London:Kameron i Kleg na čelu vlade

Britanski premijer Dejvid Kameron i njegov zamenik, lider liberala Nik Kleg, poručuju da su spremni ostave političke razlike po strani i rade za dobrobit nacije

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2010.

16:19

Default images

Velika Britanija dobila novu vladu pod vođstvom Dejvida Kamerona, najmlađeg premijera u poslednjih 200 godina, posle istorijskog dogovora konzervativaca o formiranju koalicije sa liberalnim demokratama. Liberali su, pored zamenika premijera, dobili još četiri ministarske pozicije u prvoj koalicionoj vladi u poslednjih 70 godina.

"Nik Kleg i ja smo političari spremni da po strani ostave političke razlike i da rade zajedno za dobrobit zemlje", kaže premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

"Sada ćemo da formiramo novu vladu. Još važnije je da ćemo formirati novu vrstu vlade. Nadam se da je to taj početak nove politike u koju sam oduvek verovao, gde političari različitih uverenja mogu da rade zajedno, prevaziđu razlike, kako bi uradili nešto za dobrobit cele zemlje", smatra predsednik Liberalno-demokratske partije Nik Kleg .

Mesto šefa diplomatije pripalo je iskusnom Vilijemu Hejgu, a finansije su poverene Džordžu Ozbornu.

Nova vlada prvo će morati da se lati rešenja finansijskih prilika u zemlji. Njihov zadatak biće da unaprede ekonomiju koja sporo izlazi iz recesije

"Imamo velike probleme, ogroman deficit, duboke socijalne probleme i politički sistem kome je neophodna reforma“, kaže novi premijer.

Tokom globalne krize, milion i trista hiljada Britanaca ostalo je bez posla, a desetine hiljada ljudi bez krova nad glavom. Zato je prvo obećanje novog premijera - krizni budžet, koji treba da bude usvojen u narednih 50 dana.

Da podsetimo, Kameron, kome pripisuju zasluge za modernizaciju konzervativne stranke, postao je premijer posle ostavke Gordona Brauna i višednevnih koalicionih pregovora, koji su okončali 13-godišnju vladavinu laburista.

Kako navode mediji, između Kamerona i Brauna vodila se prava bitka oko toga ko će pridobiti podršku trećeplasirane partije na izborima - liberaldemokrata, pošto na izborima niko nije dobio većinu da samostalno formira vladu.

Kada su razgovori između laburista i liberala propali, kraljica Elizabeta dala je Kameronu mandat za sastav nove vlade, a za samo nekoliko minuta on je zvanično ušao u Dauning strit 10, i tako postao najmlađi premijer u poslednjih 200 godina

Ulazeći sa trudnom suprugom u rezidenciju, Kameron je rekao da veruje da najbolji dani za Britaniju tek dolaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: