START smanjuje tenzije i u Evopi

Lideri 11 članica NATO iz istočne i centralne Evrope smatraju da poboljšanje odnosa između Vašingtona i Moskve smanjuje tenzije.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

11:13

Default images

U saopštenju izdatom posle sastanka 11 lidera sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Pragu, održanog nakon potpisivanja novog Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, Bela kuća ističe pozitivnu stranu otopljavanja odnosa između SAD i Rusije za ove evropske zemlje, piše Rojters.

Sastanak sa šefovima država, odnosno vlada Letonije, Litvanije, Estonije, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Hrvatske održan je u rezidenciji američkog ambasadora u češkoj prestonici.

Posle večere, češki premijer Jan Fišer rekao je da istočnoevropski lideri nisu izrazili bojazan zbog resetovanja američko - ruskih odnosa, ali da su od predsednika Obame zatražili da njegova politika prema Rusiji poštuje interese u regionu.

Fišer je, takođe, rekao da je nekoliko lidera zemalja istočne i centralne Evrope istaklo da odnosi sa Rusijom u budućnosti treba da se grade potpuno transparentno i efikasno.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Ben Rouds naglasio je da program Obamine posete Pragu pokazuje da bolji odnosi sa Rusijom i veća bezbednost u istočnoj Evropi nisu međusobno isključivi.

"To što predsednik Obama može da dođe u Prag, potpiše značajan sporazum o kontroli naoružanja sa ruskim predsednikom, a da se iste večeri sastane sa 11 saveznika NATO ističe činjenicu da ti odnosi sa Rusijom nikako ne idu na štetu ovih drugih", rekao je Rouds.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: