbogar zato smatra da će Kosovo nakon odluke nastojati da izbori još više priznanja svoje nezavisnosti, a Srbija će se verovatno zalagati za ponovno otvaranje rasprave u Generalnoj skupštini UN-a o zakonitosti kosovske nezavisnosti.

U pogledu Makedonije i spora sa Grčkom oko imena, Žbogar je podsetio da je Slovenija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom "Makedonija".

"Za nas je prihvatljivo sve o čemu se dve države dogovore, ali želimo da se dogovore, i to što pre, jer želimo da novembar i decembar budu za Makedoniju uspešni meseci. Verujemo da Makedonija treba taj korak dalje i zbog unutrašnje situacije", rekao je slovenački ministar.

"Zbivanje na zapadnom Balkanu nas brinu. Imamo ideje kako bi trebalo rešavati svako od tih otvorenih pitanja, i cilj mog boravka Njujorku i Vašingtonu jeste da proverim stavove i namere drugih sagovornika", rekao je Žbogar, dodavši da je za Sloveniju u tome najvažnije vođstvo EU.

On je rekao da EU u tom području mora pokazati put kojim bi trebalo da idu ostali međunarodni faktori i da će o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova EU na svom redovnom sastanku krajem meseca jula.

UN su u regionu, a posebno na Kosovu, prisutne, ali generalni sekretar smatra da je EU ta snaga koja bi trebalo da ukaže na put napred, a UN su spremne da sarađuju.

Žbogar i Ban Ki Mun su se inače sastali juče posle komemorativne svečanosti u sedištu UN-a u Njujorku povodom godišnjice masakra koji su bosanski Srbi izvršili nad Muslimanima u Srebrenici 1995.

"Svečanost je protekla kao neka vrsta opomene na greške koje je na Balkanu počinila međunarodna zajednica, i na neophodnost saradnje svih aktera u rešavanju problema, koji se nalaze pred nama u sledećih pola godine", prenela je STA Žbogarove reči.

Agencija prenosi da su Ban Ki Mun i Žbogar razgovarali i o pripremama za jesenje zasedanje Generalne skupštine, o sporu Izraela i Turske, kao i da je slovenački ministar pozvao generalnog sekratara UN da poseti Sloveniju, odnosno da učestvuje na Bledskom forumu svetskih državnika.

Žbogar je upoznao generalnog sekretara UN-a i da je Slovenija donela odluku da se ponovo kandiduje za dvogodišnji mandat nestalne članice Saveta bezbednosti, u čemu će joj protivkandidati biti Azerbejdžan, Jermenija i Mađarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: