Iran će sprečiti demonstracije

Iranska policija poručuje da će sprečiti bilo kakve nelegalne demonstracije 12. juna na obeležavanju godišnjice prošlogodišnjih spornih predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

15:15

Default images

"Policija će sprečiti svako nelegalno okupljanje (...) policija je na oprezu i čuva javni red i bezbednost", rekao je šef policije Teherana Hosein Sadžedi.

Lideri opozicije Mirhosein Musavi i Mehdi Karubi pozvali su na mirne proteste u znak obeležavanja godišnjice izbora za koji tvrde da su namešteni u korist predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

U aprilskom saopštenju Musavi i Karubi su pozvali političke partije da zatraže dozvolu od Ministarstva unutrašnjih poslova za održavanje okupljanja 12. juna, što su vlasti do sada uglavnom odbacivale.

Uprkos brutalnog gušenja postizbornih protesta reformista, Musavi i njegovi saveznici su nastavili da podržavaju pokret, ističući da je Islamska Republika u krizi i pozivajući vlasti da oslobode zatvorene opozicionare.

Poslednji veći protesti održani su u decembru, kada je u sukobima ubijeno osmoro ljudi. Manje demonstracije održane su i 11. februara, na godišnjici obeležavanja Islamske revolucije.

U postizbornim turbulencijama prošle godine je u Iranu uhapšeno nekoliko hiljada ljudi, a nekoliko desetina njih je ubijeno.

Više od 100 ljudi, uključujući više reformističke lidere, osuđeno je na kazne zatvora do 16 godina, a dve osobe su pogubljene nakon postizbornih suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: