Eštonova: Simbol novog početka

Dan Evrope je simbol novog početka, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2010.

13:00

Default images

"Dan Evrope postao je simbol novog početka, slobodnog i uspešnog puta mirne saradnje suverenih država, na temelju zajedničkih vrednosti i interesa kao što su mir, solidarnost, demokratija, dobrobit ljudi i vladavina zakona", ocenila je Eštonova u saopštenju.

Potpredsednica Evropske komisije je poručila da Evropa želi da pojača saradnju s partnerima širom sveta radi pronalaženja rešenja za izazove sa kojima se suočava svet u 21. veku, kao što su nestabilnost država, terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene, pandemije, ilegalna imigracija, trgovina ljudima, ekonomski i drugi problemi.

"Evropska unija unapređuje svoje sposobnosti da adekvatno odgovori na nove izazove", ocenila je ona i dodala da će Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS), jedna od glavnih novina Lisabonskog ugovora, znatno doprineti širenju evropskih vrednosti i interesa širom sveta i usvajanju efikasnije i koherentnije spoljne politike EU.

Eštonova je ukazala na značaj Šumanove deklaracije iz 1950. godine, koja je, posle dva svetska rata, postavila temelje za ujedinjenu, stabilnu i mirnu Evropu.

Francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman je 9. maja 1950. godine izneo predlog o ujedinjenju industrija za proizvodnju uglja i čelika u zapadnoj Evropi i taj dan se obeležava kao početak stvaranja prve evropske zajednice.

Dan Evrope, 9. maj, obeležava se danas u Briselu nizom prigodnih manifestacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: