Ministar: Euleks da povuče odluku

Euleks zabranio zvaničnicima Srbije ulazak na Kosovo ukoliko nisu najavljeni. Ministar za KiM Goran Bogdanović traži povlačenje odluke.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.05.2010.

10:42

Default images

Posle konsultacija sa Briselom, Euleks je odlučio da onemogući sve nenajavljene posete zvaničnika iz Srbije Kosovu.

Misija Evropske unije na Kosovu je dala uputstva kosovskoj policiji, uključujući i policijske stanice na severu i izričito ukazuje da su obavezne da zaustave dolazak na Kosovo zvaničnika koji za to nemaju dozvolu.

Odluku Euleksa da od danas zvaničnici Srbije ne mogu da uđu na Kosovo, ukoliko ne dobiju ovlašćenje kosovskih institucija, za B92 je potvrdila portparolka misije EU Karin Limdal.

“Imajući u vidu poslednje događaje, nenajavljene posete zvaničnika Srbije Kosovu, Euleks je u bliskoj saradnji s Briselom i specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, predao uputstvo kosovskoj policiji da zvaničnicima Srbije zabrani nenajavljene i neovlašćene posete. To se odnosi takođe i na one koji nose oružje bez ovlašćenja u sastavu neke zvanične delegacije”, objašnjava Limdalova.

Ona je rekla da se ova zabrana ne odnosi na privatne posete i dodala je da je sa odlukom o zabrani ulaska upozat zvanični Beograd.

Kosovske institucije su reagovale prošle nedelje kada su u severnom delu Mitrovice boravili Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica.

Portparol kosovske vlade Memlji Krasnići tvrdi da su te posete ilegalne, kao i održavanje lokalnih izbora.

“Zbog toga smo od Euleksa tražili da na dva granična prelaza sprovodi svoje kompetencije. Da na prelazima na severu onemogući ulazak političkih zvaničnika, osim u slučajevima kada im je odobren ulazak od strane Vlade Kosova, kao što je bio slučaj prošlih meseci”, kaže Krasnići.

On je podsetio da postoje pojedine procedure, sa kojima su se složile sve strane, o načinu kako zvaničnici Srbije mogu da uđu na Kosovo.

“Što se tiče zvaničnika koji nisu vladini predstavnici, a jesu političari, to je do sada bilo nedefinisano, ali smo sa Euleksom postigli dogovor da za sve njih važi zabrana ukoliko se ranije ne najave i ni u jednom slučaju ne smeju da budu naoružani”, objašnjava Krasnići.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da je Euleks svojom naredbom da KPS kontroliše dolazak delegacija iz Srbije, prekršio svoju neutralnost na koju ga madat obavezuje.

"Očigledno je da se Euleks ovim potezom stavio na stranu Prištine, preuzevši ulogu advokata secesionista, kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Naše strpljenje i pokazana konstruktivnost imaju svoje granice", navodi se u izjavi Bogdanovića dostavljenoj agenciji Beta.

Bogdanović je od Euleksa zatražio da hitno povuče ovakvu odluku, jer u protivnom, može ozbiljno da dovede u pitanje saradnju sa Beogradom.

"Od Euleksa tražim da hitno povuče ovakvu odluku, jer u protivnom, kao što sam rekao, našu saradnju i odnose ozbiljno dovode u pitanje. Ovu odluku Euleks je očigledno namerno tempirao pred održavanje izbora u Mitrovici i na taj način pridružio se provokacijama Prištine", naveo je ministar.

Bogdanović je dodao da će opštinski izbori u severnoj Mitrovici biti održani bez obzira na provokacije i da će "potvrditi ozbiljnost države Srbije, ojačati njene institucije i prisusutvo u Pokrajini, posebno u njenom severnom delu".

"Napominjem da sam jutros bez problema iz Beograda doputovao u severni deo pokrajine, gde se i sada nalazim. Kako će meni, koji sam rodjen i živim na Kosovu i Metohiji, ili bilo kom srpskom političaru iz pokrajine, neko da zabrani da dodje u svoju kuću", naveo je Bogdanović.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije na Kosovu Marko Jakšić smatra da je odluka Euleksa potvrda da ta misija nije neutralna.

Kesić nije iznenađen potezom Euleksa

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić izjavio je, gostujući u Vestima u pola sedam, da nije iznenađen najnovijom odlukom Euleksa je ona, kako kaže, sledi redosled poteza koji idu u samo jednom pravcu - da se autoritet institucija iz Prištine proširi na sever Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: