Španija nije zatražila pomoć EU

Špansko ministarstvo ekonomije saopštilo je da nije zatražilo ekonomsku pomoć od Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

19:43

Default images

Španija je tako reagovala na novinske izveštaje da je EU spremna da aktivira jedan paket u slučaju da ga Madrid zatraži.

"To je laž. Ne postoji paket za spasavanje. Ništa nije zatraženo, niti će biti. Ne znam odakle im to", izjavio je za Rojters portparol ministarstva.

List "Fajnenšel tajms Dojčland" je, ne navodeći izvore, objavio da se EU priprema da sledećih meseci aktivira mehanizam podrške članicama zone evra koje se suočavaju s dužničkim problemima, sličnim grčkim.

U članku je posebno ukazano da bi Španiji mogla biti potrebna pomoć ukoliko se pogoršaju problemi u njenom bankarskom sektoru. Ipak je citiran i neimenovani portparol Evropske komisije koji je , međutim, rekao da trenutno nema nikakvih znakova da će Španija zatražiti pomoć.

Portparol Komisije Amadeu Altafah se na redovnoj konferenciji za novinare pridružio demantiju Madrida, ukazavši da Španija nije zatražila finansijsku pomoć i da Brisel ne priprema nikakvu pomoć za tu zemlju.

"Ne pripremamo ništa - to su spekulacije", rekao je on.

Ekonomski problemi Grčke podstakli su strahovanja investitora da bi se oni mogli preneti i na druge članice evrozone, pre svega one slabije na jugu tog valutnog bloka, uključujući Španiju.

Ta zemlja je, međutim, u četvrtak uspešno plasirala trogodišnje državne obveznice koje su izazvale veliko interesovanje investitora, što predstavlja pozitivni znak za špansko ministarstvo finansija pred isticanje roka za vraćanje 16,2 milijarde evra (19,50 milijardi dolara) vladinog duga 30. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: