Ponedeljak, 05.04.2010.

10:11

"Višem sudu nedostaju sudije"

Predsednica Viskog saveta sudstva Nata Mesarović najavila da će posle dopunskog konkursa za izbor sudija biti odlučeno da li će biti novih prijema u pravosuđu.

Izvor: Beta

"Višem sudu nedostaju sudije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

7 Komentari

Sortiraj po:

Easter

pre 14 godina

Predsednik Tadić je odmah izjavio da nije bilo pritisaka na VSS. Predsednica Natalija Mesarović ga demantovala, prema novinskim člancima izjavila je da su stranke tražile "svoje" sudije. Danas g-đa Mesarović izjavi: “Ustavni sud o tome mora da odluči u punom obimu nadležnostii isključivo u skladu sa imperativnim propisima”. Dade im ona zadatak. Na izvršenje. Da li to znači da samo za nju i VSS ne važe imperativni propisi? Zamislite, izjavi ona i ovo: “svi kandidati moraju biti u RAVNOPRAVNOM položaju”. Bilo bi lepo da je tako. Ali, od ovog pravila, po njoj, mora biti izuzetaka. I ko drugi da bude izuzetak do njen sin. On je bio samo malo “ravnopravniji”, toliko da je ne samo reizabran, već je i napredovao! Dakle, nije joj bilo dosta da ga ostavi tamo gde jeste (možda i ne ispunjava kriterijume ni za to mesto, ako ga je mama “ocenjivala”), već mu omogućila ekspresno napredovanje koje je ona ostvarila za vreme Miloševića, u 47-oj godini života! Ili, možda, to nije njen sin? Možda je kleveta u pitanju. Izjavi ona, prvi put, da su “razmatrali” (za onih 20 sekundi, a najviše 4.8 minuta po prijavi) i PRITUŽBE upućene Nadzornom odboru. Ja sam mislio da je za pritužbe bio nadležan Nadzorni odbor, a ne VSS. Po zakonu do 31.12.2009. samo je Nadzorni odbor VSS bio nadležan da razmatra pritužbe. Ja sam ih napisao baš dosta – nijednu NO nije našao osnovanom. G-đa Natalija Mesarović, iako nenadležna za pritužbe, našla je neke i osnovanim! Pa zašto nije o tome obavestila i podnosioca pritužbe? Sama sebi postavi pitanje: "Pa zar bi mi činili krivična dela"? Zvuči mi poznato.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Kakva neočekivana vest! Srbija nema dovoljno sudija! Pitam se, dokle će ova bruka i farsa od “reforme” pravosuđa da traje? Ko treba da zaustavi ovo bauljanje po mraku i srljanje srbijanskog pravosuđa u "živo" blato? Samo onaj ko neće da vidi (Mesarović, Malović, Homen i sl.) ne vidi da pravosuđe NE VRŠI svoju Ustavom i zakonom propisanu funkciju. Srbija je postala “Divlji istok” (ili “Divlji Balkan”) u odnosu na sve ostale zemlje u okruženju. Niko se tako obrukao nije. Zato treba stati na put deformatorima pravosuđa. Što pre - to bolje za Srbiju. Naravno da Srbiji treba još sudija. To samo budale nisu mogle da shvate. Ko je taj koji je pravosuđe ostavio bez sudija i zaposlenih i doveo do pravnog i svakog drugog haosa u pravosuđu? Ko je taj ko je ISKUSNE stručne sudije na stalnoj dužnosti (iz političkih razloga) zamenio nestručnim i NEISKUSNIM početnicima (u prekomernom broju) po zahtevima stranaka? Imamo i odgovor na jedno važno pitanje koje je javnost postavila čim su se odluke “bogova srbijanskog pravosuđa” objavile, a to je bilo ovo pitanje: da li su o izboru sudija i tužilaca odlučivale grupe građana ili organi ustanovljeni Ustavom i zakonom? Odgovor je samo jedan: bile su to grupe građana sastavljene od političara i sudija (tužilaca). Po Ustavu, Zakonu o VSS i Zakonu o DVT – Srbija još nema konstituisana ova tela budući da još nije izabran po jedan izborni član u oba tela. Konstituvne sednice se moraju održati u roku od 7 dana od dana izbora (svih) izbornih članova (čl.54 st.1 Zakona o VSS i čl.53 st.1. Zakona o DTV). Odluke se mogu donositi većinom glasova SVIH članova (taj broj je 11, a ne 10). Oni koji su postupali protivno Ustavu i zakonima, reći će da su ova tela mogla konstituisati i sa samo 6 članova od propisanih 11. Naravno, to nije tačno. Ustavni zakon za sprovođenje Ustava RS u čl.9 propisao je samo za Ustavni sud IZUZETAK - mogućnost konstituisanja sa DVE TREĆINE izabranih, odnosno menovanih sudija od ukupnog broja sudija US (15). Nema mesta analogiji. Bez izbornog člana – profesora pravnog fakulteta u VSS i DTV – ova tela su nepostojeća. Takva tela su napravila PRAVNI i ORGANIZACIONI HAOS u celom pravosudnom sistemu. Ove grupe građana društvo treba da pozove na odgovornost, a Ustavni sud da poništi sve njihove akte. Tako se mora postupiti ako u Srbiji uopšte postoji namera da postane pravna država. Pravosuđe se, dakle, ne “uhodava” kako to izjavi gospođa Mesarović. Bilo je sporo i neefikasno, a sada SKORO DA I NE RADI, u zastoju je u mnogim referadama. Da nije kriminalaca (jedino se oni mogu radovati ovakvoj “reformi”) koji “teraju” sudove na kakvo-takvo reagovanje, moglo bi se reći da je srbijansko pravosuđe zaspalo zimskim snom koji traje i dalje, iako smo već zakoračili u kalendarsko proleće. Zašto se i dalje skrivaju mišljenja institucija Evrope o “reformi” sa kojom se njeni kreatori, a prave štetočine, toliko hvale?

Sofronije

pre 14 godina

Ako Vam kazem da je moja supruga trazila uvid u dokumentaciju jos u decembru a ne "krajem januara" i o tome naravno postoji dokaz, onda je jasno da neko ovde "lagi".

Nagradno pitanje: ko?

A ko lagi taj i ...

Jelisaveta Mandic

pre 14 godina

Celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu, jer Beograd nije Srbija nedostaju sudije, a to najbolje potrdjuju postojece sudije koje su ne pretrpane vec zatrpane brojem predmeta. U ovoj zemlji kriminal cveta na sve strane a i Srbi vole da se parnice sto dokazuje i milionska cifra tuzbi u Srbiji.Tako da bi VSS trebao da se prizove pameti i da se spremi da vrati sve nereizabrane sudije,naravno ne i one koje ce u meduvremenu pohapsiti kako se u medijima najavljuje.Ne znam da li i sadasnje tzv. strucne, sposobne i naravno dostojne sudije treba da se pribojavaju zbog hapsenja u pravosudju.

sudija

pre 14 godina

Nije istina to sto govori Nata Mesarovic. Niko od kandidata ni pojedinacno, ni Drustvo sudija Srbije, nije imao pristup nikakvim dokumentima o reizboru. To im VSS dozvoljava tek nakon velikog broja zalbi i naloga koji je povodom njih Rodoljub Sabic doneo.

PINOKIO

pre 14 godina

Gospodja Mesarovic ne govori istinu.
Nereizabrane sudije su odmah nakon objavljivanja Odluke o izboru trazile da dobiju obrazlozene odluke i da izvrse uvid u dosijee, ali im to nije omogucavano sve do reakcija strucne domace i medjunarodne javnosti koja je progovorila o nelegitimnosti i nezakonitosti postupka reizbora.
Takodje se i dan danas ne daje nikakvo ni usmeno obrazlozenje a precutkuje se da su pojedinim sudijama falsifikovani rezultati rada zbog cega su vec podnete krivicne prijave tuzilastvu za organizovani kriminal.

sudija

pre 14 godina

Nije istina to sto govori Nata Mesarovic. Niko od kandidata ni pojedinacno, ni Drustvo sudija Srbije, nije imao pristup nikakvim dokumentima o reizboru. To im VSS dozvoljava tek nakon velikog broja zalbi i naloga koji je povodom njih Rodoljub Sabic doneo.

PINOKIO

pre 14 godina

Gospodja Mesarovic ne govori istinu.
Nereizabrane sudije su odmah nakon objavljivanja Odluke o izboru trazile da dobiju obrazlozene odluke i da izvrse uvid u dosijee, ali im to nije omogucavano sve do reakcija strucne domace i medjunarodne javnosti koja je progovorila o nelegitimnosti i nezakonitosti postupka reizbora.
Takodje se i dan danas ne daje nikakvo ni usmeno obrazlozenje a precutkuje se da su pojedinim sudijama falsifikovani rezultati rada zbog cega su vec podnete krivicne prijave tuzilastvu za organizovani kriminal.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Kakva neočekivana vest! Srbija nema dovoljno sudija! Pitam se, dokle će ova bruka i farsa od “reforme” pravosuđa da traje? Ko treba da zaustavi ovo bauljanje po mraku i srljanje srbijanskog pravosuđa u "živo" blato? Samo onaj ko neće da vidi (Mesarović, Malović, Homen i sl.) ne vidi da pravosuđe NE VRŠI svoju Ustavom i zakonom propisanu funkciju. Srbija je postala “Divlji istok” (ili “Divlji Balkan”) u odnosu na sve ostale zemlje u okruženju. Niko se tako obrukao nije. Zato treba stati na put deformatorima pravosuđa. Što pre - to bolje za Srbiju. Naravno da Srbiji treba još sudija. To samo budale nisu mogle da shvate. Ko je taj koji je pravosuđe ostavio bez sudija i zaposlenih i doveo do pravnog i svakog drugog haosa u pravosuđu? Ko je taj ko je ISKUSNE stručne sudije na stalnoj dužnosti (iz političkih razloga) zamenio nestručnim i NEISKUSNIM početnicima (u prekomernom broju) po zahtevima stranaka? Imamo i odgovor na jedno važno pitanje koje je javnost postavila čim su se odluke “bogova srbijanskog pravosuđa” objavile, a to je bilo ovo pitanje: da li su o izboru sudija i tužilaca odlučivale grupe građana ili organi ustanovljeni Ustavom i zakonom? Odgovor je samo jedan: bile su to grupe građana sastavljene od političara i sudija (tužilaca). Po Ustavu, Zakonu o VSS i Zakonu o DVT – Srbija još nema konstituisana ova tela budući da još nije izabran po jedan izborni član u oba tela. Konstituvne sednice se moraju održati u roku od 7 dana od dana izbora (svih) izbornih članova (čl.54 st.1 Zakona o VSS i čl.53 st.1. Zakona o DTV). Odluke se mogu donositi većinom glasova SVIH članova (taj broj je 11, a ne 10). Oni koji su postupali protivno Ustavu i zakonima, reći će da su ova tela mogla konstituisati i sa samo 6 članova od propisanih 11. Naravno, to nije tačno. Ustavni zakon za sprovođenje Ustava RS u čl.9 propisao je samo za Ustavni sud IZUZETAK - mogućnost konstituisanja sa DVE TREĆINE izabranih, odnosno menovanih sudija od ukupnog broja sudija US (15). Nema mesta analogiji. Bez izbornog člana – profesora pravnog fakulteta u VSS i DTV – ova tela su nepostojeća. Takva tela su napravila PRAVNI i ORGANIZACIONI HAOS u celom pravosudnom sistemu. Ove grupe građana društvo treba da pozove na odgovornost, a Ustavni sud da poništi sve njihove akte. Tako se mora postupiti ako u Srbiji uopšte postoji namera da postane pravna država. Pravosuđe se, dakle, ne “uhodava” kako to izjavi gospođa Mesarović. Bilo je sporo i neefikasno, a sada SKORO DA I NE RADI, u zastoju je u mnogim referadama. Da nije kriminalaca (jedino se oni mogu radovati ovakvoj “reformi”) koji “teraju” sudove na kakvo-takvo reagovanje, moglo bi se reći da je srbijansko pravosuđe zaspalo zimskim snom koji traje i dalje, iako smo već zakoračili u kalendarsko proleće. Zašto se i dalje skrivaju mišljenja institucija Evrope o “reformi” sa kojom se njeni kreatori, a prave štetočine, toliko hvale?

Sofronije

pre 14 godina

Ako Vam kazem da je moja supruga trazila uvid u dokumentaciju jos u decembru a ne "krajem januara" i o tome naravno postoji dokaz, onda je jasno da neko ovde "lagi".

Nagradno pitanje: ko?

A ko lagi taj i ...

Jelisaveta Mandic

pre 14 godina

Celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu, jer Beograd nije Srbija nedostaju sudije, a to najbolje potrdjuju postojece sudije koje su ne pretrpane vec zatrpane brojem predmeta. U ovoj zemlji kriminal cveta na sve strane a i Srbi vole da se parnice sto dokazuje i milionska cifra tuzbi u Srbiji.Tako da bi VSS trebao da se prizove pameti i da se spremi da vrati sve nereizabrane sudije,naravno ne i one koje ce u meduvremenu pohapsiti kako se u medijima najavljuje.Ne znam da li i sadasnje tzv. strucne, sposobne i naravno dostojne sudije treba da se pribojavaju zbog hapsenja u pravosudju.

Easter

pre 14 godina

Predsednik Tadić je odmah izjavio da nije bilo pritisaka na VSS. Predsednica Natalija Mesarović ga demantovala, prema novinskim člancima izjavila je da su stranke tražile "svoje" sudije. Danas g-đa Mesarović izjavi: “Ustavni sud o tome mora da odluči u punom obimu nadležnostii isključivo u skladu sa imperativnim propisima”. Dade im ona zadatak. Na izvršenje. Da li to znači da samo za nju i VSS ne važe imperativni propisi? Zamislite, izjavi ona i ovo: “svi kandidati moraju biti u RAVNOPRAVNOM položaju”. Bilo bi lepo da je tako. Ali, od ovog pravila, po njoj, mora biti izuzetaka. I ko drugi da bude izuzetak do njen sin. On je bio samo malo “ravnopravniji”, toliko da je ne samo reizabran, već je i napredovao! Dakle, nije joj bilo dosta da ga ostavi tamo gde jeste (možda i ne ispunjava kriterijume ni za to mesto, ako ga je mama “ocenjivala”), već mu omogućila ekspresno napredovanje koje je ona ostvarila za vreme Miloševića, u 47-oj godini života! Ili, možda, to nije njen sin? Možda je kleveta u pitanju. Izjavi ona, prvi put, da su “razmatrali” (za onih 20 sekundi, a najviše 4.8 minuta po prijavi) i PRITUŽBE upućene Nadzornom odboru. Ja sam mislio da je za pritužbe bio nadležan Nadzorni odbor, a ne VSS. Po zakonu do 31.12.2009. samo je Nadzorni odbor VSS bio nadležan da razmatra pritužbe. Ja sam ih napisao baš dosta – nijednu NO nije našao osnovanom. G-đa Natalija Mesarović, iako nenadležna za pritužbe, našla je neke i osnovanim! Pa zašto nije o tome obavestila i podnosioca pritužbe? Sama sebi postavi pitanje: "Pa zar bi mi činili krivična dela"? Zvuči mi poznato.

PINOKIO

pre 14 godina

Gospodja Mesarovic ne govori istinu.
Nereizabrane sudije su odmah nakon objavljivanja Odluke o izboru trazile da dobiju obrazlozene odluke i da izvrse uvid u dosijee, ali im to nije omogucavano sve do reakcija strucne domace i medjunarodne javnosti koja je progovorila o nelegitimnosti i nezakonitosti postupka reizbora.
Takodje se i dan danas ne daje nikakvo ni usmeno obrazlozenje a precutkuje se da su pojedinim sudijama falsifikovani rezultati rada zbog cega su vec podnete krivicne prijave tuzilastvu za organizovani kriminal.

Easter

pre 14 godina

Predsednik Tadić je odmah izjavio da nije bilo pritisaka na VSS. Predsednica Natalija Mesarović ga demantovala, prema novinskim člancima izjavila je da su stranke tražile "svoje" sudije. Danas g-đa Mesarović izjavi: “Ustavni sud o tome mora da odluči u punom obimu nadležnostii isključivo u skladu sa imperativnim propisima”. Dade im ona zadatak. Na izvršenje. Da li to znači da samo za nju i VSS ne važe imperativni propisi? Zamislite, izjavi ona i ovo: “svi kandidati moraju biti u RAVNOPRAVNOM položaju”. Bilo bi lepo da je tako. Ali, od ovog pravila, po njoj, mora biti izuzetaka. I ko drugi da bude izuzetak do njen sin. On je bio samo malo “ravnopravniji”, toliko da je ne samo reizabran, već je i napredovao! Dakle, nije joj bilo dosta da ga ostavi tamo gde jeste (možda i ne ispunjava kriterijume ni za to mesto, ako ga je mama “ocenjivala”), već mu omogućila ekspresno napredovanje koje je ona ostvarila za vreme Miloševića, u 47-oj godini života! Ili, možda, to nije njen sin? Možda je kleveta u pitanju. Izjavi ona, prvi put, da su “razmatrali” (za onih 20 sekundi, a najviše 4.8 minuta po prijavi) i PRITUŽBE upućene Nadzornom odboru. Ja sam mislio da je za pritužbe bio nadležan Nadzorni odbor, a ne VSS. Po zakonu do 31.12.2009. samo je Nadzorni odbor VSS bio nadležan da razmatra pritužbe. Ja sam ih napisao baš dosta – nijednu NO nije našao osnovanom. G-đa Natalija Mesarović, iako nenadležna za pritužbe, našla je neke i osnovanim! Pa zašto nije o tome obavestila i podnosioca pritužbe? Sama sebi postavi pitanje: "Pa zar bi mi činili krivična dela"? Zvuči mi poznato.

sudija

pre 14 godina

Nije istina to sto govori Nata Mesarovic. Niko od kandidata ni pojedinacno, ni Drustvo sudija Srbije, nije imao pristup nikakvim dokumentima o reizboru. To im VSS dozvoljava tek nakon velikog broja zalbi i naloga koji je povodom njih Rodoljub Sabic doneo.

Sofronije

pre 14 godina

Ako Vam kazem da je moja supruga trazila uvid u dokumentaciju jos u decembru a ne "krajem januara" i o tome naravno postoji dokaz, onda je jasno da neko ovde "lagi".

Nagradno pitanje: ko?

A ko lagi taj i ...

Jelisaveta Mandic

pre 14 godina

Celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu, jer Beograd nije Srbija nedostaju sudije, a to najbolje potrdjuju postojece sudije koje su ne pretrpane vec zatrpane brojem predmeta. U ovoj zemlji kriminal cveta na sve strane a i Srbi vole da se parnice sto dokazuje i milionska cifra tuzbi u Srbiji.Tako da bi VSS trebao da se prizove pameti i da se spremi da vrati sve nereizabrane sudije,naravno ne i one koje ce u meduvremenu pohapsiti kako se u medijima najavljuje.Ne znam da li i sadasnje tzv. strucne, sposobne i naravno dostojne sudije treba da se pribojavaju zbog hapsenja u pravosudju.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Kakva neočekivana vest! Srbija nema dovoljno sudija! Pitam se, dokle će ova bruka i farsa od “reforme” pravosuđa da traje? Ko treba da zaustavi ovo bauljanje po mraku i srljanje srbijanskog pravosuđa u "živo" blato? Samo onaj ko neće da vidi (Mesarović, Malović, Homen i sl.) ne vidi da pravosuđe NE VRŠI svoju Ustavom i zakonom propisanu funkciju. Srbija je postala “Divlji istok” (ili “Divlji Balkan”) u odnosu na sve ostale zemlje u okruženju. Niko se tako obrukao nije. Zato treba stati na put deformatorima pravosuđa. Što pre - to bolje za Srbiju. Naravno da Srbiji treba još sudija. To samo budale nisu mogle da shvate. Ko je taj koji je pravosuđe ostavio bez sudija i zaposlenih i doveo do pravnog i svakog drugog haosa u pravosuđu? Ko je taj ko je ISKUSNE stručne sudije na stalnoj dužnosti (iz političkih razloga) zamenio nestručnim i NEISKUSNIM početnicima (u prekomernom broju) po zahtevima stranaka? Imamo i odgovor na jedno važno pitanje koje je javnost postavila čim su se odluke “bogova srbijanskog pravosuđa” objavile, a to je bilo ovo pitanje: da li su o izboru sudija i tužilaca odlučivale grupe građana ili organi ustanovljeni Ustavom i zakonom? Odgovor je samo jedan: bile su to grupe građana sastavljene od političara i sudija (tužilaca). Po Ustavu, Zakonu o VSS i Zakonu o DVT – Srbija još nema konstituisana ova tela budući da još nije izabran po jedan izborni član u oba tela. Konstituvne sednice se moraju održati u roku od 7 dana od dana izbora (svih) izbornih članova (čl.54 st.1 Zakona o VSS i čl.53 st.1. Zakona o DTV). Odluke se mogu donositi većinom glasova SVIH članova (taj broj je 11, a ne 10). Oni koji su postupali protivno Ustavu i zakonima, reći će da su ova tela mogla konstituisati i sa samo 6 članova od propisanih 11. Naravno, to nije tačno. Ustavni zakon za sprovođenje Ustava RS u čl.9 propisao je samo za Ustavni sud IZUZETAK - mogućnost konstituisanja sa DVE TREĆINE izabranih, odnosno menovanih sudija od ukupnog broja sudija US (15). Nema mesta analogiji. Bez izbornog člana – profesora pravnog fakulteta u VSS i DTV – ova tela su nepostojeća. Takva tela su napravila PRAVNI i ORGANIZACIONI HAOS u celom pravosudnom sistemu. Ove grupe građana društvo treba da pozove na odgovornost, a Ustavni sud da poništi sve njihove akte. Tako se mora postupiti ako u Srbiji uopšte postoji namera da postane pravna država. Pravosuđe se, dakle, ne “uhodava” kako to izjavi gospođa Mesarović. Bilo je sporo i neefikasno, a sada SKORO DA I NE RADI, u zastoju je u mnogim referadama. Da nije kriminalaca (jedino se oni mogu radovati ovakvoj “reformi”) koji “teraju” sudove na kakvo-takvo reagovanje, moglo bi se reći da je srbijansko pravosuđe zaspalo zimskim snom koji traje i dalje, iako smo već zakoračili u kalendarsko proleće. Zašto se i dalje skrivaju mišljenja institucija Evrope o “reformi” sa kojom se njeni kreatori, a prave štetočine, toliko hvale?