PKB prelazi u vlasništvo Beograda

Početkom iduće sedmice PKB zvanično prelazi u vlasništvo grada, kada će predstavnik grada i ministrastva ekonomije potpisati ugovor o preuzimanju.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

16:16

Default images

Istovremeno, to će biti i kraj nastojanjima da se kupovinom poljoprivrednog zemljišta ono pretvori u građevinsko, i to za male pare.

Od njive do trpeze, tako je nekada izgledao tehnološki lanac Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Fabrike izdvojene iz celine, pa prodate, mlekara, proizvodnja smrznute hrane i cepanje korporacije na delove, od onoga što je ostalo, stvorili su gubitaša sa viškom radnika. Samo prošle godine je napravljen manjak od 700 miliona dinara, a 600 zaposlenih viška je problem koji ne mogu da reše sami.

Novi vlasnik, grad Beograd, rešen je da pomogne.

"Mi imamo ogroman problem uzimanja kredita za prolećnu setvu, to je trenutno nerešiv problem. To očekujemo, da se to stabilizuje, organizaciona struktura, status preduzeća i da onda krenemo napred“, objašnjava direktor Poljoprivrednog kombinata Beograd Milan Veljević.

Ponovnim spajanjem velikog gazdinstva Dragan Marković i PKB-a, plan je da se vremenom napravi ozbiljna kompanija za proizvodnju hrane.

U skupštini grada su ubeđeni da će nova organizacija doneti i dobar profit. To misle i vlast i opozicija.

"Iz gradskog budžeta neće biti subvencionisane plate i zarade koje nisu realno ostvarene. Biće definisano koje zemljište se prenosi i ti prihodi će ići u gradski budžet, i saobraćajnice će se graditi brže jer neće biti imovinsko-pravnih problema i začkoljica koje bi bile ako bi bio privatni vlasnik, i biće spašeno preduzeće od nepovoljnih privatizacija“, kaže član Gradskog veća (G17) Miroslav Čučković.

"Mi smatramo da je pre svega zbog radnika PKB-a dobro, jer će i oni pre svega imati veću zaštitu i smatramo da će osnosi i način poslovanja biti transparentniji nego što je to do sada bio slučaj“, navodi član odbornik SRS-a Nemanja Šarović.

Uprava za cene grada Beograda najavljuje nedeljnu kontrolu deviznih i dinarskih računa kombinata. Realna očekivanja i planovi su da ova godina bude iskorišćena za konsolidaciju, a da naredna bude razvojna.

Kada grad i zvanično postane vlasnik, upravljački tim PKB-a ima pola godine da novom vlasniku dostavi razvojne projekte.

Za sada se zna da će jedan od prioriteta biti proizvodnja biogoriva. Novac za nove razvojne projekte Poljoprivredni kombinat Beograd može da dobije tek naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: