Verske zajednice podržale REKOM

Verske zajednice u Srbiji podržale inicijativu za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

14:55

Default images

Rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel ocenio je da ova inicijativa "nadilazi dnevnu politiku" i da predstavlja pravdu.

On je kazao da su građani Sarajeva pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji napravili "živi krug uhvativši se za ruke" uz poruku da su protiv rata.

"Ovo danas odgovara onome što su građani Sarajeva uradili pre rata, ali na jednom višem nivou", kazao je Asijel.

"To je pokušaj da se pravda, pravdom ište", kazao je on i dodao da je svim verovanjima na svetu, bilo da su religijska ili ne objedinitelj pravda.

Asijel je rekao da je Bog uvek na strani žrtve, da žrtve između sebe retko komuniciraju, ali da oni koji pokrenu ratove to čine bez problema.

"Zato treba da im (žrtvama) damo priliku da govore. To će biti isceljujuće za sve nas", naveo je Asijel.

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić rekao je da se pridružuje inicijativi REKOM i dodao da Bog zabranjuje nasilje.

"Ova inicijativa je možda prostor gde se možemo povratiti na prave staze - poverenja i dobročinstva", kazao je on.

Jusufspahić je naveo da "niko nije propao, ako se pokaje za ono što je rekao ili učinio".

Teolog i novinar iz Zagreba Drago Pilsel ocenio je da REKOM ima šansu ako se i verske zajednice uključe u taj proces.

"Dve najveće crkve na prostoru bivše Jugoslavije SPC i Katolička crkva ne uspevaju iskoristiti sav mirotvorni potencijal", naveo je on i dodao da te crkve, Islamska zajednica, Jevrejska zajednica i druge ne bi smele "kaskati za političarima".

Pilsel je ocenio da je na putu pomirenja deklaracija o Srebrenici parlamenta u Srbiji "otvara novu perspektivu, iako joj se mnogo toga može zameriti".

On je ocenio da je dobro što postoji spremnost hrvatskog predsednika Ive Josipovića da ide putem pomirenja.

Novinar Milanka Šaponja Hadžić rekla je da je današnji skup znak spremnosti da se žrtve posmatraju kao univerzalna kategorija i da se ne dele "na naše i njihove".

Skupu su prisustvovali i zamenik ministra vera Dragan Novaković, ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut, sveštenici SPC, verskih zajednica i nevladinih organizacija.

Inicijativa REKOM promovisana je 9. maja 2008. godine u Podgorici u okviru debate sa udruženjem žrtava iz regiona o instrumentima za dokumentiovanje i saopštavanje o prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: