Među osnovcima sve više narkomana

Prema istraživanjima, tri odsto osnovaca koristi neku vrstu narkotika, dok među srednjoškolcima taj procenat iznosi i do 20 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

01:18

Default images

To znači da u većini osnovnih škola u proseku ima od 20 do 30 mladih narkomana.

Iako u Odeljenju za suzbijanje narkomanije beogradskog MUP-a tvrde da operativnim, ali i preventivnim akcijama aktivno rade na uklanjanju droge iz škola, za B92 je iz više anonimnih izvora potvrđeno da te supstance u beogradskim školama ima u velikim količinama.

Marihuana i razne tablete dostupne su na svakom koraku, a među starijim osnovcima čak ima i zavisnika od heroina.

Načelnik odeljenja za suzbijanje narkomanije Dragan Rakić kaže za B92 da policija aktivno radi na suzbijanju trgovine drogom u beogradskim osnovnim školama, ali i da u saradnji sa Ministarstvom prosvete već četiri godine sprovodi akciju "Droga je nula, život je jedan".

Niska cena droge na tržištu je međutim čini dostupnom svima koji žele da je uživaju, ili probaju prvi put.

"Cena grama heroina mogla bi da bude 800, 900 dinara, a takozvani, po ulučnom žargonu, kvoter ili 0,25 grama može se nabaviti za između 400 i 500 dinara. Što se tiče kokaina, on se retko kupuje u malim količina i u principu ta droga je znatno manje rasprotranjena na beogradskom tržištu. Što se tiče marihuane, ona se prodaje bilo na šibice, ili u najlonskim kesama, koja može da se nabavi za par stotina dinara i dovoljna je da se napravi jedan džoint", objašnjava Rakić.

Zbog takve situacije nesumnjivo brinu mnogi roditelji beogradskih osnovaca. Ognjen, roditelj maloletnog deteta, kaže da čini sve što je u njegovoj moći, da preventivno deluje kako njegova ćerka ne bi došla u kontakt sa drogom.

Ipak strahuje da bi zbog malog trenutka nepažnje u vaspitanju mogao zauvek da izgubi svoje dete, pogotovo što preterano ne veruje u državne i školske mehanizme borbe protiv droge.

"Cene kao što možemo pročitati i čuti iz raznih izvora informacija su sve niže, tako da me to naravno brine, kao oca, i nisam siguran da mi ćerka neće biti vrbovana od strane narko dilera i da neće ući u to kolo. Mislim da država ne sprovodi dovoljno dobro tu akciju suzbijanja proizvodnje i prodaje opijata i narkotika, jer smatram da nije dovoljno samo edukovati decu u školama i pohapsiti nekoliko bosova koji su se najviše eksponirali, nego treba krenuti sistematski da se očisti, da se pojačaju kazne i da se sprovodi kontrola na terenu da se ti isti ljudi ne pojavljuju u školama i u okolini", kaže on.

B92 je, kako bismo porazgovarali o ovoj temi, više puta bezuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa nekoliko direktora beogradskih osnovnih škola.

O ovoj temi biće reči u "Kažiprstu" Radija B92 koji se emituje u 9.30, a gost Danice Vučenić je ministar policije i zamenik premijera Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: