"Kosovo nije izvoznik nasilja"

Kosovo nije izvoznik oružja i nasilja u regionu, poručio je u Skoplju kosvski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

17:04

Default images

On je, tokom posete Makedoniji, izjavio je da se Kosovo "ne može uvek smatrati izvoznikom oružja i nasilja u regionu" i da je moguće da oružje krijumčareno u Makedoniji potiče iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i da "se incidenti iz jedne, mogu reflektovati na druge zemlje".

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska predala je danas Redžepiju spisak osoba koji su počinioci teških krivičnih dela, uključujući šverc oružja, a za koje se sumnja da su prešli makedonsku granicu prema Kosovu.

"Ne treba misliti da su na Kosovu kriminalci dobrodošli, naprotiv. Kriminalne grupe imaju veze ne samo na Kosovo, nego i u Srbiji, Crnoj Gori", rekao je Redžepi.

Makedonske vlasti su od Redžepija dobile informacije o identitetu osoba i preduzetim merama protiv tzv. Kačaničke grupe za koju se sumnja da je bila umešana u prošlonedeljni incident kod makedonskog mesta Blace, a razmenjeni su i podaci i o mogućnosti da je kriminalna grupa likvidirana pre dva dana kod makedonskog sela Raduše dobijala logističku podršku iz Kosova.

Jankulovska je istakla da incidenti ovakvog tipa "stvaraju napetost i uznemirenost kod građana i zbog toga se ne smeju potcenjivati", ali da "ne postoji opasnost da oni dovedu do destabilizacije većih razmera, niti u Makedoniji niti u regionu".

"Važno je kako se naše službe bezbednosti koordiniraju i da delujemo zajednički jer to je jedini način da se borimo sa problemima koji su pretnja ne samo za jednu državu, nego za čitav region", izjavila je Jankulovska.

Četiri švercera oružjem, među kojima jedan sa Kosova, poginuli su u oružanom sukobu sa makedonskom policijom 12. maja u blizini sela Raduša, na delu makedonske granice prema Kosovu i Metohiji. Šverceri oružja su bili uhvaćeni u zasedi na putu kod sela Raduša koji vodi preko sela Svilare do Skoplja, a policija je pucala pošto su odbili da zaustave kombi kojim su prevozili oružje.

Pre dve sedmice, makedonska policija je u blizini sela Blace, u rejonu Skopska Crna Gora, pronašla četiri skrovišta sa oružjem.

U oružanom sukobu do kojeg je tada došlo, jedan od pripadnika grupe bio je povređen, a ostali su pobegli na Kosovo, nakon čega je kosovska policija saopštila da je uhapsila sedam ljudi za koje postoji sumnja da su pripadnici te ekstremističke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: