"Višem sudu nedostaju sudije"

Predsednica Viskog saveta sudstva Nata Mesarović najavila da će posle dopunskog konkursa za izbor sudija biti odlučeno da li će biti novih prijema u pravosuđu.

Izvor: Beta, Politika

Ponedeljak, 05.04.2010.

10:11

Default images

Ona je ocenila da Višem sudu u Beogradu nedostaju sudije. "Već sada je očigledno da određen broj sudija nedostaje Višem sudu u Beogradu. Verujem da ćemo biti u prilici da upućujemo sudije iz sudova gde nije velika opterećenost u neki drugi sud, dok se ne završi postupak izbora po poslednjem oglasu", rekla je Mesarovićeva za “Politiku“.

Na dopunski konkurs za 81 sudijsko mesto prijavilo se 1 353 kandidata.

Na pitanje da li će Visoki savet sudstva neizabranim sudijama dati pojedinačna obrazloženja ako Ustavni sud to zatraži, Mesarovićeva je navela da će Visoki savet sudstva poštovati odluku Ustavnog suda.

Ona je navela da neizabrane sudije do kraja januara nisu tražile uvid u dokumentaciju Visokog saveta sudstva, kao i da uvid u dokumentaciju imaju svi kandidati za sudije.

"Kandidati i dalje dolaze kod nas i izabrani i neizabrani u zakazanim terminima. Mogu da pogledaju dokumentaciju na osnovu koje je Visoki savet sudstva odlučivao i da dobiju objašnjenja od člana Visokog saveta sudstva, koji je tom prilikom obavezno prisutan", rekla je Mesarovićeva.

Mesarovićeva je navela i da Visoki savet sudstva prilikom izbora sudija nije koristio podatke obaveštajnih službi.

"Nismo koristili podatke obaveštajnih službi, a bilo je namera da nam i se i to stavi na teret, što dodatno govori o dostojnosti ljudi koji su pokušali da 'podmetnu' Visokom savetu sudstva da je kršio zakon, međunarodne standarde i ljudska prava", rekla je Mesarović, koja je i predsednica Visokog kasacionog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: