Obama optužio "Britiš petroleum"

Američki predsednik Barak Obama je prvi put otvoreno optužio "Britiš petroleum" za nemar koji je izazvao ekološku katastofu u Meksičkom zalivu.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

08:58

Default images

Osam nedelja posle eksplozije na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, američki predsednik je tražio da British Petroleum plati sve troškove sanacije i odštetu.

Ispostavilo se da je količina nafte koja se izliva iz bušotine na dnu Zaliva mnogo veća nego što je BP priznavao.

Predsednik Obama pokušava da ublaži kritike da je nesposoban da reši problem, jer vlasti nemaju potrebnu opremu i moraju da se oslanjaju na BP.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je četvrti put posetio jug zemlje: na snežno belim plažama Panhendla na Floridi, pokušavao je da sugrađane uveri da tradi sve što može da bi se zaustavilo izlivanje nafte iz bušotine na dnu Meksičkog zaliva.

Stanovnicima Pensakole, do koje naftna mrlja još nije stigla, poručio je da je na njihovoj strani, a uveče se obratio naciji, prvi put govoreći Amerikancima iz Ovalne sobe.

"Ovo izlivanje nafte je najgora katastrofa životne sredine s kojom se Amerika ikada suočila. Za razliku od zemljotresa i uragana, to nije jedan događaj, koji nanese štetu za nekoliko minuta ili dana. Milioni galona nafte, koji su se izlili u Meksički zaliv, više su kao epidemija, s kojom ćemo se boriti mesecima, pa i godinama. Ipak, da ne bude greške: borićemo se protiv izlivanja nafte svim sredstvima i dokle god je potrebno. Nateraćemo BP da plati za štetu koju je ta kompanija izazvala", kaže Obama.

Dok se procena o brzini izlivanja nafte za osam sedmica uvećavala od hiljadu do čak 60 hiljada barela, tako se pjačavao i pritisak na BP da prizna obim štete, postavi bolju opremu ili prosti merač protoka na dno Zaliva.

Direktora "Britiš petroleum"-a čeka sastanak s predsendikom Obamom i svedočenje pred komitetom Predstavničkog doma američkog Kongresa, na kojem su se njegove kolege iz rivalskih kompanija već ogradile od BP-a i njihovih planova za sanaciju.

Članovi Kongresa su im dali dobar uvod.

"Ti planovi su samo vežba na papiru. BP je užasno zakazao kada je trebalo da zaustavi izlivanje, tako da se zapitate da li bi ExxonMobile i druge kompanije uradile nešto bolje", kaže Henri Vaksmen, predstavnik Kalifornije.

Oglasili su se i iz "Ekson mobajl" korporacije, koji su bili pre mnogo godina u središtu katastrofe "Eksona" na Aljasci.

"Mi ne nastavljamo operacije ukoliko nije bezbedno. Amerikanci su pokazali svoju podršku za bušenje u dubokim vodma, ali očekuju da se to radi bezbedno i s pažnjom prema životnoj sredini", kaže Reks Tilerson, generalni direktor "Ekson mobajl" korporacije.

Cena koju će "Britiš petroleum" platiti podrazumeva krivicu za 11 ljudskih žrtava i 17 povređenih na platformi, troškove sanacije bušotine i čišćenja mora i primorja i ona najveća: ugled koji je verovatno zauvek izgubljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: