270 hiljada "Tojota" sa greškom

Japanski proizvođač automobila "Tojota" saopštio je da oko 270.000 vozila, prodatih širom sveta, uključujući luksuzni sedan "leksus", ima motore s greškom.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

14:48

Default images

Japanska medijska kuća NHK i agencija Kjodo su saopštile, bez navođenja izvora, da najveći svetski proizvođač automobila razmatra mogućnost povlačenja tih vozila.

Portparol "Tojote" Hideaki Homa je izjavio da kompanija razmatra mere za rešavanje problema nedostatka na motorima koji može dovesti do gubitka brzine tokom vožnje.

On, međutim, nije potvrdio da se razmatra mogućnost povlačenja vozila sa tržišta, prenela je agencija AP.

Kompanija nastoji da popravi svoju reputaciju posle povlačenja više od osam miliona vozila širom sveta zbog iznenadnog ubrzanja i drugih grešaka.

Od 270.000 vozila sa problemima na motoru, oko 180.000 je prodato na stranim tržištima, a ostatak u Japanu. Među njima su popularni "kraun" i sedam modela sedana "leksus".

"Tojota" je saopštila da nije bilo izveštaja o nesrećama povezanim s greškom na motorima.

Akcije te kompanije su danas na berzi u Tokiju oslabile 1,1 odsto, na 3.045 jena. Američke vlasti su nedavno "Tojoti" odrezale kaznu od rekordnih 16,4 miliona dolara zbog presporog povlačenja vozila sa defektima.

"Tojotini" dileri su izvršili popravke na milionima vozila, ali se ta kompanija i dalje suočava sa više od 200 sudskih postupaka.

Američki Kongres nakon tih povlačenja razmatra mogućnost unapređenja propisa o bezbednosti vozila kako bi se pooštrile potencijalne kazne protiv proizvođača automobila, a američkoj vladi dala veća nadležnost u zahtevanju povlačenja vozila i primoravanju kompanija da zadovoljavaju sigurnosne standarde.

"Tojota" je prošle sedmice saopštila da će povući 17.000 luksuznih hibrida "leksus", nakon što je prilikom simulacije sudara došlo do prekomernog curenja goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: