Iran spreman na pregovore

Iran je, u odgovoru visokoj predstavnici za bezbednost i spoljnu politiku EU Ketrin Ešton, naveo da je spreman za pregovore oko spornog nuklearnog programa.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

15:12

Default images

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je da vreme i mesto takvog susreta još nije utvrđen, prenela je agencija Rojters. "Mi (Iran) ne vidimo problem u tome", rekao je Mehmanparast na ovonedeljnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da bi glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili i Ešton mogli da se sretnu u Turskoj.

"Mi smo spremni da rešimo nuklearno pitanje putem pregovora. Nova formula je predložena oko razmene goriva tokom naših pregovora sa Turskom i Brazilom", kazao je Mahmanparast i dodao da ta nova formula ne uključuje mesto za razmenu goriva i da je Teheran uvek govorio da bi razmena trebalo da bude unutar Irana.

Mahmanparast je najavio da će turski premijer Tajip Erdogan i brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva posetiti Iran 16. maja kada će, sa iranskim zvaničnicima, razgovarati o nuklearnom pitanju i sprazumom o nuklearnom gorivu.

Eštonova je juče izjavila da bi nove sankcije protiv Irana mogle biti "veoma brzo" usvojene i da EU podržava proces koji se trenutno po tom pitanju vodi u Ujedinjenim nacijama.

"Mi podržavamo proces u Savetu bezbednosti o novim restriktivnim merama (protiv Irana) i verujem da će to biti usvojeno veoma brzo", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare posle jučerašnjeg sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Ona predviđa da će se o tome pričati u narednih četiri do šest nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: