EU o proširenju po liniji Sever-Jug

Ekonomska kriza donela skepsu ka proširenju EU na zapadni Balkan, i to na liniji starih podela na "novu" i "staru" Evropu, piše Blic.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

23:38

Default images

Tako su protivnici proširenja EU severne države poput Nemačke, Velike Britanije, Holandije i Belgije, a zagovornici širenja južne poput Italije, Grčke, Španije i Austrije.

Dobro obavešteni izvori "Blica" u Briselu kažu da upravo Nemačka najviše koči odluku da Savet ministara EU razmotri kandidaturu Srbije podnetu krajem prošle godine.

Kako "Blic" saznaje iz diplomatskih izvora u Berlinu, na pola sastanka Jeremića sa ministrom spoljnih poslova Nemačke, Gvidu Vesterveleu je stigla poruka da je predsednik podneo ostavku, što se nije dogodilo nikada u istoriji savezne države. Vestervele je izašao sa sastanka i mada se kasnije nakratko vratio, jasno je da Jeremićeva poseta pala u nezgodnom trenutku. Kako tvrde naši izvori, Jeremić je stigao da izmami obećanje da će Nemačka možda podržati deblokadu SSP u junu, ali o prihvatanju srpskog zahteva za kandidaturu nema ni govora.

Nakon sastanka ministar Jeremić je izjavio da Srbija ima podršku Nemačke na putu ka EU i da će biti nastavljena bliska saradnja na tom planu.

Nije tajna da su članice EU podeljene i po liniji stara i nova Evropa kad je u pitanju dalje proširenje i da Nemačka, Velika Britanija, Holandija ili Belgija ne gledaju blagonaklono na priključenje zapadnog Balkana, odakle im je prihvatljiva još samo Hrvatska. Zato su naši saveznici iz Italije, Grčke, Španije, Slovačke ili Evropske komisije pojačali apele da proces proširenja treba nastaviti.

"Nema nikoga ko je izričito protiv Srbije, ali se vidi podela na, uslovno govoreći, sever i jug, koji važi za naše saveznike. Bogate i uticajne države ne žele da uvoze probleme i krizu. Zemlje severa je teže ubediti da na nas gledaju kao na problem kakav vide kod svojih suseda ili kod nekih novih članica EU. Nije to stvar neprijateljstva, a i bez obzira na to ko nas podržava, treba imati na umu da glasaju svi. Takođe, najbolje je da sami sebi budemo preporuka jer kakva je to preporuka ako nas guraju zemlje koje su u krizi, poput Grčke", objašnjava za "Blic" izvor iz vrha Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: