Crnogorski jezik obavezan u školama

Crnogorski jezik, kao službeni državni jezik, postaje obavezan za škole i fakultete, izjavio je ministar prosvete Crne Gore Slavoljub Stijepović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

10:32

Default images

Ranije je najavljeno da će crnogorski jezik biti obavezan u nastavi od naredne školske godine.

"U Ministarstvu prosvete pripremili smo sve stručne normativno jezičke uslove da se nastava u vaspitno-obrazovnim ustanovama odvija na crnogorskom jeziku", rekao je Stijepović u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

Savet za opšte obrazovanje Crne Gore nedavno je usvojio gramatiku crnogorskog jezika, a ranije je prihvaćen pravopis.

Stijepović je kazao da su "jezik i njegovo ime duša i telo jednog naroda, jedne države", i podsetio da se standardizovani crnogorski jezik već izučava na slavističkim katedrama širom sveta.

Govoreći o statusu državnog univerziteta i privatnih univerziteta u Crnoj Gori, Stijepović je rekao da država neće finansirati privatne fakultete, nego studente koji na njima studiraju, a koji su "dovoljno kvalitetni" i potrebni.

Stijepović je kao "otvoreno pitanje", označio činjenicu da u Crnoj Gori, bez licence, rade "eskpoziture" nekih visokih škola iz Srbije. On je najavio da će o tom pitanju razgovarati sa svojim srpskim kolegom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: