Održana Skupština srpske dijaspore

Srbija ima obavezu da štiti prava Srba u regionu i inostranstvu, poručio je predsednik Tadić na konstitutivnoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.07.2010.

11:14

Default images

Na skupu u Domu narodne skupštine u Beogradu, Tadić je rekao da će Srbija štititi nacionalni, verski i kulturni identitet Srba u regionu i dijaspori.

"Neophodno je definisati nacionalnu strategiju na početku 21. veka", rekao je predsednik Srbije i istakao da izgradnja evropske i građanske Srbije istovremeno podrazumeva očuvanje nacionalnih interesa.

Izgradnja evropske Srbije ne znači odustajanje od borbe za zaštitu nacionalnih interesa, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić, učesnicima prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu, obećavši da će se njihova matična država zalagati za očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta svakog svog građanina.
Boris Tadiæ (Tanjug)
Govoreći o dijaspori, predsednik je skrenuo pažnju da iseljenici daju značajan doprinos ekonomiji Srbije slanjem pomoći svojim rođacima u Srbiji.

Tadić je uveravao predstavnike dijapsore da Srbija ne odustaje od odbrane Kosova. Rizikujući, kako je rekao, da bude kritikovan, on je dodao da u tom procesu važnu ulogu ima i SPC i druge verske zajednice.

"Mi smo sekularna država, ali crkva ima pravo da iskaže svoj stav o svim pitanjima kao i svaka druga institucija Srbija bi, bez uloge crkve u ključnim tačkama očuvanja nacionalne politike, imala daleko slabije potencijale za realizaciju te politike", kazao je on.

"Uloga Srpske pravoslavne crkve je fundamentalno važna, kako na Kosovu i Metohiji, tako i na svim drugim mestima koja naseljavaju Srbi, jer ona nije samo čuvar verskog identiteta, već baštini šire kulturne i nacionalne vrednosti", rekao je Tadić.

Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović, je rekla da Srbi u regionu i dijaspori mogu pomoći u prevazilaženju predrasuda o Srbiji u inostranstvu.

"Skupština Srbiija iz regiona i dijaspore može da pomogne da se bolje sagledaju zahtevi dijaspore i da se učvrste njene veze sa maticom", rekla je Đukić-Dejanović.
Srðan Sreækoviæ (Tanjug)
Ministar za dijasporu Srđan Srećković najavio je da će, posle usvajanja zakona o dijaspori, uskoro biti definisana i nacionalna strategija.

Predstavnici dijaspore slažu se sa stavom ministra Srećkovića da buduće odnose treba definisati na principima partnerstva Srbije i njenih građana u rasejanju.

Skupština dijaspore ima tri ključna cilja, naveo je ministar Srećković - da vrati poverenje iseljenika u Srbiju i njene institucije, da bolje iskoristi ekonomske kapacitete dijaspore i da nastavi angažman na očuvanju nacinalnog, verskog i kulturnog identiteta među gotovo 4 miliona ljudi, nekada građana Srbije koji danas žive u svetu.

Skupština Srbije je prošle godine usvojila Zakon o Srbima u dijapori i regionu.

Za predsednika Skupštine dijaspore izabran je Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, a verifikovano je 49 mandata delegatima iz regiona i iz celog sveta.

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srba iz dijaspore i regiona bili su i ministri Vlade Srbije, Ivica Dačić, Božidar Đelić, Žarko Obradović, Nebojša Bradić i Svetozar Čiplić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: