Milosavljević uveo vanredni nadzor

Tomica Milosavljević izjavio da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo inspekcijski nadzor u Institutu za onkologiju i vanrednu proveru kvaliteta rada u ustanovi.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

23:30

Default images

Milosavljević je kazao da za to postoji određena procedura, kao i da je načinjen spisak nadzornika koji predlaže Komora lekara, a Ministarstvo daje saglasnost.

Njihov izveštaj očekuje se "u najskorijem roku". "Meni deluje neverovatno da je bilo koji zdravstveni radnik svom pacijentu da veću dozu da bi došao do finansijske koristi", rekao je Milosavljević.

"Onaj ko je prekršio zakon, treba da odgovara po zakonu i po procedurama koje su predviđene propisima. Nije dobro kad se unapred, kao danas u medijima licitira sa tvrdnjama, da su davane dvostruke ili trostruke doze citostatika i da su time ubijana deca", naveo je ministar zdravlja ukazujući da su takve tvrdnje senzacionalističke i neosnovane.

Milosavljević je rekao da će Republička stručna komisija za lekove cistostatike koja ima 16 članova iz svih referentnih ustanova doneti stručni stav, a potom zaključke dostaviti Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje na dalje postupanje.

Inače, Nova Srbija, SRS i LDP su zatražile da Milosavljević podnese ostavku zbog ove afere.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije saopštio je juče da će stručni savet Instituta sugerisati nadležnima u Ministarstvu zdravlja sprovođenje hitne vanredne provere kvaliteta stručnog rada Klinike za medikalnu onkologiju i Službe pedijatrijske onkologije da bi sve dileme bile rešene argumentovano i na najbolji način.

Policija je u sredu uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja mita u iznosu od oko milion evra, a juče još jednu osobu.

U saopštenju MUP-a je navedeno da su osumnjičene osobe, koje su zaposlene u Institutu za onkologiju i radiologiju, prilikom nabavke cistotoksičnih lekova za potrebe Instituta, zahtevali i dobijali novac od predstavnika farmaceutskih kuća, koje su lekove distribuirale kako bi favorizovali nabavku i potrošnju lekova tih kuća.

Uhapšeni bi trebalo da budu privedeni na saslušanje pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), pošto im ističe 48 sati zadržavanja u policijskom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: